реклама

реклама

Письменниця Зінаїда Тулуб переслідувалась органами НКВС

Письменниця Зінаїда Тулуб переслідувалась органами НКВС

Парламентська більшість відмовилась розглядати постанови про відзначення річниць видатних українських громадських і культурних діячів, визначних вчених й митців. Зокрема, не захотіла підтримати постанови, внесені головою Національної Спілки письменників України Володимиром Яворівським, які передбачали відзначення 130-ї річниці з дня народження Володимира Винниченка, 170-ї – Михайла Старицького та 120-ї – Зінаїди Тулуб. «Депутати продемонстрували гідні «мистецтвознавців у цивільному» культурні смаки: вони явно не бачили картин Федора Манайла і не читали «Людоловів» Зінаїди Тулуб, але про всяк випадок вирішили, що ті вшанування не гідні», - прокоментував рішення коаліції Віктор Єленський, координатор напрямку «Єдиний культурний простір» Уряду змін Політичної партії «Фронт Змін».

Сергій Тулуб ініціював генеологічну виставку династії Тулубів

Сергій Тулуб ініціював генеологічну виставку династії Тулубів

На парламентарів при бажанні міг би вплинути черкаський губернатор Сергій Тулуб, який неодноразово говорив, що захоплюється творчістю Зінаїди Тулуб. Наприкінці 2009 року він ініціював проведення  у Національній бібліотеці України ім. В. Вернадського  виставки «Українська генеологія: династія Тулубів», де акцент робився на Зінаїді Тулуб. І хоча, як пише газета «День» «…документів, які би підтвердили кровне родство Сергія Тулуба із Зінаїдою Тулуб, немає, у Сергія Борисовича інша мотивація: «На мою думку, ми надто багато займаємося сьогоденням. Натомість треба більше цікавитися історією — новітньою і давньою. Там все є: чим українці жили, як відповідали на виклики часу, як утверджувалися, перебуваючи у складі різних, здебільшого вороже налаштованих до українства, імперій. В українській радянській літературі Зінаїда Павлівна однією із перших звернулася до осмислення історичного минулого. Дилогія «Людолови» — про українське життя за гетьманства Петра Сагайдачного — стала помітним явищем літературного процесу 30-х років ХХ століття. На долю письменниці випали складні часи — особливо період переходу до тоталітаризму. Фактично, революція 1917 року викинула її із звичного світу. Але навіть за таких умов вона зуміла знайти своє місце у вітчизняній літературі».

Також Сергій Тулуб обіцяв київським митцям сприяти реалізації планів з відзначення 120-ліття з дня народження письменниці. Але, мабуть, за політичною суєтою домовитися з побратимами по коаліції руки не дійшли.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100