реклама

реклама

Дані про доходи бюджетів розвитку українських обласних центрів (без урахування трансфертів із держбюджету) зібрало на підставі рішень міських рад, оприлюднених офіційно, видання «Дзеркало тижня».

Щоб збільшити зображення, натисніть на нього

Щоб збільшити зображення, натисніть на нього


«Звертає на себе увагу такий факт: при порівнянні показників у перерахунку на душу населення перше місце посідає не столиця (де вартість землі й нерухомості, як і кількість підприємців явно вищі, ніж у регіонах) і навіть не просунуті щодо цього Харків та Одеса, а дуже «середненькі» Черкаси», – пише видання. – «У яких, як відомо, місцевому мерові Сергію Одаричу довелося залишити свою посаду через претензії членів місцевої міськради й губернатора, котрий заявляв, до речі, про «питання з приводу бюджету розвитку міста». Схоже, Одарича й прибрала з посади мера коаліція ПРіБЮТ, щоб реалізувати формулу «всі бюджети по кишенях».

Щоб збільшити зображення, натисніть на нього

Щоб збільшити зображення, натисніть на нього


У минулорічних показниках надходження бюджету розвитку в перерахунку на кожного жителя Черкас становили 686 грн, тоді як в Одесі – 546, Києві – 529, Харкові – 420 грн. Цікаво, що найнижчим цей показник виявився в Донецьку – лише 79 грн на кожного жителя міста. (Утім, фактичні видатки бюджету розвитку в столиці Донбасу завдяки трансфертам із центрального держбюджету, а також зробленим наприкінці року уточненням і перекиданням із загального фонду становили торік 635 грн).

Про що свідчить і наскільки значущим за існуючої системи міжбюджетних відносин можна вважати згаданий вище показник? За коментарем DT.UA звернулося до експерта Асоціації міст України (АСУ) з питань бюджетної політики Олександра Слобожана.

«Обсяг бюджету розвитку місцевого бюджету є одним із показників для оцінки якості життя в територіальних громадах. Адже видатки бюджету розвитку спрямовуються не на проїдання, а на розширене відтворення, виконання інвестиційних програм (проектів), будівництво, капітальний ремонт і реконструкцію об'єктів соціально-культурної сфери та ЖКГ, розвиток дорожнього господарства тощо, – коментує експерт. – Левову частку надходжень бюджету розвитку на сьогодні становлять кошти від сплати єдиного податку (4,8 млрд грн за 2012 р.).

Отже, якщо в населеному пункті створено комфортні умови для суб'єктів господарювання, що перебувають на так званій спрощеній системі оподаткування, то відповідний місцевий бюджет одержує більше коштів саме на розширене відтворення. Від цього виграють усі члени територіальної громади.

«Водночас треба зауважити, що такі оцінки умовні, бо існує безліч інших об'єктивних і суб'єктивних чинників, що впливають на обсяги надходжень у бюджети розвитку місцевих рад у кожному окремо взятому населеному пункті. Наприклад, вагомим джерелом наповнення бюджетів розвитку є кошти, отримані від відчуження комунальної власності (зокрема землі), неоднорідні в різні роки», – пише видання. – «У цьому разі ефективність залучення коштів у місцевий бюджет можна оцінити крізь призму мультиплікаційного ефекту – наскільки зросте якість життя територіальної громади в населеному пункті від продажу того чи іншого об'єкта. І тут слід враховувати не лише прямі доходи для бюджету від відчуження майна, а й, приміром, залучення додаткових інвестицій у бюджет у вигляді створених робочих місць на приватизованих об'єктах».

Директор департаменту охорони здоров'я Черкаської міськради Олег Стадник після прочитання цієї публікації «спочатку було подумав, що (його) почала підводити пам'ять».

«Зайшов на сайт міської ради, де звіт про виконання бюджету за 2012 рік. Переконався –пам’ять ще не підводить, тому що бюджет розвитку за фактом надходжень склав 141,7 млн. Це десь трішки далекувато від цифри у статті – 196 млн., – написав у групі «Комітет захисту Черкас» соціальної мережі «Фейсбук» Олег Михайлович. – «На щастя співпала цифра бюджету розвитку 2013 року – 169млн. Але це знову очікувана цифра. Уже зараз ясно, що невиконання доходів складе більше 30 млн грн. Статистика така – тонка матерія, що завжди можливо видати бажане за дійсне, і таке ДІЙСНЕ відповідно прокоментувати. Хоча, дійсно, хочеться пишатись і гордитись містом, в якому ти живеш. Але справедливо»…

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100