реклама

реклама

Мер Черкас каже, що міста повинні відшукати кошти на зарплати бюджетникам, які не профінансує уряд

Мер Черкас каже, що міста повинні відшукати кошти на зарплати бюджетникам, які не профінансує уряд

Віце-президент Асоціації міст України та міський голова Черкас Сергій Одарич, розповів газеті «Деловая столица» про фінансування регіональних бюджетів в 2011 р.

– Як місцеві ради оцінюють урядовий проект закону про держбюджет на майбутній рік?

– Безумовним позитивом є те, що близько 5% засобів, які перераховуються місцевій владі на виконання делегованих повноважень, закріплені за капітальними витратами. Раніше держбюджет виділяв кошти виключно на зарплати бюджетникам, оплату енергоносіїв і комунальних послуг. Значно більше у нас претензій. Головна – перераховуваних субвенцій на виконання делегованих повноважень (охорона здоров'я, освіта, культура) вистачить лише на 9,5 місяців, оскільки ці витрати будуть профінансовані лише на 80% від потреб. Сукупно місцевим бюджетам недодадуть на ці цілі близько 20 млрд грн.

– Як міста збираються вирішувати цю проблему?

– Політика Кабміну тут не зовсім зрозуміла, тому що ми бачимо ряд неузгоджених дій. З одного боку, від уряду йдуть сигнали про необхідність економити і скорочувати штати. З іншої – наприклад, Міносвіти спускає на місця нові нормативи штатів в учбових закладах, скажімо, в кожному дитсадку зобов'язує ввести додаткові посади лікарки, психолога, методиста, няньок підвищити до помічників вихователя з відповідним збільшенням окладу. Схожа ситуація і в охороні здоров'я. З одного боку, ми повинні виконувати вказівки міністерства, тому що це не наші повноваження, нам їх делегували. А з іншого боку – грошей на них не дають. Швидше за все, ми вимушені будемо узяти ці 20 млрд грн. з власних доходів міст. В результаті частину капітальних витрат доведеться заморозити, щоб виплатити людям зарплати замість уряду.

Місцеві бюджети-2011: влада однією рукою дала, а іншою забрала

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100