реклама

реклама

Протягом 2006–2009 років за Загальнодержавною програмою селекції в тваринництві та птахівництві на період до 2010 року на Черкащині було профінансовано суб'єктів племінної справи на загальну суму 22836,8 тис.грн. Однак аудитори КРУ у Черкаській області дослідили, що далеко не всі ці кошти були використані ефективно.

Зокрема, до неефективного витрачання бюджетних коштів призвело те, що на рівні Мінагрополітики не було забезпечено об’єктивного відбору виконавців програми, а управління агропромислового розвитку формально підійшло до визначення виконавців програми.

Аудиторами встановлено факти, що ставлять під сумнів об’єктивність діяльності комісії Мінагрополітики при визначенні переможців конкурсів. Так, в серпні 2009 року ВАТ «НВО «Прогрес» (м.Черкаси) було спрямовано 940 тис.грн. бюджетних коштів на часткове відшкодування витрат для придбання за імпортом бугаїв-плідників. Однак до 23.12.2009 ця сума коштів залишалися без використання, а з 25.12.2009 з казначейського рахунку до державного бюджету було повернуто 20 тис.грн. Лише 30.12.2009 651 тис.грн. пішла на відшкодування частини витрат за придбання восьми племінних биків голштинської породи загальною вартістю майже 114 тис. євро. Не зважаючи на залишок коштів у сумі 269 тис.грн., перерозподілу їх між іншими виконавцями програми проведено не було. Разом з тим, ВАТ «НВО «Прогрес» 10.12.2009 звернулося листом до Мінагрополітики з проханням змінити напрямки фінансування та спрямувати 268 тис.грн. на відшкодування понесених витрат на придбання 67 голів нетелів української червоно-рябої породи вітчизняного походження, які були придбані на підставі договору купівлі-продажу без дати і номеру на загальну суму 868 тис.грн. та завезені до ВАТ «НВО «Прогрес» у жовтні 2009 року. Крім того, ВАТ «НВО «Прогрес» на дату придбання нетелів не мало документів, які засвідчують статус племінного репродуктора з розведення даної породи великої рогатої худоби, а відтак не було визначено виконавцем Загальнодержавної програми за напрямком часткового відшкодування придбаних племінних ресурсів вітчизняного походження, товариство 30.12.2009 отримало відшкодування в сумі 268 тис.грн., що є неефективним витрачанням бюджетних коштів. Цей факт свідчить, що суб’єкти племінної справи можуть, не подаючи заявки на участь конкурсі та не маючи відповідних законодавчо визначених обов’язкових документів, отримувати бюджетні кошти.

Дослідженням участі працівників Головне управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації (далі – управління АПР) при визначенні претендентів на виконання програми, встановлено, що хоча і була створена конкурсна комісія з визначення претендентів на виконання Загальнодержавної програми та затверджено Положення про умови проведення конкурсу з визначення виконавців, фактично її робота була формальною. Так, протягом 2006-2009 років мали місце факти, коли до реєстрів господарств-претендентів на участь у конкурсі виконавців Загальнодержавної програми включалися суб’єкти, документи яких не були зареєстровані в журналі обліку. Так, згідно протоколу засідання комісії від 21.11.2006 за наслідками розгляду відповідних матеріалів складено реєстр із 38 господарств-претендентів на участь у конкурсі на 2007 рік. Натомість в журналі реєстрації були зафіксовані документи лише 12 суб’єктів. Аналогічна ситуація мала місце і у 2007 та 2009 роках.

При цьому, звіти про використання коштів за досліджуваною бюджетною програмою за відповідні роки не містили повних даних щодо їх використання. Так, у звіті за 2007 рік відображено використання коштів 16 одержувачами на суму 2620 тис.грн., тоді як по Черкаській області за цією програмою профінансовано 30 суб’єктів племінної справи на 6735 тис. грн. Подібні факти мали місце і у 2006, 2008 та 2009 роках.

Як свідчать результати державного фінансового аудиту, управління АПР навіть не володіє інформацією про стан справ у тваринництві по тих суб′єктах господарювання, яким затверджують відомості про обсяги виконаних робіт за даною програмою. Так, комісією управління АПР визначалися претенденти на участь у виконанні Загальнодержавної програми, які не забезпечували збереження племінних генетичних ресурсів. Зокрема, Звірогосподарство Черкаської облспоживспілки визнавалось одним з переможців конкурсу і, як наслідок, отримало та використало 971 тис.грн.на утримання (збереження) племінного поголів’я стандартних темно-коричневих норок. Незважаючи на те, що поголів’я норок з року в рік зменшувалось, звірогосподарство постійно отримувало державну допомогу. Тільки протягом 2009 року чисельність основного поголів’я стандартних темно-коричневих норок зменшилась майже у 4 рази, а відтак 971 тис.грн. бюджетних коштів були використані неефективно.

Іншим прикладом є ситуація, коли СПП «РВД–Агро» було включено управлінням АПР до реєстру претендентів Загальнодержавної програми на 2007 рік за напрямком збереження та утримання корів української червоно-рябої молочної породи у кількості 290 голів на суму 319 тис.грн. При цьому, станом на 01.01.2007 на підприємстві їх кількість зменшилась до 258 голів. Аналогічна ситуація мала місце і у 2008 році. Не зважаючи на те, що фінансування затверджувалося та спрямовувалося, як доплата на утримання (збереження) племінних корів української червоно-рябої молочної породи, а СПП «РВД-Агро» не лише не забезпечило збільшення чисельності основного стада за вказаний рік, а навіть не зберегло наявного на початок 2008 року поголів’я (з 288 голів за рік стадо скоротилося до 250 голів), підприємство все одно одержало 234 тис.грн. коштів державного бюджету. Незважаючи на зазначений факт, у 2009 році Управлінням АПР у реєстрі претендентів знову визначено визначено СПП «РВД-Агро» за напрямком збереження та утримання корів української червоно-рябої молочної породи в кількості 288 голів.

Враховуючи результати проведеного дослідження та з метою підвищення ефективності використання бюджетних коштів, аудиторською групою надано ряд пропозицій на рівні Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики України, Черкаської облдержадміністрації.

джерело: Прес-служба КРУ в Черкаській області

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100