реклама

реклама

Справжній скафандр з Зоряного містечка

Справжній скафандр з Зоряного містечка

Газети 50-річного віку, макет супутника під стелею, марки, значки, скафандр космонавта та інші речі, так чи інакше пов’язані з космонавтикою, – усе це представлено на виставці у Черкаському обласному краєзнавчому музею, присвяченій Всесвітньому дню першого польоту людини в космос.

Екскурсія супроводжується і відеоматеріалами: музейники показують унікальні кадри підготовки до запуску людини в космос.

– Наша виставка створена на основі фондових матеріалів, а також на матеріалах з приватних колекцій. Діятиме виставка три тижні. Тут представлені унікальні газети, документи, фотографії, особисті речі людей. Ми намагалися показати розвиток радянської космонавтики з перших її кроків, – розповіла «Прочерку» заступник директора Черкаського обласного краєзнавчого музею з науково-просвітницької та виставкової роботи Тетяна Кайдалова.

Сама вона робить у музеї 36-рік. У середині 80-х років вона переводила по музею таких космонавтів як Гладков, Ляхов, Жолобов, Горбатков. Розповідала їм про Черкащину, з якою, до речі, пов’язане і життя деяких космонавтів.

Береговий і Янукович у 1980-х

Береговий і Янукович у 1980-х

– Ось матеріали про Георгія Берегового, льотчика-космонавта СРСР, який у роки Великої Вітчизняної війни брав участь в Корсунь-Шевченківській наступальній операції. Він дуже часто бував на Черкащині, і в Черкасах зокрема. А ось фото матері Гагаріна, яка була у нас у Млієві, – розповідає Тетяна Кайдалова.

Цікаво, що на фото Георгія Берегового є автограф. Космонавт бажає усім черкащанам успіхів. Між іншими, завтра – 15 квітня – Україна святкуватиме 90-річчя з дня народження Берегового. Організацію святкувань забезпечує і Указ Президента, підписаний в грудні 2010 року. Як повідомляє «Історична правда», саме Георгій Тимофійович в далеких 1970-х допоміг Віктору Федоровичу стати «двічі несудимим».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100