реклама

реклама

У Монастирищенському районі Черкащини готуються до приїзду Віктора Януковича. Під час телемосту президента запросив у гості фермер із села Шарнопіль Григорій Паламарчук. Главу держави чекають із 25 березня по 10 квітня. Перед візитом  прибирають села, якими, ймовірно, проїде президент: Долинку, Івахни, Цибулів та Шарнопіль.

Гречка з "правильними" цінниками

Гречка з "правильними" цінниками

З автобану навпроти райцентру Жашків звертаємо ліворуч. У лісопосадці біля дороги працює бригада в яскраво-рожевих жилетах. Ріжуть гілки, загрібають торішнє листя. Під селом Литвинівка Жашківського району жінки вирізають бур'яни.

— А сказився би той фермер! Пригласив на нашу голову Януковича. Тут таке через нього робиться, — кажуть. — Усе чистять, драють, миють. Кожен день "волги" з Черкас снують туди-сюди. А ми получаємо від начальства. Посидіти не можна, бо хтось буде їхати й може побачити, шо нічого не робимо. Тут і школі сказали виходити на прибирання, і дитсадку, і лікарні. Чуть не зубними щітками все вичищаємо.

На околиці Івахнів Монастирищенського району зносять старий паркан кладовища, встановлюють нову невелику бетонну огорожу.

Поблизу Цибулівського цукрозаводу розчищають кущі та вирубують дерева в ліску. Із сокирами ходять навіть жінки. Біля них накладені купи гілля.

— Не палити! Ні в якому случаї гілляки не палити, — кричить до них старший. — Бо завтра приїдуть із області й будуть сваритися, шо нічого не робимо. Хай дивляться, шо ми гілляк наскладали. Потом спалимо.

Цибулів — селище міського типу. Тут працюють цукровий і консервний заводи. Є залізнична станція.

— Готуємо село до весни, — каже селищний голова Цибулева Володимир Кучеренко, 56 років. — Паска, знаєте, скоро, а там Перше травня, Дев'яте.

На зупинці люди із сусідніх сіл чекають автобуса.

— Наші з Острожан предлагали написати Януковичу пісьмо, — розповідає невисока жінка в короткій шубі. — У гості він може й не приїде ні до кого — але щоб просто проїхав не через Литвинівку, а трохи дальшим шляхом — через наші Острожани. А то тут порядки навели, прибрали, дороги латають. А в нас там нетрі.

Із Цибулева до Шарнополя — 7 км. Дорога вимощена камінням. Машину трясе. Водій змушений їхати узбіччям через багнюку. У самому селі — гладенький асфальт. При в'їзді стоїть нова дерев'яна зупинка. Навпроти сільради встановлюють бетонні стовпи. Трухляві дерев'яні вантажать у причіп трактора.

— Таке робиться, аж жутко, — розказує біля сільради чоловік. — Електростовпи даже міняють.

У Шарнополі живуть трохи більше як 700 людей. Минулого тижня в село приїжджав губернатор Сергій Тулуб. У школі проводив нараду. Зібрав сільських та районних чиновників.

— Сказав нам прямо: "К нам едет президент", — каже сільський голова Шарнополя Микола Шпирка, 43 роки. — Почав давати доручення. По магазинах пройшовся. Був дуже недовольний. Мол, ціни зависокі, черкаської продукції нема.

Слідом за губернатором до крамниць почали навідуватися податківці, санепідемслужба. Підприємців штрафують. Два магазини в селі закрилися. Один торгує. Показати, де можна в Шарнополі купити пляшку води, селяни відмовляються.

— Нашо вам той магазин здався? — грубо питає огрядна жінка. — У Цибульов їдьте. У вас на машині номера не наші. Щас наведете шмон, то і цей магазин закриється. А нам тоді за сім кілометрів по хліб ходи.

Цінників у магазинах немає

— Як спитаю в магазині, почому товар, то ціни називають звичайні, старі. А як хтось чужий заходить — так зразу з'являється і гречка по 3,40, і макарони, — каже Олена Мальченко із Шарнополя.

Це підтверджує й сільський голова Микола Шпирка:

— Одне добре, Тулуб розпорядився намолоти зерна з Держрезерву й завезти в магазини — наш і цибулівські. То з'явилося дешеве ватутінське борошно.

У центрі села — школа і клуб. Їх ремонтують. У школі оновлюють актовий зал — міняють стелю, стіни обіб'ють "вагонкою", підлогу встелять лінолеумом. Відремонтують напівзруйнований спортивний зал.

У клубі міняють двері, плитку на стінах і стелі, світильники, фарбують стіни. Планують замінити завісу та відремонтувати гримерку. Через дірявий дах у приміщенні сиро, місцями повідставала плитка, вибиті вікна.

— Та Янукович вертольотом прилетить. Нашо йому гнати машину, охрану, автобан перекривати? Покладуть біля сільради дві плити, місця он скіки. Він і сяде, — говорять на східцях клубу троє чоловіків у засмальцьованих куфайках. Курять.

— У мєсних чиновників тільки й надєжди, шо він вертольотом прилетить. Бо як приїде до Шарнополя тою дорогою — йому хана буде.

Сільський голова каже, що обласні чиновники спробують встигнути зробити дорогу.

— Сказали, займуться, як тільки сніг зійде, — говорить Микола Шпирка. — Треба 12 мільйонів.

Із Цибулева їдемо через райцентр Монастирище. Кругом чисто, висять новенькі плакати "Бережіть ліс", "Державтоінспекція застерігає", "Щасливої дороги". Під лісом побудували альтанку. Вона щойно пофарбована.

При в'їзді в Монастирище продуктовий кіоск. На вітрині розфасована гречка з цінником 3,4 грн.

— Продайте кілька кілограмів, — прошу.

Продавщиця — літня жінка, фарбована білявка з яскравою червоною помадою на губах — ойкає. Каже, що цінники повісили неправильні.

— То хазяїн сказав виставити. Але не продавати, — зізнається. — Шоб чиновники відчепилися. Бо пристали, чого це в нас гречки немає, чого це ціни завищуємо. Це в нас гречка для Януковича по 3 гривні, а для всіх остальних — по 25. Але і по 25 крупи немає. Хазяїн оставив два мішки до кращих врємьон. Може, як буде Янукович, то кілька пакетів і викине зі сховку.

 Джерело: "Газета по-українськи"

реклама

Коментарі  

 
+2 #15 Vasko_da_Gama 23.03.2011 08:53
И в этой песне слышится
Нам отзвук жизни всей.
И как-то легче дышится,
И сердцу веселей!

И слова текут рекой:
К нам приехал наш любимый
Виктор Федорович д о р о г о й!
Виктор, Виктор, Виктор!
Виктор, Виктор, Виктор!
Виктор-Виктор Федорович,
Наш любимый, дорогой!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #14 лариса 19.03.2011 00:40
НУ КОМУ ЖЕ НУЖНА ЭТА ПОКАЗУХА И ЧИСТОЕ ОТМЫВАНИЕ ДЕНЕГ.....а НА СЧЕТ ГРЕЧКИ...ТАК ОНА У НАС В ЗАПОРОЖЬЕ В АМСТОРЕ ПО.....40ГРН... НОРМАЛЬНАЯ ЦЕНА-ПРАВДА?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #13 tycoon 18.03.2011 20:42
Цитую Україна:
Я тільки уявляю скільки прокльонів сипиться на голову того фермера ,що так необачно запросив у гості президента.Мабуть і сам вже нерадий! :cry: :cry: :cry:

У того фермера семеро своїх та восьмеро прийомних дітей та 100 гектарів землі, яку треба обробляти. Я вважаю, чоловік добре подумав (перш за все за себе та свою сім`ю), перш ніж запрошувати Президента в гості.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #12 Контроллёр 18.03.2011 17:53
Цитую Санитар:
Пусть еще Янукович заедет в магазины "Абсолют", Гранд, Сильпо, Велыку кышеню...там гречки вообще нет :cry:

а АТБ тоже нету
А ещё и мука некоторая в Сильпо по 9 грн/кг
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #11 Санитар 18.03.2011 17:34
Пусть еще Янукович заедет в магазины "Абсолют", Гранд, Сильпо, Велыку кышеню...там гречки вообще нет :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #10 гр.У 18.03.2011 16:02
Уже как для Лёни Брежнева фокусы делали ))))))))))))))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #9 Мілаша 18.03.2011 15:15
Цитую Гость:
А гречки по такой цене всем хватит? :lol:
Ні, тільки Президенту! І то, якщо він зупиниться і захоче її купити, щоб порадувати домочадців :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #8 Гость 18.03.2011 14:31
А гречки по такой цене всем хватит? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #7 Україна 18.03.2011 14:25
Я тільки уявляю скільки прокльонів сипиться на голову того фермера ,що так необачно запросив у гості президента.Мабуть і сам вже нерадий! :cry: :cry: :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #6 Гость 18.03.2011 14:17
А гречки всем хватит?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100