реклама

реклама

У зв’язку з агресією російської федерації вимкнення електроенергії для українців уже не новина, тож до тривалих відключень світла треба підготуватися заздалегідь.

Якщо для нас відсутність світла — це дискомфорт, то для їжі, яка зберігається в холодильнику, це дорога у смітник. Якщо тривалий час не підтримувати відповідну температуру, охолоджені або заморожені продукти можуть стати небезпечними для вживання.

produktu zb

Безпечна для продуктів температура у холодильнику має бути 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Перевірити ці показники можна за допомогою термометра в холодильнику.

Якщо доведеться виймати продукти, то слід підтримувати температуру їжі в межах 4°С або нижче, як у холодильнику.

Допоможуть це зробити контейнери з водою, які треба заморозити заздалегідь та обкласти навколо їжі. Також ефективно з цим впорається сухий лід.

Якщо електроенергію вимкнули ненадовго та потреби виймати харчові продукти з холодильника немає, тримайте його дверцята закритими.

При цьому слід пам’ятати, що продукти у холодильнику залишаються безпечними до чотирьох годин, адже саме такий час утримується потрібна температура в холодильнику чи морозилці.

Морозильна камера більш стійка до відключень світла. Якщо камера повна, продукти в ній лишатимуться у безпеці орієнтовно дві доби, якщо напівпорожня — добу.

Тож ви спокійно можете повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С чи нижче.

Викиньте їжу, якщо температура зросла до 4°С і вище.

Коли світла немає довше за чотири години, то продукти починають псуватися. Першими стають непридатними м’ясо, риба, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їхні залишки.

Не слід пробувати їжу на смак, щоб перевірити її безпечність.

Овочі та фрукти

Такі продукти не псуються без холодильника. Тож достатньо знайти трохи прохолодніше місце та пісок. Пісок працює як абсорбент.

М’ясні продукти, ковбаса, сир

Такі продукти треба обгортати папером або пергаментом.

Якщо на вулиці холодно, кожен продукт (ковбаса, сир тощо) обгорніть папером, потім замотайте в рушник і складіть у металевий посуд. Тримайте на балконі/на вулиці.

Свіжі або морожені м’ясо, риба

Із цих продуктів найкраще зробити консерви. Це не так важко, як може здатися спершу.

Проте варто не забувати про небезпеку ботулізму, адже в банках із домашньою м’ясною заготівлею відсутній кисень, тому вони можуть стати сприятливим середовищем для утворення та накопичення смертельно небезпечного токсину анаеробних бактерій (ботулотоксину).

Тому при приготуванні домашніх консервів необхідно дотримуватись правил, викладених у технологічних довідниках, інструкціях із їх приготування.

Перед консервуванням м’яса чи риби скляну тару необхідно ретельно промити засобом для миття посуду чи содою та сполоснути у проточній гарячій воді, а потім ще й простерилізувати над киплячою водою або іншим зручним методом.

Найзручніше фасувати тушонку в півлітрові банки.  М’яса та підливи у банках повинно бути на два сантиметри нижче від горлечка.

Стерилізування домашньої тушонки з м’яса має неабияке значення для того, щоб вона зберігалася тривалий час. На якість впливає ще й те, чи достатньо щільно закупорені банки. Адже, якщо кришка буде неправильно прилягати до шийки тари, то при стерилізації виникне ризик потрапляння в неї повітря або води. Такі консерви непридатні до вживання.

Коли банки з домашньою м’ясною заготівлею герметично закупорені, їх потрібно помістити в посудину, яка підходить за розміром. Потім залити їх водою і стерилізувати при температурі, що не має бути меншою за 100°С.

Найправильніше стерилізувати м’ясні заготівлі при температурі: 115-120°С (саме така температура потрібна для того, щоб загинули бактерії ботулінус).

Не в усіх господинь є термометр або автоклав, тому стерилізувати можна в каструлі-скороварці. В такій посудині також можна досягнути необхідної температури, а сам процес теплової обробки домашньої заготівлі з м’яса займе не більше ніж півтори години.

Коли виконані всі необхідні маніпуляції, банки з м’ясними тушонками слід помістити у прохолодну кімнату, температура якої повинна бути 10-15°С (це найоптимальніший показник). При дотриманні всіх правил температурного режиму зберігання ризику, що консервоване м’ясо буде уражене небезпечними бактеріями та  ботулотоксином, немає.

Якщо ви не можете нічого варити — не біда. Покладіть м’ясо чи птицю у банки або каструлі та пересипте сіллю. Буде добре залити це ще олією, щоб до продуктів не потрапляло повітря.

Також можна приготувати сольовий розчин: на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі.

Варто пам’ятати: перед вживанням такого м’яса його краще вимочити у холодній воді, щоб позбутися зайвої солі.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100