реклама
Sucurity Police

реклама

23 червня з нагоди Дня скорботи й вшанування пам'яті жертв війни, який в нашій державі відзначали напередодні, в Умані на меморіальному комплексі «Воїнам, що загинули за Батьківщину» відкрили стенд «Ніхто не забутий, ніщо не забуто».

Допоміг встановити стенд, який розповідає про історію цього поховання, народний депутат України Антон Яценко, інформує його прес-служба. Це вже другий пам’ятник, який допоміг впорядкувати народний обранець спільно із ГО «Народна пам'ять Уманщини».


Меморіальний стенд встановлений на території колишнього Лазарету № 3, до якого звозили поранених червоноармійців, які потрапили в оточення в районі міста Умані. За різними даними, у його стінах мученицькою смертю померло до чотирьох тисяч людей. На початку зими 42-го року в лазареті спалахнула епідемія висипного тифу, і щодня від хвороби гинули до сотні солдат. Тіла, пересипані вапном, кожного дня поповнювали братські могили. І таких братських могил лише в цьому районі міста 68.

За словами голови ГО «Народна пам'ять Уманщини» Владислава Риндюка, багато людей, кожного дня проходячи біля цього меморіалу, на жаль, навіть не знають, що це – місце масових поховань. Саме тому було вирішено встановити інформаційний стенд. Тепер кожен, хто підійде до меморіалу, зможе дізнатися про історію цього поховання, ознайомитися із спогадами очевидців, переглянути фотоматеріали, навіть дізнатися контактні телефони дослідників, які на цей час займаються розшуком родичів воїнів, які знайшли свій останній притулок на уманській землі.


– Це вже друга братська могила, яку допоміг впорядкувати народний депутат України Антон Яценко. Першою була братська могила в районі залізничного вокзалу, на якій в День Перемоги було встановлено пам’ятну дошку на гранітній стелі. Дуже приємно, що народний обранець, серцем вболіває за цю справу. Підтримує та допомагає нам, пошуковцям, – зазначив керівник громадської організації.

Антон Яценко подякував членам ГО «Народна пам'ять Уманщини» та пообіцяв і надалі допомагати їм в тій благородній справі, якою вони займаються. А на цьому меморіальному комплексі спорудити гранітну плиту з іменами усіх похованих.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100