реклама

реклама

Сьогодні потрібно радикально змінювати систему формування бюджету. Більш того, за місцеві бюджети потрібно боротися. І очолити боротьбу повинні депутати місцевих рад, які разом з підприємцями, освітянами та іншими повинні стояти у Києві під Кабміном. Так вважає депутат обласної ради, заступник міського голови Черкас Любов Майборода.

Про це вона повідомила сьогодні на прес-конференції, звітуючи за 100 днів роботи при владі.

– За час перебування на посаді заступника міського голови я детально проаналізувала стан доходів та видатків по тим галузям, якими я опікуюся – охорона здоров’я, освіта, культура і спорт. І дійшла висновку, що влада в Україні надмірно централізована. Система формування бюджетів продовжує діяти за радянським принципом «зверху-вниз» і 70% коштів, зароблених місцевими громадами, акумулюються не на місцях, а в центральному бюджеті. Частина з них повертається до нас у вигляді неактуальних для громади будівельних субвенцій, – зазначила Любов Володимирівна.

Для прикладу Любов Майборода згадала про будівництво вертолітного майданчика під Каневом, обласної дитячої лікарні, льодового палацу тощо.

– У 2010 році до обласного бюджету з державного надійшло 82 млн грн. як субвенція на соціально-економічний розвиток регіону. З цих 82 мільйонів 62 мільйони надійшло на два наших відомих довгобуди: 33 млн грн. – на обласну дитячу лікарню і 28 млн грн. – на Канівський заповідник. Це величезні кошти, які в десятки разів перевищують кошти на реконструкцію наших медичних закладів, шкіл, інших бюджетних установ. Для порівняння, з міського бюджету торік на реконструкцію всіх медичних закладів було виділено 5 млн грн. Не питаючи нас, наші податки використовують на різноманітні проекти, – наголосила Любов Майборода. – Але це не кінець. Цього року оголошують, що на Канівський заповідник, який був введений в експлуатацію, виявляється ще треба 10 млн грн., а на обласну дитячу лікарню, яку губернатор вже неодноразово обіцяв відкрити, треба, за його словами, – 37 млн. А за моєю інформацією на обласну лікарню треба 150 млн. А ще ж говорять про будівництво вертолітного майданчика в Каневі, на який виділяють 97 млн. Крім того, місто Черкаси увійшло в п’ятірку міст, де за рішенням уряду мають будуватися льодові палаци. З державного бюджету на його будівництво буде пропонують виділити 36 млн і частину коштів маємо внести ми. Уже зараз в міському бюджеті закладено 2 млн., щоб мешканці Черкас могли кататись на ковзанах. На думку київських чиновників, це найактуальніша проблема для нас.

Разом з тим, за словами заступника міського голови, поки податки громадян використовуються на подібні проекти, місцеву владу примушують оптимізувати видатки на охорону здоров’я та освіту.

– Я вважаю, що таке продовження радянської політики формування бюджету немає ніякого майбутнього. На сьогодні голови обласних державних адміністрацій, які наділені величезними повноваженнями, фактично не захищають інтереси територіальних громад, а виконують завдання київських олігархічних кланів по відмиванню грошей. Бо ці видатки на вертолітні майданчики, льодові палаци та інше ми не обіцяли виборцям. Існуюча система, коли голови облдержадміністрацій і райдержадміністрацій призначаються президентом, а не обираються виборцями, призводить до того, що ці люди просто перетворюються у гвинтики, в київських пилососів, які висмоктують з місцевих бюджетів кошти, – переконана Любов Володимирівна.

Щоб змінити принципи формування бюджету, на думку заступника мера, слід виходити на майдан. Кому? Депутатам!

– На майданах у Києві повинні стояти не тільки підприємці і освітяни, а й депутати місцевих рад. На Черкащині лише 12 тис депутатів місцевих рад. Хто захищатиме інтереси громадян, якщо не депутати місцевих рад? Сергій Одарич і ми – депутати – повинні очолити боротьбу за місцеві бюджети. І зараз на ірвні областей у нас створюється комітет депутатів місцевих рад. Через місяць ми плануємо проводити акцію протесту в Києві проти таких підходів формування бюджету.

реклама

Коментарі  

 
+5 #10 ПЕГАС 26.03.2011 23:52
Кому потрібні льодові палаци та вертолітні майданчики? Переконаний - 90% коштів підуть на котеджі донецькому десанту. Партія регіонів втілює в життя програму "Україна для людей" - з енакієвською пропискою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 Frontmen 26.03.2011 12:12
Підтримую Майбороду щодо байдужості депутатів місцевих рад. На Черкаси дали 3 мільйони на дороги проти 9 в минулому році - хіба це не грабунок? А де депутати Черкаської міської ради, які їхні дії? ДІЛЯТЬ ЗЕМЕЛЬКУ НА СЕСІЯХ.. Одарич теж розпустив ..... і на пресконференція х розповідає що мало дають грошей. Кому потрібні ПЛАЧІ ЯРОСЛАВНИ? Хіба ми обрали його мером, щоб дивитись на крокодилячі сльози? ДЕ ДІЇ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #8 Oselok 26.03.2011 10:56
Пані Люба,якби віддали кошти основним розпорядникам,т о їх би вистачило.А коли їх ділить Джуган з О. то їх не буде ніколи.Пріоритети не ті.Головне - вкрати,відмити, а решта - нікому нічого не потрібно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #7 КУМ 26.03.2011 08:22
Майборода в якій галузі спеціаліст ? Хоч коли хто чув, що вона зробила корисного ? 100 днів вона бюджет вивчала... Ганьба. "Прочерки " досить звертати увагу на пусті місця,досить піарити бездарів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #6 Володимир Бесараб 26.03.2011 01:25
п.Людмила, - "посмотри вокруг и трезво содрогнись"! В районних радах поутворювали більшості "від ПР". Ви самі належите до такої більшості. Невже ви вважаєте що хтось з "більшості" піде на майдан протестувати проти свого Призидента? Це - абсурд.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #5 Миколка 25.03.2011 23:47
Тьотю Любо, ви не доходьте висновків, а щось робіть корисне
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 Олександр 25.03.2011 19:01
Любов Володимирівна!К ошти у міському бюджеті є. Ви краще подивіться скільки витрачається коштів на утримання адмін.апарату.Вивчіть уважно утримання та ефективність працівників у департаментах та управліннях.Спілкуючись із працівниками бюджетної сфери я взнав дуже багато чого цікавого.Якщо в упрвлінні невеликий штат то там на кожного працівника є і начальник відділу і заступники начальників,тоб то по народному на одного раба два прораба, а зарплата ж у них чималенька,уже скільки ми чуємо про їх скорочення останнє 200 чоловік,а їх все не скорочують, а деякі кажуть що за гроші покупляють посади.То коли ж Ви наведете порядок? Скільки ж вони марно будуть проїдати бюджетні кошти?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #3 Україна 25.03.2011 17:26
Місцевий депутат подав запит до районної ради ,щодо "подарунків" перед виборами від ПР,про розмір заробітньої плати голови та замісника...Відповідь-інформація конфендиційна.Хоча й так всі знають,що вони поробили собі премії та надбавки огого!А в цей час змушують бюджетників писати заяви за свій рахунок,бачите у них економія.Не на тому економите ***...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Warrava 25.03.2011 17:15
Химині кури,Мотрині яйця.
Все в Люби вкупі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 007 25.03.2011 16:49
Люба Володимирівна, а ваша мерія з шкуродерними цінами на проїзд і комунальні послуги - не "пилосос"?!
Льодові палаци - це маразм, я згоден. А криси з льоду і кам"яні ХЗщо в парку - це дуже потрібна річ для міста, де немає доріг і забули, що таке прибирання у під"їздах?
Ви 100 днів при ВЛАДІ, а досі звітуєте тільки про те, що хтось натворив або навпаки не зробив.Може,хватить? Пора відповідати за неробство МВК!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100