реклама

реклама

Останнім часом почастішали випадки спалювання листя, сухостійної трави та гілок. Лише за останній тиждень було зафіксовано 13 таких фактів. За словами заступника директора Департаменту муніципальної інспекції Ольги Швець, працівники інспекції виїжджають на кожен виклик, інколи увечері чи у вихідний день. Уже складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення. Більшість з порушників – фізичні особи.

Ольга Швець говорить, що не завжди вдається встановити винуватця, оскільки мало хто з порушників чекає інспектора на місці скоєння правопорушення. Інколи, за словами Ольги Швець, інспекторам доводиться працювати пожежниками і гасити багаття.

– На вул. Луначарського - Онопрієнка невідомі підпалили торішню стерню. Вогонь був такий сильний, що міг перекинутися на зупинку громадського транспорту. Нашим інспекторам довелося викликати пожежну бригаду, щоб загасити вогонь. А інший випадок стався на вулиці Кавказькій. Жінка спалювала листя. Інспекторам довелося скласти на неї протокол про адміністративне правопорушення. Проте жінка не зрозуміла, що за такі дії передбачена адміністративна відповідальність, оскільки вже на наступний день вона продовжила спалювати листя. Я думаю, адміністративна комісія врахує це і застосує до порушниці найвищу суму штрафу, яка передбачена законодавством, — розповіла Ольга Швець.

Сума штрафів за спалювання листя для фізичних осіб коливається від 340 грн. до 1360 грн., а для юридичних осіб, фірм, організацій, підприємств – від 850 до 1700 грн.

Штраф за спалювання листя у кілька разів вищий, ніж вартість вивезення цього непотребу автомобілем комунальних підприємств. Як зазначили в департаменті житлово-комунального комплексу МВК, автомобіль можна замовити в:

КП «Черкаська служба чистоти» - т. 64-32-66

КП «ЧЕЛУАШ» - т. 64-34-88

Там же можна дізнатися і вартість, виходячи з об’ємів сміття та його виду, повідомляє прес-служба МВК.

Довідка:

Спалювання листя шкодить не лише екології, але й здоров’ю людей:

Якщо підпалити листя, забруднюючі речовини у смітті, потрапляють в атмосферу у вигляді продуктів згорання, при цьому їхня шкідлива дія значно підсилюється.

У димі містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. Тоді як у тліючих без доступу повітря рослинах утворюється бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання. А залишки спаленого листя отруюють ґрунт.

З димом у повітря вивільняються діоксани – одна з найотрутніших для людини речовини. Небезпечні мікрочастинки від диму при потраплянні в органи дихання можуть досягти найглибших ділянок легень і залишитися там місяцями чи навіть роками. Вдихання диму нерідко призводить до виникнення респіраторних захворювань, напади астми, головного болю, запаморочення, алергію та погіршення роботи серця.

Додаткова проблема полягає у тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що посилює забрудненню атмосфери. При згоранні поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людей (як-то формальдегіди, свинець).

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Waffen SS 31.03.2011 17:44
дурдом
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Наталія 30.03.2011 20:12
На виїзді міста в напрямку Сміли біля КП полять хмиз з дерев. Праівники ДАІ годинами стоять в диму такому що дорогу на 15 м невидно. І так на протязі усіх автошляхів. Хіба не можна скласти списки бажаючих придбати хмиз для опалення та розвести їм безкоштовно. А ви про "У Черкасах підпалене листя приїжджають гасити пожежники з інспекцією. Беруть більше тисячі гривень" .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100