реклама

реклама

Минулого тижня міський голова Черкас перебував із робочим візитом у Норвегії.

Українську делегацію, до складу якої входили представники Асоціації міст України, Кабінету Міністрів, запросила асоціація регіональних рад Норвегії, яка об’єднує усі місцеві громади країни. Поїздку фінансувала норвезька сторона.

Міський голова зізнається, що привіз із північної країни кілька ідей, які планує втілити у Черкасах. Зокрема, вони стосуються вуличної інфраструктури: встановлення додаткових засобів, які підвищать безпеку руху на дорогах. А також кілька напрацювань у галузі архітектури.

За словами Сергія Одарича, в Норвегії є цікавий досвід стосунків між урядом країни та місцевими громадами. Кабінет Міністрів Норвегії чотири рази на рік проводить консультації з місцевими радами щодо бюджетних питань, соціальних ініціатив тощо. В Україні такого немає.

– До 60-х років Норвегія була однією з найбідніших країн. Коли відкрили поклади газу та нафти, економіка країни почала зростати. І навіть зараз вони не знають, що таке економічна криза. Про неї норвежці дізнаються від туристів, які приїжджають в їхню країну, – розповів Сергій Одарич.

Він зазначив, що Норвегія відрізняється від багатьох країн тим, що кошти, отримані від продажу газу і нафти, «не проїдаються». Вони скеровуються у спеціальний фонд майбутніх поколінь. Лише 3% коштів від реалізації нафти йде до державного бюджету. Нині у Фонді майбутніх поколінь накопичено 3,400 млрд. норвезьких крон.

– Якщо уявити, що Норвегія звільнить увесь бізнес від сплати податків і до бюджету країни не надходитимуть кошти, норвежці зможуть жити у таких же умовах, які у них є сьогодні, ще протягом 20 років, – розповів Сергій Одарич.

Він зауважив, що одним із пріоритетних завдань країни є освіта. Дітей до дитячого садочку можна віддавати вже з 9 місяців. Близько 90% дітлахів відвідують дитсадки, адже у більшості випадків батьки працюють. Перебуваючи у садку, до трьох років дитина спить на вулиці. На території садка стоїть невеличка споруда, де сплять діти. Сама будівля не утеплена, вона має лише стіни та дах, які уберігають від вітру і дощу. До того ж, у садочку повна демократія. З малечею не займаються няньки. Діти самостійно беруть мати і можуть лягти спати у будь-якому куточку кімнати.

Сергій Одарич був вражений тим, як діти ставляться до природи. Тричі на тиждень вони вирушають на цілий день у гори чи до лісу. Там вони розводять багаття, відпочивають, смажать м’ясо тощо. Норвезькі діти живуть у гармонії з природою з першого дня життя.

Не менше вразила міського голову і матеріальна база шкіл. Кожен клас обладнаний інтерактивною дошкою, є комп’ютери, під’єднаний Інтернет. Особливу увагу приділяють інтеграції дітей з особливими потребами. Там з такими дітьми працює окремий педагог. Це прискорює їхній розвиток.

Сергій Одарич повідомив, що домовився про співпрацю та обмін досвідом із норвезькими колегами, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #6 Оксана Колісник 09.11.2012 11:03
"Хватіт смотрєть на мір глазамі Сєнкєвіча!" - одне з популярних і тільки напівгуморних гасел перебудовчої доби, висловлене зі сцени Г.Хазановим можна було б перефразувати в Черкасах? "Досить дивитися на світ очима Одарича!" Ну і запозичувати передовий досвід в його інтерпретації.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 Johnny 08.11.2012 21:21
Цитую тренер:
А як же їх поставиш, яко одразу рухне вся рівновага, побудована після виборів? Тоді роботи не буде

А может приглядеться в сторону оппозиции и потихоньку начать РЕВЕРАНСировать . Так, на будущее.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 Василь 08.11.2012 14:06
СШП, Загниваюча Яуропа.... Коли вже гаспадін-товаріщ Мер почне переймати досвід Пн. Кореї? :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Прекестулен 08.11.2012 12:25
Сергій Олегович, якби норги дізналися, як до дерев ставитися ви і ваші підлеглі, вони б ненадовго випустили Брейвіка для виконання одного дуже делікатного завдання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 тренер 08.11.2012 11:24
А як же їх поставиш, яко одразу рухне вся рівновага, побудована після виборів? Тоді роботи не буде
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Johnny 08.11.2012 10:22
Сергей Олегович, может давайте потихоньку ставить регионалов на место. А то скоро все жители Черкасс включая детей малых уйдут в леса жарить мясо,спать под открытым небом, останавливать мимо проезжающие кортежи и богатые иномарки всяких слуг государевых и их прихлебателей с различными грустными последствиями.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100