реклама

реклама

Чотири ухвали стосовно перейменування вулиць міста прийнято 10 березня на засіданні топонімічної комісії виконавчого комітету Черкаської міської ради. У Черкасах можуть з’явитися Свято-Макаріївська, Свято-Троїцька, Чорновола та Гуржіївська вулиці. Остаточне рішення про перейменування вулиць прийматимуть депутати міської ради.

– Ми розглянули ряд звернень православних церковних громад та громадських організацій нашого міста. Запропоновані назви актуальні в контексті відродження християнських моральних цінностей, – розповідає голова топонімічної комісії, заступник міського голови Черкас Любов Майборода.

Вулицю Леніна запропоновано перейменувати на вулицю Свято-Макаріївську. З цього приводу з неодноразовими клопотаннями звертався від імені православної громади Архістратига Михаїла Української православної церкви Московського патріархату митрополит Софроній. Врахування цієї пропозиції, на думку членів топонімічної комісії, стане актом поваги до численних віруючих релігійної конфесії. По вулиці Леніна розташований найбільший в Україні храм Архістратига Михаїла, у якому зберігаються мощі православного святого. Святий Макарій загинув у Каневі у 1678 р. у результаті татарського набігу під час плюндрування України турецько-татарськими військами в ході Чигиринських воєн (1677-1678).

Протягом останніх років також мали місце неодноразові звернення Святотроїцької громади Української православної церкви Київського патріархату щодо перейменування вулиці Кірова на Свято-Троїцьку. Головний кафедральний храм громади знаходиться на цій вулиці.

– За повідомленням історика ХІХ ст. Л. Похилевича від 1861р. Троїцька церква знаходилася у придніпровській частині міста і була збудована у 1745р. на місці більш давньої, зведеної ще 1671 року. Останній храм, що носив це ім’я, розташовувався на нинішньому Пагорбі Слави (древньому городищі) і був знесений у 1967 р. Саме з цієї причини, коли у 1990-х роках постало питання про відбудову цього храму, не було можливості відновити його на старому місці, але було відбудовано на мінімально можливій відстані від старого місця знаходження, – подав історичну довідку черкаський краєзнавець та археолог Михайло Сиволап.

Топонімічна комісія відгукнулася на цю пропозицію вірян та ухвалила надати вулиці Кірова нову назву – вулиця Свято-Троїцька.

Уже понад десять років, з кінця 1990-х років національно-демократичні сили Черкас неодноразово зверталися до топонімічної комісії про надання вулиці Енгельса імені видатного державного діяча, нашого земляка В’ячеслава Чорновола. Проте рішення так і не було прийнято. «Герой України В’ячеслав Чорновіл (1937-1999) народився в селі Єрки Катеринопільського району, багато разів відвідував наше місто. Літературний критик, публіцист, за часів Радянського Союзу відомий дисидент, борець за незалежність України, кілька разів був ув’язнений. Перебував у Мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. У 1992-1999 рр. – голова Народного руху України,» – подається в супровідній довідці, направленій до комісії. Члени топонімічної комісії підтримали звернення Черкаського обласного осередку Народного Руху України щодо перейменування вулиці Енгельса на вулицю В’ячеслава Чорновола.

– Одним із основних принципів топонімічної політики в м. Черкаси повинно стати збереження і відновлення традиційного історичного середовища міста, відновлення (повернення) старовинних назв. При цьому особлива увага має бути приділена унікальним черкаським назвам, які є суто місцевими, не поширеними в інших містах. Одна з таких назв – Гуржіївська. Так до 1923 року називалася вулиця, яка сьогодні носить ім’я однієї з засновниць компартії Німеччини Рози Люксембург. Назва Гуржіївська є оригінальною, котра не має аналогів у великих містах України і є так званим «уніконімом-черкасизмом». Назва Гуржіївська, очевидно, пов’язана з одним із її першопоселенців, це звичайний історичний спосіб виникнення назв вулиць як в Україні, так і в Європі в цілому. Цікаво, що, зазвичай, в XVII-XVIII століттях гуржіями в Україні називали вихідців з Грузії. Це прізвище і нині поширене у Черкасах і на Черкащині (наприклад, відомий український історик Гуржій, уродженець с. Худяки Черкаського р-ну), – розповів черкаський історик Віталій Масненко.

Пропозиція щодо повернення вулиці назви Гуржіївська була підтримана топонімічною комісією.

Про це повідомляє прес-служба МВК.

реклама

Коментарі  

 
+4 #4 Алекс 21.03.2011 09:47
лучше бы улицы ЗААСФАЛЬТИРОВАЛ И чем названия менять!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #3 Дейнека 20.03.2011 17:22
8) Правильно делают! Совковые названия город явно не красят, а только портят: в каждом селе есть улицы имени "Ленина и К^"... А помните "Иронию судьбы"? 3-я улица Строителей... *** унификация - плохо. Автентичность и собственное лицо - хорошо! Хотя, насколько помню, переименовать должны 18 улиц. Почему только 4?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 Frontmen 18.03.2011 20:03
Давно пора. А то з одного боку - молимось Богу, а з іншого - вшануємо Леніна, за чиїм наказом в 20-х роках більшовики руйнували храми та розстрілювали священників..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Stranger 18.03.2011 16:40
ШО, опять все меняется?! От заниматься больше нечем. Еще бы написали как будет потом процесс перерегистрации будет проходить и стоимость. Всё для "ПОКРАЩЕННЯ" людей делают... "стараются".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100