реклама

реклама

Близько двох десятків студентів-біологів з Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького приїхали в урочище Холодний Яр, що в Чигиринському районі Черкаської області, щоб охороняти від браконьєрів дикі плантації підсніжника складчастого. Про це «Прочерку» повідомив завідуючий філіалом «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк.

– Студенти-волонтери живуть в будинку лісництва. Волонтери розділяються на групи і йдуть в місця зростання підсніжників. Там чергують. До деяких територій доводиться йти 16-18 км. Добре, що цього року не доводиться вночі чергувати, як торік. Раніше браконьєри рвали квіти і вночі, зараз – ні. Залучаємо також до акції «Первоцвіт» місцевих школярів, представників громадських організацій. Щороку до нас приїжджають фахівці з-за кордону, – розповів Богдан Легоняк.

Акція «Первоцвіт» проводиться в Холодному Яру вже 13-й рік. За цей час підсніжник складчастий розрісся. За словами Богдана Легоняка, на одній території площа, що займають рослини, становить біля семи гектарів.

– За той час, що ми доглядаємо територію, природознавці досліджують територію. Ми з’ясували, що підсніжник цього виду не завезений сюди з гірського Криму, де він переважно поширений. Він тут і був. А це підтверджує версію, що Холодний Яр є останками гірської системи, – зазначив Богдан Легоняк.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Олександр 10.04.2011 14:17
Справа в тому що студенти проводять постійні рейди,проводять розяснювальну роботу серед населення, проте основна проблема в тому шо ці підсніжники це привезені з Криму,там надзвичайно великі території які мало охороняються, а громадські сили не зацікавлені в зменшині знищення підсніжника.
Поки там не будуть проводиться подібні акції,поки ми і будем втрачати такі перлини!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #4 007 25.03.2011 11:56
А те, що вночі первоцвіти не охороняють - це що, підказка бракошам?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 гонта 25.03.2011 11:26
Гарна справа гарних людей. Героям слава!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Kotovsky 25.03.2011 10:03
А на перехрестях або на зупинках в центрі міста ловити "браконьєрів" ніхто не пробував? Там їх "рясно"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 УМ 25.03.2011 09:15
Заради України Майбутнього, а не пустелі роблять добру справу студенти!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100