реклама

реклама

В Україні набирає популярності репетиторство. Особливо великий попит на учителів математики. Цей предмет виявився одним із найскладніших для випускників минулих років. Тепер математика стала обов'язковим предметом для зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Але ринок репетиторства роздмухала і дистанційка. Незадоволені навчанням у піжамах батьки масово наймають репетиторів.

6ed5be5c0161e083034d565abe3cd4d1

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

(Не) репетитором єдиним

16-річний Ростислав двічі на тиждень додатково займається математикою. Іще два роки тому математика була для нього найгіршим предметом. У табелі мав 6. Зараз – відмінник. І школа тут ні до чого. Секрет у репетиторі. Вчителька Наталя Козлова учить не просто рахувати, а й розуміти математику, та її користь.

Викладачка вже три роки живе за кордоном. Та кордони  не заважають працювати. Нині має учнів з усіх куточків України, а ще Італії та Польщі. Вона опанувала онлайн-викладання математики на віртуозному рівні. Її відео в інстаграмі з простими роз’ясненнями складних математичних формул переглядають десятки тисяч користувачів. Найкращі докази - високі учнівські бали ЗНО. Мама Ростика  точно ними задоволена : "Ми знайшли в Інтернеті випадково. Вона підняла його знання з 6 до 11-ки. Він кращий в коледжі з математики".

Життя Ростика нині - суцільні репетитори. Двічі на тиждень - математика. Один урок коштує 450 гривень. На місяць 3 600. Також двічі на тиждень - індивідуальні уроки з української мови та літератури. Ціна та сама, бо в репетитора високий рівень. Раз на тиждень - історія. Урок - 200 гривень. Це 800 гривень на місяць. Учить додатково англійську. Групові заняття на місяць вартують 900 гривень. А ще пішов на підготовчі курси в КПІ. Це ще 1 200 щомісяця. Усе разом 10 100 гривень.

Репетиторство - це норма?

Один із найкращих учителів країни - викладач української мови та літератури Олександр Черкас. Він автор власних методик, переможець усеукраїнських учительських конкурсів. Понад 15 років він учить української мови та літератури дітей і дорослих. Каже, що нині попит на його репетиторські послуги стрімко зріс. Якщо раніше індивідуальні заняття брали, щоби підготуватися до ЗНО та ДПА, то тепер охочих побільшало через перехід на дистанційну освіту.

"Свідомі батьки розуміють прекрасно, що дистанційна освіта - це імітація. Говоримо правду. Так воно і є. Тому користаються послугами репетиторів", - каже Олександр Черкас.

А ще попит підігрів закон про мову. Олександр нині серед топових репетиторів. Каже, на індивідуальні уроки йдуть не слабкі діти, а ті, кому важливо займатися віч на віч.

Ринок репетиторів

Вклад в особистого вчителя, здається, оцінили всі батьки, які мріють, щоби їхня дитина вступила до вишу на бюджет. Але оцінили і репетитори, полювання за якими нині набуло небувалого розмаху. Засновники найбільшої платформи репетирів Букі констатують – за рік викладачів на їхньому ресурсі побільшало вдвоє.

Найбільший попит тепер мають репетитори з англійської мови, математики, української, а також викладачі німецької та репетитори, які готують майбутніх першачків до школи. Стрімко зростає онлайн-репетиторство.

Ціни на приватні уроки теж підскочили. Зокрема, з математики, яка вперше стала обов’язковим предметом для ЗНО.

Ціна залежить від предмета, досвіду викладача та регіону. У столиці та містах-мільйонниках цінники на 100 гривень вищі. Для прикладу, середня ціна годинного уроку з англійської в столиці коштує 215 гривень, у Львові - 150.

Традиційно найвищі ціни по Україні беруть за індивідуальні заняття з екзотичних для України мов: нідерландської, івриту, шведської та східних мов. Спостерігається "сезонне" зростання попиту на предмети, які є обов’язкові для вступу до вищих шкіл: математика, українська, англійська, хімія чи біологія.

Де взяти хорошого репетитора?

  • Правило перше. Чітко сформулюйте навіщо вам репетитор. Успішно скласти ЗНО, підтягнути шкільні бали чи вдосконалити рівень розмовної англійської.
  • Правило друге. Обираючи репетитора, зверніть увагу на досвід роботи, освіту та методику викладання. Не бійтеся запитати про практичний досвід. І якщо викладач називає конкретну цифру в роках, просіть докази – контакти колишніх учнів, відгуки батьків.
  • Правило третє. Уважно вивчіть усі відгуки учнів та батьків. Радимо отримати не менше 10 схвальних та про практику викладання.
  • Найголовніше. Поважайте думку своєї дитини. Якщо після першого заняття донька чи син зізнаються, що вчитель не сподобався, то  краще шукайте іншого репетитора.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100