реклама

реклама

Депутат черкаської міськради і головний редактор газети «Антена», журналіст Валерій Воротнік заявляє про можливе рейдерське захоплення приміщення ЗМІ. Конфлікт між редакцією «Антени» і міською владою в особі мера Сергія Одарича триває давно, проте сьогодні-завтра він може розв’язатися силовим методом. Свої побоювання з приводу цього Валерій Воротник висловив в коментарі «Прочерку».

За словами депутата, конфлікт влади і ЗМІ триває навколо приміщення медіагрупи.

– 13 років редакція «Антени» законно займала приміщення, яке до того було занедбаним та таким, що жодним чином неможливо було використовувати. Приміщення було орендоване засновником газети «Антена» – громадською організацією саме для розміщення ЗМІ. Отримавши відповідні дозволи в архітектурі міста, редакція відремонтувала приміщення та тривалий час його використовувало. Згодом в приміщення газети використовувалося для прямих ефірів колись відомої в місті телекомпанії «Антена-плюс». Адреса саме і записана навіть в ліцензії на мовлення в якості студії. Але саме це і перетворило редакцію в заручника політичного конфлікту. Одарич використав орендні відносини з редакцією задля тиску на видання та журналістів. Він ініціював позови про розірвання договорів оренди, виселення редакції з приміщення. Навіть попри прямі норми Українського законодавства, що захищають саме приміщення, що обіймають ЗМІ. Дворічна судова тяганина поки триває. Суд зобов’язав засновника газети передати приміщення власнику, але відмовив в примусовому виселенні, звернувши увагу саме на певні права, що мають редакції ЗМІ в подібних конфліктах. А саме – законодавчу заборону на виселення редакцій ЗМІ з приміщень, що вони займають. Спиралися ми, зокрема, на підписаний президентом закон, згідно якого, ЗМІ, засновниками яких є громадські організації, мають пільги і не можуть бути просто так виселені з приміщення, – розповів Валерій Воротник.

За словами редактора, на даний час приміщення законно займає редакція газети «Антенна» і громадська організація-засновник, що здійснює функції видавця, а управління комунального майна виявилося, що відношення до приміщення не має. Про це свідчить нещодавно отримана за запитом до БТІ інформація, яка вказує, що права власності на приміщення міська влада не має і не мала. А нібито орендні відносини виявляються просто шахрайством.

– Нині Одарич почав себе вести по відношенню до редакції вкрай агресивно. З власних джерел знаю, що він дав усну вказівку департаменту економіки, яке зараз займається комунальним майном, примусово виселити редакцією. Але це протирічить закону і ці дії є злочинними. Посадовці виконкому займаються самочинством та присвоюють собі функції державної виконавчої служби. Я думаю, що приміщення дуже подобається комусь з оточення Одарича і, враховуючи невизначений його правовий статус, воно стане приватною власністю шахраїв від влади! – обурюється Валерій Воротник. – У приміщенні знаходиться майно телекомпанії і редакції на загальну суму десь біля півмільйона гривень. Тобто владі потрібно остаточно знищити «Антену».

Валерій Воротник зазначив, що за його власною інформацією, завдання вдертися до приміщення редакції і винести звідти майно може бути дано якійсь приватній структурі, з якою може бути укладено фіктивний договір оренди.

– Але це вже кримінал. Це остаточно знищить «Антену», яка, до речі, може не дуже регулярно, але працює, постійно оновлюються новини на інтернет-версії газети, тобто ЗМІ функціонує, як би того не хотів Одарич, – сказав Валерій Воротник. – Зараз в мене є підстави припускати, що, можливо, навіть замах на мене у лютому 2009 року був частиною плану, за яким бажали прибрати мене задля того, щоб забрати приміщення. Певним посадовцям міської влади завжди було відомо про безхазяйність приміщення і, фізично знищивши керівника редакції вони б забрали собі приміщення редакції. Але все це було ретельно сховано за політичними мотивами замаху на мене. Міська влада послідовно знищувала і знищує мене як журналіста та редактора «Антени». Мене дивує вперте ігнорування міською владою законодавства України щодо захисту ЗМІ та журналістів. Я неодноразово звертався до органів прокуратури з відповідними заявами, зараз в Соснівському суді Черкас лежить мій позов як редактора газети в інтересах редакції, але все марно. Невже, щоб привернути до ситуації увагу обласної чи центральної влади, я маю вийти на площу та облити себе бензином? – задає риторичне питання редактор.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100