реклама

реклама

Антивиставку неякісної продукції провели учора на черкаському державному підприємстві «Черкасистандартметрологія» з нагоди Всесвітнього дня захист прав споживачів, що відзначається 15 березня.

Виставка показала результати роботи інспекції з питань захисту прав споживачів області та ДП «Черкасистандартметрологія». Обидві установи активно співпрацюють, адже згадане держпідприємство має потужну випробувальну базу, що досліджує якість продукції.


Фахівець показує капці, виробник яких не встановлений. На товарі відсутня маркувальна етикетка. Застосовані невідповідні матеріали для їх виготовлення

Фахівець показує капці, виробник яких не встановлений. На товарі відсутня маркувальна етикетка. Застосовані невідповідні матеріали для їх виготовлення


– Ось зразки продукції легкої промисловості – одяг, взуття, медичні вироби. Ви погляньте на якість цього дитячого одягу. Після прання все вилиняло. Тобто носячи цей одяг, дитина буде уся в фарбі. Неприємно, коли на одязі маркують, що це 100% хлопок, а фактично виходить 100% синтетика, – розповідає журналістам начальник лабораторії з випробувань продукції легкої промисловості ДП «Черкасистандартметрологія» Наталія Завалько. – Також тими роками був бум по марлевим пов’язкам, які б захищали від грипую. Чи може ця тонесенька пов’язка від чогось захистити? Бракованим є і ось це дитяче взуття. Бо при перевірці взуття, звертають увагу на носок і п’ятку. А тут, бачте, при натисканні на носок він одразу деформується, і немає клейової обробки підошви. Ось одяг для зварювальника, який передбачає попадання на тканину окалини. Одяг має бути вогнестійкий, а він горить.

Забраковані фахівцями товари

Забраковані фахівцями товари

 

Забраковані фахівцями товари, на яких вудсутнє будь-яке маркування

Забраковані фахівцями товарина, яких вудсутнє будь-яке маркування


Спеціаліст відкриває очі потенційним покупцям на багато інших товарів.

– Виникає питання: в що ми одягаємося? Як ми захищаємо робітників на виробництвах? – звертається Наталія Андріївна. – Потрібно, щоб такі недобросовісні виробники відповідали по закону.

Як повідомив директор центру ДП «Черкасистандартметрологія» Віктор Білоусов, нині підприємство освоює нові види випробувань, зокрема, виробів медичного призначення (шприци, голки, катетери, зонди тощо), а також іграшок і ігор (механічні, гірляндові, надувні, ялинкові прикраси тощо).

Підприємство не лише знаходить недоліки в продукції, а й допомагає виробникам.

– Наша лабораторія, зокрема, допомогла звенигородському маслосиркомбінату зберегти своє обличчя у скандалах з Росією, – зазначив Віктор Білоусов. – Загалом зазначу, що вся продукція, яка виробляється на території Черкащини, може бути випробувана в нас.

Читайте також: Білоусов: «Звенигородський» сир у Росію вже п’ять років не експортують


Що стосується роботи інспекції з питань захисту прав споживачів області, то за словами її керівника Ігоря Гука, торік фахівці інспекції перевірили 215 суб’єктів господарської діяльності. Порушення законодавства про захист прав споживачів виявлено у 204 суб’єктів господарської діяльності, тобто майже в 95%.

– Це дуже високий показник. Це каже про те, що на ринках Черкащини ще дуже багато товарів, які неякісні. Співробітники інспекції перевірили товарів більш як на 7 мільйонів і наклали штрафних санкцій на 1,4 мільйони гривень, – зазначив Ігор Гук. – Виявлена неякісна продукція знімається з реалізації і повинна бути повернута постачальнику.

Особливу увагу інспекція приділяє перевірці продуктам харчування.

– Тут нам допомагають лабораторії «Черкасистандартметрології». Бо ми можемо лише візуально виявити неякісну продукцію. У свою чергу, в лабораторії можна визначити, чи не містять продукти шкідливих речовин, – зазначив Ігор Гук.

Також він повідомив, що нині збільшилися скарги на сервісні центри, що обслуговують складну техніку (комп’ютери, телефони), на хімчистки і туристичні фірми.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100