реклама
Sucurity Police

реклама

Між пагорбами на Лисянщині затишно розмістилося село Босівка. Воно відрізняється від інших тим, що має природні багатства – поклади бентонітових глин під землею. І якщо представники промисловості розглядають цей факт як золоту жилу, то самі жителі села мають лише клопіт.


Зараз пагорби неподалік крайніх хат вкриті снігом. Житель ближнього кутка села Григорій Нехоца вказує на них рукою, а тоді переводить погляд на ближні хати. Відстань – невелика, може, до сотні метрів.

– Це верхня частина села, де мають відкривати кар’єр бентонітових глин. От саме на цьому місці, де ми стоїмо, – від тієї гори і до села. Ви бачите, що біля самого села, де живуть люди, протікає річка, яка живить наше село. У літні часи, буває, коли температура висока, річка взагалі пересихає і село залишається без води. А якщо побудують ще й кар’єр? Джерела розташовані он там вгорі села. Коли почнуть копати, у нас взагалі води не стане, – бідкається Григорій Андрійович. – А ще ж у нас немає об’їзної дороги. Дві дороги звідси проходять попід хатами. Одна асфальтована, але обидві благенькі. Ми й гусеничними тракторами забороняємо їздити по них, щоб не зруйнували. А що вже казати за великовантажні автомобілі? Доріг не стане.

Та найбільше чоловіка лякає пил, який буде йти від видобутку бентонітових глин. Він переконаний, що люди просто не зможуть дихати в цій місцині. А в багатьох же є діти і внуки.

Сільський голова села Босівка Володимир Павличук об’їжджає пагорби з іншого боку, щоб поглянути звідти на село. По дорозі завозить додому свою донечку. Природно, що він, як батько, бажає їй лише здоров’я, тому його також лякає можлива втрата чистого повітря і води в селі. Та як керівник громади Володимир Миколайович також повинен думати про її благополуччя.

– Усім нам тут жити, а тому нам вирішувати, надавати дозвіл на промисловий видобуток бентонітових глин чи ні. Ви ж розумієте, якщо відкриють кар’єр, то все тут буде перекопано. А люди на цій території десятиліттями випасають худобу. Якщо забрати в людей це пасовисько, вони втратять можливість заробітку, – каже сільський голова.

Володимир Павличук також натякає, що не лише босівчани матимуть проблему від відкриття кар’єру.

– У вершині села – джерела, які переходять у річку. Вона протікає через наше село, інші населені пункти, а тоді впадає в річку Гнилий Тікич. З цієї річки бере воду місто Звенигородка. Якщо наші води будуть забруднені, то все це піде аж до міста, – каже Володимир Миколайович.

Цими вихідними в селі Босівка декілька сотень жителів села прийшли на громадські слухання. Дехто з людей обурювався, що і сільська рада, і районна рада ще в 2012 році відмовляла підприємцям у відкритті кар’єру. Разом із тим, це питання тричі ставилося на голосування на сесії Черкаської обласної ради 27 грудня 2013 року, але депутати голосували проти надання дозволу. Те, що питання було винесене на розгляд депутатів обласної ради, незважаючи на протест жителів села, обурило і деяких депутатів. Так позафракційний депутат Юлія Воєвода, яка є членом профільної екологічної комісії, повідомила, що відповідне питання навіть не було погоджено на комісії, тож не повинно було виноситися на голосування.

Більше того, деякі обурені селяни казали за зібранні громади, що бачили невідомі автомобілі, що приїжджали на пагорби з буровими установками.

– Перш ніж щось копати в нашому селі, треба запитувати громаду села! Якщо погодження немає, то яким чином в обласній владі опинився пакет документів по нашому селу? Може, цим повинні зацікавитися органи прокуратури? Якщо ні, то наша сільська громада і в прокуратуру може звернутися! – виступив на громадських слуханнях колишній сільський голова Босівки Валерій Ільніцкий. – Якщо комусь потрібен бентоніт, то он поряд Дашуківське родовище. Звертайтеся туди.

Інші гарячі голови навіть обіцяли владі організувати Майдан, якщо їх не почують і заберуть у них чисту воду і повітря.

Присутнє на зборах керівництво району висловило підтримку громаді.

– Сьогодні ви ухвалюєте своє одностайне рішення. Тут ми розглядаємо не політичне питання, а питання життєдіяльності села. І районна влада вас підтримує, – сказав голова районної ради Анатолій Лисичкін.

Між тим, сільська громада зверталася і на «гарячу лінію» до обласної влади з проханням не надавати дозволу на відкриття кар’єру в селі.

Детальніше дивіться ВІДЕО.


Як повідомила депутат від «Батьківщини» Наталія Старікова, питання про надання дозволу на відкриття кар’єру і проведення геолого-вишукувальних робіт із промисловим видобутком буде розглянуто на сесії.

«Прочерк» намагався сконтактуватися з донецьким ПАТ «Завод обважнювачів», який і зацікавився ділянкою землі біля села. Проте поки що редакції цього не вдалося. однак ми готові почути і протилежну думку та озвучити власний погляд керівництва заводу на це питання.

реклама

Коментарі  

 
+6 #1 МИКОЛА 30.01.2014 09:58
На "Дашуківських бентонітах" працював двічі -- 1983-84 р.р., 2004-08 р.р.
За 20 років -- на підприємстві не відбулося жодних/!/ змін для покращення
умов праці робітників. Людей використовують наче рабів, за мізерну оплату
праці в шкідливих для здоров"я умовах. А ті, хто загарбав підприємство і
родовище, гребуть мільйони і мільйони коштів...
ПРОХАННЯ ДО БОСІВЧАН -- НЕ ПУСКАЙТЕ НАХАБНИХ, ЖАДІБНИХ ЗАГАРБНИКІВ ДО
СВОГО ДВОРУ/СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІЇ/! НЕ ДАЙТЕ СЕБЕ КУПИТИ ПРОЙДИСВ...АМ!
ЦЯ З....ЗА ХОЧЕ ЗАЛИШИТИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ ПУСТЕЛЮ, ЗАМІСТЬ КВІТУЧОЇ ЗЕМЛІ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100