реклама
Sucurity Police

реклама

Єдиний на Черкащині детектор брехні працює в Умані. Тестування однієї людини коштує від 500 грн, інформує «Газета по-українськи».

– Найбільше послугою цікавляться бізнесмени з Умані та Черкас. Часто звертаються із сусідніх міст – Жашкова, Монастирища, – каже 34-річний поліграфолог Ольга. Прізвища жінка не називає. Працює шість років. За цей час перевірила понад тисячу осіб.

Ольга з апаратом виїздить до замовника. Щоб тест був успішний, домовляються про перелік питань і те, на чому слід акцентувати увагу.

– Більшість начальників хочуть перевірити своїх підлеглих. Причини різні – щось украли, хтось плани не виконує, працює на конкурентів. Часто доводиться мати справу з крадіжками у великих фірмах. Якось була перевірка на одному підприємстві. Вдалося виявити винного. Він уперто заперечував свою провину. Згодом отримали відеозапис, який підтвердив, що вкрала саме ця людина. Є замовники, які перевіряють своїх працівників раз на рік, півроку. Чи зловживають на посаді, чи приховують щось від керівника. Запрошують при наборі домашнього персоналу. Коли людям треба няня чи домогосподарка. Та найчастіше шукають зниклу річ. Окреслюють коло осіб, хто міг украсти, і запрошують пройти тест.

Перевірка однієї людини триває близько 2 годин. Бувало, доводилося сидіти по 6-8.

– Приходять чоловіки і жінки – хтось когось підозрює у зраді, – говорить Ольга. – Бувало, що забирали заяви на розлучення, коли тест підтверджував, що зради не було.

До кожного тестування Ольга готується індивідуально.

– На підготовку однієї перевірки витрачаю від години до кількох днів. Спочатку вивчаю ситуацію, складаю тестові питання. Найчастіше використовую блок з 11 питань. З них чотири стосуються конкретної справи. Перед тестуванням на тілі людини закріплюю датчики, що фіксують її фізіологічний стан за такими показниками: частота пульсу, дихання, серцебиття, електропровідність шкіри та сенсори руху рук і ніг. При цьому в кімнаті знаходжуся лише я та людина, яку перевіряють. Питання повторюю чотири-п'ять разів, щоразу порядок дещо змінюю. При правильній підготовці та проведенні тестування обманути поліграф неможливо. Були випадки, коли люди приходили на перевірку п'яні, під дією наркотиків чи заспокійливих речовин. Одного разу тестувала чоловіка, який вдавав із себе п'яного. Казав, що випив пляшку горілки. Але під час дослідження стало зрозуміло, що обманює. Його організм був у нормі. Іноді доводиться тестувати наркоманів, які приховують свою згубну звичку. Варто лише поглянути на показники організму такої людини, й усе зрозуміло. У наркоманів завжди великі проблеми із серцем та легенями.

Тестування на детекторі брехні добровільне. Людина, яку тестують, може відмовитися від участі.

– Часто зізнаються у скоєному при одному вигляді детектора. Якось жінка привела сина та його друзів, яких підозрювала у крадіжці коштовностей. Коли проводила попередню бесіду, хлопці зрозуміли, що їхній обман скоро викриється, і самі зізналися, – розповідає поліграфолог. – Із сіл їдуть, коли не можуть поділити спадок. Недавно родичі з'ясовували, хто отруїв бабцю і кому має належати її хата. Виявилося, що ніхто бабцю не труїв.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100