реклама

реклама

Минулого року з приводу побиття працівниками міліції за медичною допомогою до лікарень звернулося 2995 осіб, що на 6,4 відсотка більше, ніж у 2009 році. Також майже на 30 відсотків збільшилася кількість громадян, доставлених із тілесними ушкодженнями до лікарень безпосередньо з установ міліції.

Такими є дані моніторингу Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової, які вона озвучила 29 березня на розширеному засіданні колегії Генеральної прокуратури України.

Відзначаючи певні позитивні кроки Генеральної прокуратури України, спрямовані на подолання випадків насильства в органах внутрішніх справ, Ніна Карпачова у своєму виступі наголосила, що таке ганебне явище як катування вже давно набуло системного характеру в Україні та потребує кардинальних заходів щодо його подолання.

Ніна Карпачова привернула увагу присутніх до такого виду жорстокого поводження, як відмова слідчих та суддів у наданні дозволів ув’язненим на невідкладне лікування у спеціалізованих медичних закладах. Так, ув’язнений Олександр Ільченко майже півроку очікував дозволу слідчого Черкаського обласного управління міліції на його доставку до Київського інституту отоларингології для проведення невідкладної хірургічної операції. Онкохвора 40-річна Ганна Афанасьєва лише після подань Омбудсмана Генеральному прокурору України та прокурору міста Києва нещодавно була обстежена та прооперована лікарями Київського онкологічного центру. Ув’язнений журналіст Володимир Бондаль 20 місяців безрезультатно намагався отримати від слідчого дозвіл на доставлення його до онкологічної лікарні. Тільки після звернення Уповноваженого з прав людини до Генерального прокурора України йому було видалено злоякісну пухлину. У тяжко хворого 39-річного Мамуки Самушії ще у вересні 2010 року лікарі Київського слідчого ізолятору виявили кісту підшлункової залози з підозрою на онкологічне захворювання, проте досі він не отримав дозволу судді Шевченківського районного суду міста Києва на лікування.

Омбудсман України, звертаючись до присутніх на засіданні колегії нагадала, що ще у 2001 році вона внесла всім прокурорам областей подання щодо недопущення масового застосування такого запобіжного заходу, як арешт. З прикрістю констатуючи відсутність кардинальних змін на цьому шляху, Уповноважений з прав людини відзначила наполегливість прокуратури міста Києва щодо розпочатої перевірки обґрунтованості тримання під вартою кожного ув’язненого у Лук’янівському слідчому ізоляторі та запропонувала прокурорам областей зробити те ж саме у своїх регіонах.

Ніна Карпачова закликала присутніх об’єднати зусилля для подолання насильства в органах внутрішніх справ.

Для подолання насильства в міліції Омбудсман наполягає на введенні офіційної звітності в органах внутрішніх справ, прокуратури та судах щодо злочинів, які містять елементи катувань, створення в Генеральній прокуратурі України та прокуратурах областей незалежного органу (підрозділу) з розслідуванням заяв та повідомлень про насильства та катування.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого з прав людини.

реклама

Коментарі  

 
-2 #1 Детектор 31.03.2011 13:45
Не називайте Карпачову омбудсмЕном, адже вона - таки явно виражена "вумен" у спідниці. Невже не можна називати її просто "уповноваженою з прав людини"?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100