реклама

реклама

У Чорнобаї презентували першу з двох книг «Чорнобаївщина. Нариси історії населених пунктів» члена Національної спілки краєзнавців України Марії Приліпко.

У своїй праці Марія Василівна відтворила цілісну картину історії сіл свого району, зокрема й тих, що були затоплені водами Кременчуцького водосховища, від найдавніших часів до сьогодення.

– Видання цієї праці є безпрецедентним явищем. Це я як фахівець говорю, – запевняє в коментарі «Прочерку» директор навчально-наукового інституту історії і філософії ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, професор Василь Мельниченко. – Над першим томом Марія Василівна працювала 7 років, і не за допомогою Інтернету, а в архівах, бібліотеках та музеях, зустрічалася і записувала спогади своїх земляків. На близько 700 сторінках книги згадано імена майже 10 тисяч жителів Чорнобаївщини. Неймовірно, що це вдалося зробити одній людині. Вважаю, що автора слід відзначити якимись державними нагородами. Вона просто приклад для наслідування.

На думку Василя Миколайовича, ніхто не дослідить краще свою малу батьківщину, ніж місцеві краєзнавці, які живуть на цій землі, люблять її і є її патріотами.

– Прикро, що інколи для підготовки книг про міста і райони Черкащини шукають авторів і видавців у столиці чи ще десь. Наслідком цього стає поява яскравих (і дорогих) за обкладинкою, але пустих за змістом книг, – зазначає Василь Мельниченко.

Фото з презентації першого тому книги «Чорнобаївщина. Нариси історії населених пунктів» Марії Приліпко

Фото з презентації першого тому книги «Чорнобаївщина. Нариси історії населених пунктів» Марії Приліпко


7-річну роботу Марії Приліпко оцінив і голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт. У передмові до книги він висловив вдячність Марії Василівні за подвижницьку працю, і побажав, щоб книга «сповна служила справі виховання у людей, передусім представників молодого покоління, гордості за свій рідний край і Україну, поваги до власної історії і людей, які її творять».

Фахівці відзначають, що в книзі поданий цікавий фактичний матеріал та ілюстрації, мова викладу є дохідливою, а структура – вдало вибудованою, що робить видання особливо привабливим для читачів.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100