реклама

реклама

Протягом минулого року з рахунків юридичних осіб шахраї вкрали 120 млн грн. За перший квартал цього року – вже до 20 млн грн. Фізичні особи ж торік втратили 11 400 тис. грн. Про це повідомив керуючий філією АТ «Державний експортно-імпортний банк України» в м. Черкаси Ігор Сергієнко під час прес-конференції в Черкаському прес-клубі реформ.

– Як відбуваються крадіжки із рахунків юридичних осіб? Часто на комп’ютері, за допомогою якого відбувається спілкування із банком через систему «клієнт-банк», встановлено несертифіковане програмне забезпечення. До нього мають доступ інші люди або ж з нього також відбувається приватне спілкування в соціальних мережах. Як наслідок, через мережу зловмисник отримує доступ до цього комп’ютера. І до банку надходить сформований платіж, що виглядає так само, як реальний платіж від клієнта. Як правило, це відбувається наприкінці дня в останній робочий день тижня. Платіж іде на інший банк – і лише в понеділок клієнт зможе побачити, що з його рахунку «списали» значну суму, – пояснює Ігор Сергієнко.

– Ми розповідаємо клієнтам про заходи безпеки, але, по суті, нічого не змінюється: пароль до системи «клієнт-банк» бухгалтер може записати просто на клавіатурі, щоб не забути, – констатує директор Дніпровської філії ПАТ «Український інноваційний банк» Віталій Тур. – Якщо підприємство не має власного фахівця із обслуговування комп’ютерів, джерелом отримання конфіденційної інформації підприємства може стати будь-який спеціаліст, якого викликали для налаштування або ремонту комп’ютера. Ми попереджаємо клієнтів про такі випадки, проте, поки вони не трапляються, на це, як правило, не звертають уваги.

За словами банкірів, фізичні особи так само часто ігнорують заходи безпеки: пін-коди до картки лежать у гаманцях або записані на ній. З цього приводу, щоб убезпечити картку від використання іншою особою, фахівці радять записати на ній будь-які 4 цифри. Після трьох невдалих спроб шахрая ввести їх як пін-код, банкомат заблокує картку.

– Я радив би черкащанам замовляти послугу смс-повідомлень, завдяки якому людина дізнається про будь-який рух коштів на її рахунку через смс, – зазначає Віталій Тур. – Купуючи товари в інтернет-магазинах, не раджу користуватись основною платіжною карткою. Найбільш оптимальним є переказати необхідну суму коштів в день платежу на додаткову картку, якою потім і розрахуватись. Ще одна порада – встановлюйте ліміти зняття коштів на добу: навіть знаючи пін-код, зловмисник не зможе зняти з картки суму більшу, ніж ту, яку ви встановили, як ліміт. Якщо ж раптом вам необхідно буде зробити велику покупку, зателефонувавши до банку, ви зможете на потрібний вам час збільшити ліміт картки. І останнє: так само, як і у випадку пропозиціями переказати кошти з мобільного, ігноруйте смс-пропозиції перерахувати бодай 1 грн з допомогою картки, щоб нібито отримати можливість виграти привабливий дорогий подарунок.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100