реклама
Sucurity Police

реклама

Цієї суботи в Черкасах запрацював пункт збору небезпечних відходів. За ініціативою міської ради збір проводить фірма «Олестас», яка має відповідну ліцензію, пише «Газета по-українськи».

О 10.00 на вулиці Гагаріна для збору небезпечних відходів виставили спеціальні контейнери. Великий червоний – для збору лампочок. Два менші білі – для батарейок і акумуляторів. Півгодини ніхто до контейнерів не підходив.


– Узагалі утилізація однієї лампи коштує приблизно 6,5 грн. А в нас безкоштовно. Просто люди ще не звикли. А такі відходи, як лампи, батарейки, термометри, ртутні тонометри на звичайні сміттєзвалища викидати не можна. Їх необхідно утилізувати. У всіх розвинених країнах окремий збір таких відходів та їхня утилізація вже давно стали нормою. Ми лише перший день приймаємо, то люди, можливо, ще не знають, – зазначив начальник відділу екології Черкаського міськвиконкому Володимир Гусаченко.

Згодом люди почали підходити й цікавитися. 9-річний Богдан Бунякін приніс 9 батарейок з електроконструктора. Вкинув їх у контейнер.

– Ну от! Молодець! Врятував 180 квадратних метрів ґрунту. Або 3600 літрів води, – сказав Гусаченко.

Люмінісцентні лампи і термометри в контейнер не викидали. Їх в автомобілі складали в спеціальні контейнери, щоб не розбились. Енергозберігаючі лампи до контейнера кидали тільки запаковані. Якщо лампа без упаковки, давали свою.

– Я не викидав ніколи батарейки, адже знав, що рано чи пізно їх почнуть збирати на утилізацію. Люди просто не знають, скільки від них шкоди. Аби знали, теж би не викидали, – говорить черкащанин Антон Гребельник. Він приніс більше 20 батарейок.

28-річний Олександр Євдокімов приніс на утилізацію три кілограми батарейок та акумуляторів.

– У мене робота така, що часто маю справу з акумуляторами й батарейками. Тільки акумуляторів приніс 29. Такі пункти повинні бути в кожному районі. Батарейки – це ще півбіди, а от лампи люмінісцентні, денні чи енергозберігаючі – це вже небезпечно. У них більше ртуті. Люмінісцентна лампа лопнула – ртуть уже розсипалась. Її там міліграми, але отруєння вже йде. Ніхто не знає, що коли розіб’ється така лампа, то вже треба викликати МНС і проводити демеркуризацію, – розповідає Олександр.


Працівники фірми роздають листівки, на яких написано, що одна «пальчикова» батарейка забруднює токсичними речовинами 400 літрів води, або 20 квадратних метрів ґрунту. Одна енергозберігаюча лампа, за листівкою, містить від 3 до 5 мг ртуті, при максимально допустимій концентрації 0.0003 мг на метр кубічний. Тобто одна розбита лампочка може отруїти близько 60 квартир. А 1 грам ртуті, який потрапив у довкілля, здатний привести до забруднення більше ніж 3,3 млн. куб. м повітря чи 0,2 млн. куб. м води.

Провідний спеціаліст ПП «Олестас» Іван Чепурний розповідає, що утилізовані відходи підуть на переробку.

– Спочатку відходи везуть на склад і при накопиченні це все спеціалізованим транспортом відвозять на завод із переробки у Львівській області. Лампи везуть на інший завод, що має ліцензію та відповідні потужності для переробки цього виду відходів. У батарейках містяться важкі та шкідливі метали: цинк, кадмій, літій, ртуть. Їх відбирають на заводі і використовують у своїх цілях, – зауважив він.

Небезпечні відходи збиратимуть у 24 точках у різних мікрорайонах міста по черзі зранку до вечора.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #5 О.ЧУПРИНА 04.10.2012 22:11
Цитую Олег:
Гроші для цього були і раніше. Причому у держави. А тепер, коли мізки у чиновників закінчились, то всякі ПП вилазять. Коли ж бо немає сил у держави навіть сміття прибрати, то це є сумним сигналом, що докеруались незалежні наші.


А Ви зберіть і віднесіть або карще організуйте і несіть всі ризики, або взагалі зробіть щонебудь корисного для міста .....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #4 Олег 02.10.2012 07:44
Гроші для цього були і раніше. Причому у держави. А тепер, коли мізки у чиновників закінчились, то всякі ПП вилазять. Коли ж бо немає сил у держави навіть сміття прибрати, то це є сумним сигналом, що докеруались незалежні наші.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 jonny 01.10.2012 16:20
Чей дешевый пиар? Кому мы должны верить?
Отчего так расстроен Гость?
Судя по вопросам, Гость явно не заинтересован в охране окружающей среды. Может у Гостя все родные и близкие уже давно живут в странах с высокой "экологической" культурой и он может позволить себе брюзжание аля премудрый пескарь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #2 Гость 01.10.2012 11:20
Очень дешевый пиар.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #1 Гость 01.10.2012 11:15
Вы им верите?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100