реклама

реклама

Незалежна медіапрофспілка України у день 13-ої річниці загибелі засновника «Української правди», журналіста Георгія Гонгадзе нагадує про те, що вбивці досі непокарані, а за гратами перебувають лише виконавці.

Жодних слідчих дій не було проведено після заяви Олексія Пукача про причетність Леоніда Кучми та Володимира Литвина до вбивства Георгія Гонгадзе. Влада продовжує спекулювати справою Гонгадзе задля особистих політичних дивідендів, у той час як питання встановлення замовників залишається відкритим.

16 вересня члени медіапрофспілки України відзначають День пам’яті загиблих журналістів. Цього року кількість фізичних нападів і перешкоджань законній професійній діяльності тримається приблизно на такому ж рівні, як і в період виборчої кампанії 2012 року, і майже втричі перевищує кількість таких злочинів, зафіксовану у першій половині 2012-го.

Незалежна медіапрофспілка вимагає покарати нападників і відзвітувати про це суспільству. У середині жовтня журналістські організації України оцінять реакцію влади та ситуацію з безкарністю на зустрічі з представниками європейських та міжнародних структур.

– Журналісти Черкаської області теж неодноразово потерпали від перешкоджань професійній діяльності та безкарності таких дій. Так, досі не розслідуваними залишаються справи, коли ледь не побили журналістку видання «Дзвін» Тетяну Воронцову під час виконання нею професійних обов’язків у День незалежності біля географічного центру України. Так само ще не розслідувано, чому «Лексус» намагався збити мотоцикл, на якому їхав журналіст газети «Вечірні Черкаси-Умань» Володимир Гамалиця. Журналісти ТРК «ВІККА» Олена Берестенко та Світлана Пічугіна, яких разом із іншими журналістами безпідставно не впускали у приміщення Будинку рад на сесію обласної ради, від правоохоронців отримали лише відписки. Список можна продовжувати. Однак стояти осторонь черкаський осередок НМПУ не буде: ми вимагатимемо звіту про розслідування цих справ, адже якщо перешкоджання буде безкарним, воно повторюватиметься знову і знову, – заявляє голова черкаського осередку НМПУ Юлія Фомічова.

Читайте також: Черкаська міліція закриває очі на порушення прав журналістів. Щодо молодиків на мітингах – є припущення (ВІДЕО)

Довідка

За 8 місяців 2013 року в Україні було зафіксовано 54 випадки нападів та погроз та 89 випадків перешкоджань (дані ІМІ). Основними агресорами щодо журналістів за цей період стали приватні особи (22 випадки, в той час як за за весь 2012 рік – 23), правоохоронні і силові структури (15 випадків, за весь 2012 – 8), охоронці і молодики спортивного вигляду  (12, за весь 2012 - 18). Зростання фізичної агресії може свідчити про те, що нападники не бояться покарань. Безкарність за напади на журналістів лишається надзвичайно високою. У 2013 році до суду дійшло лише 5 справ за 171 ст. ККУ – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – тобто приблизно кожна 20-та справа. За даними ГПУ, за січень-липень 2013, 117 справ було зареєстровано за 171-ю статтею. З них дві третини (69 справ) було закрито за "реабілітуючих підстав" (відсутність складу злочину). За даними МВС, станом на вересень 2013 року, на обліку в Державному реєстрі перебувало 75 справ, зареєстрованих за 171-ю статтею.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100