реклама

реклама

Шевченківську касу заснували в Черкасах: регіон активно готується до «круглої дати» з дня народження Тараса Шевченка – 200-річчя поета в березні наступного року. Гроші на святкування чиновники почали збирати вже зараз. Причому в примусовій формі, скаржаться голови сільрад. З їхніх мізерних бюджетів обласне начальство вимагає пристойні внески. Ініціативу селяни вже охрестили «шевченківським податком». Утім, у владі факт такого «поетичного вимагання» заперечують, йдеться в сюжеті «Подробиць».

200 років з дня народження великого поета. Але ця дата жителів сіл Черкаської області не радує. Скоріше – навпаки. Адже обласні чиновники зробили пропозицію, від якої не можна відмовитися – зібрати гроші на урочистості. Суми, скаржаться голови, – немалі.

Область просить у сіл різні суми: від шести до 250 тисяч. Наприклад, бюджет села Худяки може схуднути на 42 тисячі гривень. Загальна сума з району – майже півтора мільйона. Тобто – 15 тисяч банкнот із зображенням Тараса Шевченка.

На папері – пропонують, насправді – примушують, запевняє сільський голова Червоної Слободи. Вважає, зараз не час пишно святкувати. Потрібно розширювати дитячий садок, асфальтувати дорогу.

– Якщо наша сільрада не виділить кошти на проект, який пропонується, а використає кошти на ремонт школи, пам'ятника, вулиці, то Тарас Григорович Шевченко тільки вітав би такі наші рішення, – переконаний сільський голова Червоної Слободи Микола Котко.

В області запевняють – ніхто грошей не збирає. А тільки рекомендують витратити їх на шевченківські об'єкти в своїх населених пунктах.

– Ми говоримо: шановні, у вас у кожному населеному пункті є місця, пов’язані з іменем великого поета. Будь-ласка, до 30-ти відсотків своїх можливостей спрямуйте на ці об’єкти, – пояснює начальник фінансового департаменту Черкаської ОДА Володимир Кулеша.

Правда, тих, хто не відгукнеться на це прохання, – начальство не зрозуміє.

– Це на їхній совісті залишається. Люди знатимуть, що в цьому селі не люблять Шевченка, – зазначає Володимир Кулеша.

Суми обговорювалися на особистих співбесідах, каже голова Хацької сільради. Його селу визначили 60 тисяч. Місцеві депутати вирішили: гроші послужать і людям, і Кобзарю – на вулиці Шевченка проведуть освітлення.

– Зараз я не зможу знайти аргументів, які пояснили б нашим жителям, чому ми не виділимо гроші на вулицю Шевченка, а перекинемо їх кудись, для когось і незрозуміло на які цілі. Люди негативно сприймають такі проекти, – розповідає сільський голова Хацьок Ігор Чекаленко.

Голова сільради Руської Поляни називає суми і людей, які раніше здавали гроші на пам'ятник Шевченку. З миру по добровільній нитці і тепер монумент – гордість села. На будівництво пенсіонери віддавали останнє, а бюджетники перерахували свій одноденний заробіток. Саме так сільський голова радить вчинити обласним чиновникам.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100