реклама

реклама

Крим, Донецьку, Дніпропетровську, Житомирську, Київську, Луганську, Миколаївську, Одеську, Харківську, Херсонську та Черкаську області рятувальники вважають найбільш пожежонебезпечними. Про це в коментарі газеті «Сегодня» повідомив голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських. На боротьбу зі стихією відомство готове кинути 51,5 тисячі осіб.

Екологи кажуть, горіти може як у відкритій місцевості, так і поряд з населеними пунктами.

– Те, що торфовища й ліси будуть горіти, це як два помножити на два, – вважає еколог Володимир Борейко.

– У першу чергу, пожежі можуть початися в лісах, які штучно виростили в сухих степових зонах. Там висаджують сосни, які займаються. Ці пожежі можуть перекинутися на населені пункти поблизу лісів. Адже з розширенням лісових масивів вони все більше прилягають до сіл і селищ, – говорить еколог Олексій Василюк.

– Як правило, пожежі влаштовують одні й ті ж люди. Якби з ними проводили профілактичну роботу, то таких випадків було б набагато менше, – вважає голова екологічної асоціації «Зелений світ» Юрій Самойленко.

Сучасне законодавство передбачає дуже лояльне покарання для паліїв. Згідно з Адміністративним кодексом, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах загрожує штраф від 17 до 51 грн. Для посадових осіб сума збільшується до 51-170 грн. При цьому якщо дії громадян привели до початку пожежі, то їм доведеться заплатити від 51 до 170 грн, а чиновник викладе від 119 до 204 грн. Екологи впевнені: такі штрафи мізерні порівняно зі шкодою, яку неакуратно кинутий недопалок може заподіяти навколишньому середовищу.

– Коли горить ліс, гине дуже багато тварин, – каже Василюк.

У зв'язку з цим у Державному агентстві лісових ресурсів України розробили законопроект, який в 8-10 разів збільшує розміри штрафів для паліїв.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100