реклама

реклама

Майбутнє черкаської медицини обговорювали у середу, 23 лютого,  головні лікарі провідних медичних черкаських установ на чолі з директором департаменту охорони здоров’я та соціальної політики Олегом Стадником у експертному клубі «CherkassyNews.TV». Під час дискусії головні лікарі міських медичних закладів висловили свою думку щодо запропонованих реформ у галузі та озвучили цифру, скільки ліжок і в яких закладах буде скорочено. А Олег Стадник окреслив усі критичні точки та підводні камені.

Головні лікарі обох пологових будинків погоджуються на реорганізацію

Головні лікарі обох пологових будинків погоджуються на реорганізацію

– Основні чотири передумови реформування: критична точка невідповідності існуючої мережі медичних закладів у місті з можливостями фінансування (лише до мінімальних потреб минулого року незабезпеченість складає більше 30 млн.); надлишкова кількість ліжок; введення в дію  обласної дитячої лікарні; мінімізація тих напружень, які можуть виникнути в результаті загальнодержавної системної реформи охорони здоров’я. Мета, яку переслідуємо, – забезпечити доступну, ефективну і якісну медичну допомогу шляхом системних змін на рівні взаємодії різних гілок влади, – зауважив на початку Олег Стадник.

Він повідомив, що буде передано у нову обласну дитячу лікарню:  відділення патології новонароджених, а також два відділення інтенсивної терапії і реанімація дітей старшого віку з міської дитячої лікарні, центр планування сім’ї і медико-генетична консультація з Черкаського пологового будинку №1.

– Що ж залишається у нас? Два пологові будинки, які ми повинні раціонально використовувати. Нині їх завантаження складає 65%. З року в рік хронічно не виконується ліжко-день, бо зменшується динаміка народжуваності. Крім того, у наших пологових будинках до 17% народжують іногородні. Ми порахували економічні втрати по вартості ліжкодня коли ми здійснюємо надання таких послуг. Лише по іногородніх втрати складають 2 млн 900 тисяч на рік, а по незаповненості акушерського ліжка такі втрати складають 2 млн 300 тисяч, – зауважив Олег Стадник.

Серед варіантів оптимального функціонування пологових будинків Олег Стадник назвав наступні:

– Один з варіантів – створення пологового об’єднання з приведенням кількості пологових ліжок до нормативів. Колосальною проблемою є проблема патології вагітності. Один пологовий будинок повинен зосередитися на фізіології і незначній патології при перериванні пологів. Інший повинен зайнятися проблемою невиношування, проблемою репродуктивної сфери жінок, безпліддя. Тому прийнято рішення зберегти наявні площі і другого пологового будинку, і разом з тим раціонально використати і площі, які існують, першого пологового. Ми сконцентруємо ті приміщення, що є в двох пологових будинках під певні функції і плануємо отримати вільне приміщення у вигляді чотириповерхового окремо прибудованого гінекологічного корпусу другого пологового будинку, залишивши під функцію невиношування і патологічних пологів акушерський корпус. Для того щоб раціонально використати саме ці приміщення, є наміри про переміщення з Соснівки з другої міської лікарні в гінекологічний чотирьохповерховий корпус трьох відділень – відділення неврології на 50 ліжок, залишені для потреб міста 30 ліжок кардіології, а також відділення паліативної допомоги.

Головний лікар Черкаської міської дитячої лікарні Володимир Борисенко: "Наш фонд можна безболісно оптимізувати із 290 до 190 ліжок"

Головний лікар Черкаської міської дитячої лікарні Володимир Борисенко: "Наш фонд можна безболісно оптимізувати із 290 до 190 ліжок"

– Ті 290 ліжок, що є у нас в лікарні безболісно можна оптимізувати до 190 ліжок, залишивши на тому самому рівні якість надання медичної допомоги, доступність і її безвідмовність. Це навіть без введення в дію обласної дитячої лікарні. Так торік фінансування галузі дозволяло нам зберігати 290 ліжок, хоч всі ми розуміли, що це може забагато. Згідно нормативів Міністерства охорони здоров’я потреба дитячого населення міста складає 157 ліжок. Обсяг надання медичної допомоги не скорочується.  Розрахунки в нас всі є. Але скорочення мережі стаціонарних ліжок не веде за собою скорочення посад. Враховуючи, що в нас дефіцит кадрів в дитячих поліклініках, ми зможемо всіх лікарів забезпечити роботою. Навіть якщо їх не заберуть в дитячу обласну лікарню. Може виникнути проблема з працевлаштуванням медичних сестер. Революційної ситуації в закладах не буде, – переконаний головний лікар Черкаської міської дитячої лікарні Володимир Борисенко.

У свою чергу, за словами Олега Стадника, будь-які дії повинні бути скоординовані і взаємоузгоджені. Тут і криються підводні камені… Якщо область не забере на себе частину повноважень по медичній галузі, то ми матимемо серйозні проблеми.

– Ми ж всі свої кроки спрогнозовуємо на певні ефекти економіки. Не можна, щоб процес оптимізації розтягнувся. Скорочення ліжок передбачає певну суму економії оплати праці. Бо з певного календарного періоду це забезпечення бюджету візьме на себе інший рівень оплати. Чим довше відтягуватиметься сама  процедура передачі, тим довше зменшуватиметься економічний ефект. Ми не плануємо скорочення фонду оплати шляхом скорочення конкретних людей. Просто вони перейдуть на інший рівень фінансування. Якщо це не буде робитися чітко і прогнозовано, галузь з жовтня вступить в серйозну проблему по фонду оплати праці.

– Ми пропонуємо скоротити 15 акушерських ліжок. У свою чергу, відкрити відділення репродуктивного здоровя жінки на 30 ліжок, відділення патології та невиношування вагітності тощо. Таким чином у нас ми сконцентруємо всю ту патологію, що жінки не можуть доносити вагітність, – зауважив головний лікар пологового будинку №2 Василь Габро. – Також плануємо відкрити відділення по допомозі штучного запліднення.

реклама

Коментарі  

 
+1 #3 обиватель 24.02.2011 13:48
У Тришки на локтях кафтан продрался.
Что долго думать тут? Он за иглу принялся:
По четверти обрезал рукавов —
И локти заплатил. Кафтан опять готов;
Лишь на четверть гол ее руки стали.
Да что до этого печали?
Однако же смеется Тришке всяк,
А Тришка говорит: "Так я же не дурак
И ту беду поправлю:
Длиннее прежнего я рукава наставлю".
О, Тришка малый не простой!
Обрезал фалды он и полы,
Наставил рукава, и весел Тришка мой,
Хоть носит он кафтан такой,
Которого длиннее и камзолы.
Таким же образом, видал я, иногда
Иные господа,
Запутавши дела, их поправляют;
Посмотришь: в Тришкином кафтане щеголяют.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Україна 24.02.2011 13:32
У кожного лікаря є власне маленьке кладовище.Ваші реформи, оптимізації додадуть кожному ще могилок до ваших власних кладовищ.Думайте добре панове!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Арсен 24.02.2011 12:10
Яка на сьогодні проблема з медичною галуззю? - Та проблем із нею не має. Існує проблема в її фінансуванні, а точніше із відсутністю коштів на фінансування. Але ж це проблема не медиків, а влади. Хай влада перестане транжирити бюджетні кошти, купувати вертоліти, тоді із медициною жодних проблем не буде.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100