реклама

реклама

Наразі наслідки негоди доведеться виправляти довго. Принаймні мешканці села Рацевого Чигиринського району ще з березня чекають допомоги. Селище затопило, дві доби боролися із стихією самотужки. Коли воду зупинили, влада пообіцяла людям відшкодувати збитки. Нині постраждалі знову віч-на-віч з проблемою. Ні грошей, ні допомоги їм досі не надали.

Жителі села Рацевого благають про допомогу. Весною повінь завдала їм великої шкоди. Тоді влада пообіцяла покрити збитки. Та люди й досі жодної копійки не отримали. У хаті Григорія Філоненка вода стояла майже тиждень. Комісія нарахувала чоловікові допомоги... аж 95 гривень. На ремонт оселі він витратив більше тисячі.

Григорій Філоненко, мешканець с. Рацевого:

- Вона ще до сіх пор сира земля. І це стіна, яка тільки в хаті знаходиться, і вона геть, геть сира. Ще не заплатили грошей цих, і невідомо, коли ще заплатять. І мене ці гроші вже не влаштовують.

Комісія визнала постраждалими лише дев'ять садиб на загальну суму вісім тисяч гривень. Через брак коштів у районному бюджеті, виплачувати зобов'язали сільську раду. Нині заяв від людей там тільки чотири. Мешканці кажуть: сільський голова вмовляв їх за пів суми забирати прохання.

Валентин Коваленко, мешканець с. Рацевого:

- Він підійшов до нас, сказав: "Я не можу таку суму заплатить, а хотя би половину возмістив би". Сусіди - в них порося замерзло, їм нарахували збитків 400 гривень - то вони відмовилися.

Не сподіваючись на допомогу урядників, селяни самотужки борються з наслідками стихійного лиха. Люди потерпають - наступної повені їхні садиби не витримають.

Станіслав Кухарчук, кореспондент:

- Офіційною причиною повені у селі Рацевому комісія з питань надзвичайних ситуацій назвала засміченість та замалу прохідність водовідвідних каналів. Місцеву владу зобов'язали терміново усунути вади. Відтоді минуло більше трьох місяців, а інженерних робіт і досі ніхто не виконав.

Водовідвідних каналів у селі не чистили більше п'ятдесяти років. Та перед повінню сільський голова звітував еменесівцям: до стихії готовий. Після того два місяці виправдовувався у прокуратурі. Зараз запевняє: найближчим часом канали почистять, а збитки покриють.

Олександр Пироженко, Рацівський сільський голова:

- Вода стояла у дворах. Коли вона зійшла, то стало видно, що людям вона урону не завдала. А ці люди, що постраждали, ми вже завтра на виконкомі ми всіх визиваємо і надамо. Не знаю, чи сто процентів, ну, як вирішать люди.

Чищення ж водовідвідних каналів нині контролює голова райдержадміністрації.

Олександр Грунь, керівник відділу Чигиринської райдержадміністрації:

- Ці роботи будуть виконані у 3 кварталі 2010 року, загальний об'єм робіт 150 -200 тисяч гривень.

Селяни урядникам віри не ймуть. Упевнені, їх укотре годують обіцянками. Люди вже починають готуватися до майбутньої повені - укріплюють фундаменти, бетонують дірки та розчищають водовідвідні канали коло своїх садиб самотужки.

Джерело: НТН



реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100