реклама
Sucurity Police

реклама

Завтра, 9 листопада, у День української писемності та мови, о 13.30 на Українському радіо традиційно відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності.

Це унікальна акція, яку Національна радіокомпанія України (НРКУ) започаткувала ще 2000 року. Відтоді щороку цього дня українці – від великого до малого – можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та з’ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще – продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. Радіодиктанти рідної мови існують в багатьох країнах світу, зокрема Польщі, Китаї, Франції.

Минулого року Національна радіокомпанія отримала 17 тисяч 348 диктантів не лише з усіх областей України, а й з-за кордону: Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії і навіть Таїланду. Диктант писали люди різного віку і різних професій: школярі і студенти, військові і робітники, пенсіонери і домогосподарки.

Цьогорічний диктант проведе доцент Київського університету ім. Б.Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Традиційно диктант складатиметься зі 100-120 слів. Ті, хто напише його без помилок, будуть відзначені призами. Це – грошові премії, книги, компакт-диски із унікальними записами Українського радіо. Важлива умова – перевірятимуться лише диктанти, надіслані 9 і 10 листопада, повідомляють у прес-службі Національної радіокомпанії. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Українського радіо: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс – 01001.

З огляду на те, що щороку разом із диктантом слухачі надсилають розповіді про себе, міркування про мову, роздуми про значення акцій, які єднають націю, цього року вперше, окрім диктанту, буде запропоновано творче завдання. Воно – необов’язкове і оцінюватиметься окремо!

Написання радіодиктанту супроводжуватиметься двогодинним прямоефірним марафоном, під час якого ведучі Аліна Акуленко та Роман Коляда розповідатимуть про історію акції, цьогорічних спонсорів, призи, а також разом із гостями студії міркуватимуть про те, що таке радіодиктант – перевірка грамотності чи громадянська позиція?

Українське радіо запросило на диктант національноі єдності і народного депутата з Черкас Ірину Геращенко. Про це вона написала в соціальній мережі «Фейсбук».

«Я обов'язково буду. Мушу визнати, що «скоропис» на комп'ютері не сприяє підвищенню грамотності, тому обов’язково треба більше читати і хоч іноді писати від руки, аби тримати себе в мовному тонусі», – зазначає пані Геращенко. – «Завтра перевіримо себе. Минулого року я написала диктант трохи гірше, аніж 2010-го. Треба зібратися і згадати правила».

реклама

Коментарі  

 
+3 #3 Степ 09.11.2012 11:48
Найсуперовіший диктант України : Азаров диктує, а Янукович пише.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #2 Смайл 08.11.2012 15:06
Анекдот в тему. Зустрічає Чивокуня Янича в коридорі.-Чьо давнєнько не заходіш?- Так я прошлий раз від тебе вихожу, а охраннік в спину- "Нє х.й шастать!"- Янич, учі украінську мову! Він сказав "нехай щастить!"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Смайл 08.11.2012 14:56
Геращенко напише, не сумніваюсь. Але хотілося б почитати роботи Чивокуні і Кривосісі. Інтернет би мабуть тупо здох... :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100