реклама

реклама

Легендарний Гайдамацький став, що у Холодному Яру на Чигиринщині, чистять від мулу. Там планують зробити нову водоскидну споруду, відновити джерело.

Гайдамацький ставок сьогодні. Фото: vechirka.ck.ua

Гайдамацький ставок сьогодні. Фото: vechirka.ck.ua


Завдяки зверненням громадськості на очистку ставу з держбюджету виділили 80 тисяч гривень. Про це «Прочерку» повідомив начальник Тясминської експлуатаційної дільниці Правобережного міжрайонного управління водного господарства Володимир Вовкогон.

За його словами, роботи планували завершити ще торік. Наприкінці серпня там спустили воду, проте виявилися проблеми з фінансуванням (наприкінці року у держказначействі не проходили платежі) та з погодними умовами.

– Нам потрібно вивезти десь 1600 кубів мулу… Сподіваюся, замулені джерела теж відкриємо. З них і набереться нова вода, – розповідає про плани Володимир Іванович. – Я сам корінний чигиринець, тому зробимо все на совість.

Як повідомив «Прочерку» перший заступник голови Чигиринської районної державної адміністрації Василь Лисий, робота займе 2-3 місяці.

– Спеціалізована бригада, яка виконує роботи, чекала, доки підсохне земля. В іншому разі техніку туди загнати просто не могли. Робота копітка, тому швидко її закінчити не вдасться. Потрібно ж все вивезти, вичистити, розчистити джерела… – каже Василь Григорович.

Ставок відомий тим, що за легендами, біля нього святили зброю гайдамаки. Однак оповитий він й іншими легендами. Так, за однією з версій, колись там були заховані гайдамацькі скарби. Сьогодні тут святять символічну зброю козаки та проводять урочистості з нагоди вшанування Героїв Холодного Яру.

Таким ставок був колись... Фото mandrivnic.livejournal.com

Таким ставок був колись... Фото mandrivnic.livejournal.com

Завідувач філіалу «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк пригадує: востаннє ставок чистили ще у 1996 році.

Він переконаний, що нині така увага до ставка спричинена чималою кількістю звернень та прохань до перших осіб області та країни.

– За такі кошти можна багато чого зробити, якщо до цього поставитися з розумом, толково, – запевняє Богдан Легоняк.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100