реклама
Sucurity Police

реклама

Голова Черкаської міської організації «Фронту змін» В'ячеслав Жигайло вважає, що обласна влада завищує обсяги інвестицій, внесених в економіку регіону протягом минулого року.

За словами В'ячеслава Жигайла, показник 884,1 млн. грн., який ілюструє збільшення в 3,1 раза обсягів прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) впродовж минулого року, є перебільшеним. Насправді кількість інвесторів, які мали на меті вкласти кошти в економіку Черкащини, зменшилася.

– Цифри у більш ніж 800 млн. грн. невідомо звідки взяті. Правда в тому, що інвестори тікають з Черкащини. Їх стало менше принаймні втричі, а ті, що були і хотіли будувати, то просто злякалися і пішли геть. Якщо ще три роки тому раз на квартал підходила якась велика компанія з великим проектом, скажімо, елеватори чи комбікормові заводи, переробка, то на сьогодні абсолютно відсутні такі замовлення, – говорить В'ячеслав Жигайло, який очолює правління компанії «Черкасиагропроект». – Черкащина не залучає інвесторів, а втрачає вже набутих.

За словами В'ячеслава Івановича, інвесторів – як потенційних, так і існуючих – відлякує невміння влади будувати ділові стосунки з інвесторами та бюрократизм.

– Яскравий приклад – французька компанія «Бондюель», яка, підписавши контракт і заплативши 50% від проектної документації, змушена була відмовитися від інвестування в нас, згорнутися, продати повністю свій бізнес і заявити про перенесення потужностей в Росію. А тільки в будівництво заводу з консервування та замороження овочів у Худяках під Черкасами, який мав стати найбільшим в Європі, «Бондюель» збирався вкласти 40 млн. євро. Річне виробництво заводу планувалося в 100 млн. банок, обсяги виробництва – в межах 100 млн. доларів. Одного ПДВ тут втрачено як мінімум 16, 6 млн. А ще біля сотні робочих місць, що принесло би непогані відрахування до бюджету. От що втратила область лише на одному об'єкті, – зауважує В'ячеслав Жигайло.

Читайте також: Черкащина відлякує інвесторів?

За його словами, немало інвесторів, які хочуть побудувати в області свої підприємства, стикаються також із проблемами у виділенні їм землі.

– Корупція, відсутність ділового клімату, бюрократія – це те, що заважає працювати інвесторам на Черкащині. Немає усталених правил бізнесу, які існують за кордоном, – резюмував В'ячеслав Жигайло. – Там усе відверто, відкрито і правильно. Щоб успішно залучати інвесторів, владі треба пропонувати цікаві договорні умови, які б уселяли впевненість в зарубіжні підприємства в тому, що з ними зацікавлені працювати не рік-два, а набагато довше.

Аби з'ясувати реальний обсяг інвестованих в економіку Черкащини коштів упродовж трьох минулих років, депутат обласної ради від «Фронту змін» Наталія Старікова готує відповідний запит в облдержадміністрацію.

Від «Прочерку»: Цікаво, що наше видання також зверталося до обласної влади з інформаційним запитом щодо залучення інвестицій в області. Проте, незважаючи на всі можливі терміни, поки що інформації журналістам так і не було надано…

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100