реклама
Sucurity Police

реклама

У Черкасах його знають як директора «Альфа-Банку». Кар’єра у фінансовій сфері, власний бізнес, цікава робота, дружня родина – у свої 37 Олег Білан встиг зарекомендувати себе як професіонал і надійна людина. Увесь цей час він стояв осторонь політичних процесів міста, але цього року балотується в депутати міської ради. Чому і як хоче працювати в місцевій раді – розповів у інтерв’ю.

1

Розкажіть про себе. Хто Ви за освітою, як будували кар’єру в банківській сфері?

Народився і виріс я тут, у Черкасах, тому вони для мене дійсно рідні. Навчався в школі №6. Для себе вирішив стати фінансистом, відтак вступив у нинішній Черкаський державний технологічний університет. Чому саме на фінансиста? Тоді це була ще мабуть данина моді – всі йшли вчитися на економістів і юристів. І в принципі зараз про такий вибір не жалкую. На 5-му курсі я вже пішов працювати, починав кар'єру звичайним економістом, а з 25-ти займав керівні посади в різних банках. Протягом останніх 5 років – керівник черкаського «Альфа-Банку».

Поряд із цим, ви відкрили власну справу. У чому її особливості?

Так, у 2017-му році ми з дружиною вирішили організувати собі бізнес. Створили господарство по вирощуванню органічної малини на території Черкаського району. Зробити це не так просто. Для того, щоб продукція вважалася органічною, треба дотримуватися чітких правил і пройти сертифікацію.

Хочеться, щоб люди споживали високоякісну, корисну і безпечну для здоров’я продукцію. Ще одна мета такого виробництва – максимально екологічно вирощувати продукт, не використовуючи хімічні засоби. Це дозволяє зберегти цінний для нашої держави ресурс – землю – не виснажуючи її до стану пустки.

Звідки така ідея?

Багато про це читали, крім того, маємо друзів, які цим уже займалися. Нам стало цікаво, ми все розрахували і почали реалізовувати цю ідею. Раніше в нас у країні про це знали мало, відповідно, і попит був меншим. Зараз же ситуація дещо інша.

Крім усього, ви займаєтеся волонтерством.

Я почав підтримувати нашу армію ще з 14-го року. Допомагав збирати необхідне обладнання, одяг, спорядження, продукти тощо. Проте я не надто афішую таку діяльність. Такі речі потрібно просто робити.

Кар’єра, бізнес – усе склалося. Чому все-таки вирішили йти в політику?

Для мене політика – це зовсім нове. Але мій досвід дозволяє мені стратегічно мислити, знаходити спільну мову з людьми та вважати себе фінансово грамотним. Думаю, що ці навички можуть бути корисними в різних сферах, у політиці в тому числі. Залишилось тільки отримати вотум довіри від земляків і це все реалізувати.

Що можна змінити все сьогодні?

Люди самі повинні вирішувати, що їм зараз потрібніше. Наша команда ВО "Черкащани" розробила Карту змін Черкас, де чітко можна побачити, що ми змінюємо в місті вже зараз. Пропозиції в неї вносять жителі всіх районів.

Загалом я вважаю, що вирішенні питань має діяти принцип першочерговості. Наприклад, замість того, щоб класти нову дорогу, там, де і стара ще непогана, можна встановити світлофор на аварійній ділянці. Знову ж таки – визначати ці пріоритети має громада. А завдання чиновників – слухати людей і виконувати завдання. Як економіст я розумію, наскільки важливим є правильний розподіл бюджетних коштів. Але для того, щоб у місті дійсно відбувалися кардинальні зміни, має наповнюватися бюджет. Про це сьогодні багато говорять, а от робиться навпаки – мало. Ну не йде інвестор у Черкаси.

Чому, і як зробити щоб пішов?

Бо чиновники, коли його тільки бачать, уже рахують, що вони з цього матимуть. Треба викорінювати такий менталітет і такий підхід до інвестора, і навпаки – максимально йому сприяти, або хоча б не заважати. А ще – не "грузити" його відразу соціальною сферою . Якщо бізнесу буде комфортно працювати, він сам прагнутиме щось зробити для громади.

Які проблеми бачите в місті як підприємець?

Перше, що треба змінити – це робота ЦНАПу. Наприклад, зараз, під час пандемії, підприємець не може нормально зареєструватися, а витрачає час на бюрократичну тяганину і очікування у чергах.

Або ось нещодавно мітингували рієлтори. Тепер, щоб оформити якийсь договір, треба брати довідку про прописаних осіб, а ця довідка робиться потягом місяця. Це теж не підхід.

Гостро стоїть питання по приватизації землі, це вже про пересічних громадян. Я йду по 1-му округу, де багато приватного сектору. Люди не можуть приватизувати свою землю роками, бо спочатку питання розглядається на одній сесії, потім на іншій. А по суті це можна робити протягом одного засідання. Мають бути чіткі строки, в які чиновники повинні вирішувати такі питання.

Чому йдете на вибори з ВО "Черкащани"?

Це дійсно професіонали, які вже чогось досягли. В нас немає такого, як це буває у деяких партіях, що людині під 40 років, а вона ніде не працювала і займалася лише громадською діяльністю. Дехто з нашої команди має свій бізнес, дехто працює у серйозних установах, а хтось – знаний у своїй сфері фахівець, якого поважають і до якого дослухаються. Всі вони своєю діяльністю роблять наше місто кращим.

Політика і бізнес – різні речі. Готові поєднувати роботу на себе і для людей?

Моя діяльність ніяк не пересікається з роботою депутата. Крім того, мій бізнес має сезонний характер і ним більше займається моя дружина У мене точно буде час, щоб вислухати кожного. У Черкасах живуть мої батьки, знайомі, однокласники. Тому я робитиму все, щоб не було соромно перед людьми, які довірять мені свій голос.

Я буду депутат так сказати "на місці". Жителі району знатимуть мій номер мобільного, будуть постійні зустрічі. Я вважаю, що треба працювати з першого дня своєї каденції, а не за два місяці до виборів.

Про вашого кандидата в мери Владислава Пустовара. Чи вірите, що правоохоронець, який сам був у системі, може щось змінити?

Він мабуть швидше "європейський" правоохоронець. У мене багато знайомих із правоохоронних органів, які говорили, що це був найкращий керівник за роки їхньої служби. Людина справедлива, на своєму місці як кажуть. Раніше я його не знав, але моє оточення добре про нього відгукується, тому впевнений, він достойний кандидат. Тим більше його обрали самі містяни під час відкритого праймериз.

Про які проблеми чуєте від людей найчастіше?

У нас майже все робиться лише в центрі, а інші райони недоотримуюють, той же Казбет чи Південно-Західний. Але насправді жителі всього міста хочуть жити комфортно і красиво.

Комфорт – це дороги, світлофори, безпека, робочі місця. Коли людина ходить на роботу і отримує достойну зарплату, вона не піде грабувати чи займатися бандитизмом.

Як можете оцінити нинішні настрої в суспільстві?

Люди як завжди розчаровані політиками. Кажуть, добре, що хоч десь робляться дороги, але влада і має їх ремонтувати і будувати. І все, на тому позитив закінчується. ВО "Черкащани" націлені на результат. На чітку стратегію розвитку, якої на сьогоднішній день немає.

Що можна розвивати в Черкасах?

ІТ-технології, машинобудівництво, аграрну сферу, переробну галузь, логістику зрештою, бо ми знаходимося в центрі України. Можемо заробляти і на туризмі. У нас місто "на воді", є багато красивих місць, кругом ліси.

Як кандидат, подивилися на Черкаси і черкасців іншими очима?

Я по роботі постійно спілкуюсь із людьми. Тому на них іншими очима точно не подивився. А от на конкурентів-політиків і на популізм, який зараз на кожному кроці, – так. Роблять асфальт, підходить кандидат, сфотографувався – і він уже посприяв. А насправді це робиться за наші кошти і не треба нікому за це ставити пам'ятники.

IMGL2226

Розкажіть про сім'ю. Що змінили б у місті як депутат-батько?

Я одружений уже 15 років. Дружина – кандидат економічних наук, працювала в ЧДТУ. Зараз займається сімейним бізнесом. Маю двох дітей: Олексієві 12 років, він спортсмен, а донечка Аліса цьогоріч пішла в перший клас. Усі ми хочемо, щоб наші діти були в безпеці. Для цього потрібне безпечне місто, і над цим працюватиме наша команда.

Ще одне – можливо, трохи банальне – але я вважаю, що освіта має бути дійсно безкоштовною. Треба, щоб учні почували себе в рівних умовах, мали можливість відвідувати безкоштовні гуртки.

За що любите Черкаси?

Тут виросли мої батьки і я сам. Мені багато разів пропонували переїхати до Києва, але не було й думки це зробити. Місто в нас маленьке, затишне, комфортне, з хорошою природою. Сподіваюся, що скоро буде ще і безпечним. Люблю його всією душею. І вірю, що наша команда його змінить.

Опишіть вашу команду трьома словами.

Професійна, чесна, ефективна. Усе це має бути в поєднанні, тоді буде і результат.

Ольга Вітер

*Передвиборна агітація

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #3 МУЦАЛХАНОВ 01.10.2020 13:41
Нікакуша...знову тальнівська вода...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 стабилизец 01.10.2020 13:27
банкир рвется бесплатно волонтерить в свободное от работы время. ага. шшас.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Вах вах 01.10.2020 13:08
Разведчик из тебя не очень
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100