реклама
Sucurity Police

реклама

Колишні працівники Черкаської обласної газети «Нова Доба» вимагають від засновника – обласної ради – виплатити їм законну вихідну допомогу та компенсацію за невикористану відпустку. Для цього 9 звільнених працівників редакції вирішили звернутися до суду. П’ятеро з них – журналісти.

– Своїх законних виплат у зв’язку з повною ліквідацією підприємства чекаємо уже півроку, – зазначає колишній касир «Нової Доби» Валентина Тяпугіна. – На всіх нас мають виплатити близько 30 тисяч гривень. Гадаємо, що про нас вже забули, але ж закон на нашому боці.

Своє невдоволення відсутністю виплат висловлюють і троє журналісток, які на момент звільнення перебували у декретній відпустці. Тетяна Юрковська, Наталя Каузак та Неля Раїна обурюються, що законна вихідна допомога була б доречна і для їхніх сімей.

– Крім того, що нас незаконно звільнили, залишивши з малими дітьми без роботи, так ще й принижують, – додають декретниці. – Нам мають заплатити приблизно по 1000 гривень. Це великі для нас гроші.

Не задоволена обіцяними, але не виплаченими коштами і журналістка Інна Онищенко. Каже, що на вчасно виплачені гроші могла б прожити кілька місяців, але за відсутності вихідної допомоги, а також роботи одинокій матері довелося жити за рахунок батьків.

– Перші гроші в центрі зайнятості після звільнення я отримала через 3 місяці, – коментує Інна Онищенко. – Як, скажіть, можна прожити стільки часу без грошей і без роботи?!

У пошуках правди обурений колектив написав заяву в Територіальну державну інспекцію з питань праці в Черкаській області. У відповіді містяться законні підстави для виплати звільненим працівникам коштів. Крім того, закон зобов’язує власника або уповноважений ним орган виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Колектив звертався по допомогу до колишнього голови обласної ради Валерія Черняка, який пообіцяв посприяти у вирішенні проблеми. Лист-прохання від колективу місяць тому було надіслано також на адресу прес-секретаря народного депутата України, а також інвестора газети «Нова Доба» Геннадія Бобова. Відповіді не отримали.

Визнає факт заборгованості перед працівниками і нинішній головний редактор газети Тетяна Очеретяна. Вона запевняє: вже неодноразово зверталася до обласної влади з проханням вирішити проблему.

– Я просила розблокувати рахунки, щоб обласна влада допомогла. Проте рахунки як були арештованими, так і залишаються такими, на них немає коштів, – зазначає Тетяна Борисівна. – Сподіваюся, питання буде вирішене, тому що для обласного бюджету це не така вже й велика сума – менше 30 тисяч гривень. Я думаю, що можна знайти ці кошти.

У коментарі «Прочерку» пані Очеретяна зауважила, що саме йде говорити на цю тему із новообраною головою обласної ради Валентиною Коваленко.

Натомість як пояснює черкаський юрист Олег Богославець, відмова власника або уповноваженого ним органу виплачувати нараховану вихідну допомогу під час звільнення працівників є порушенням законодавства. Відсутність же коштів у роботодавця, чим аргументується пояснення невиплати звільненим працівникам заборгованих сум, не знімає із нього відповідальності. Тому колектив може отримати свої виплати через суд.

Вже минуло півроку, як 9 працівникам колишньої «Нової Доби» нове її керівництво вказало на двері. Рівно стільки ж обурені працівники чекають і своїх законних виплат. Та чи згадають про свій борг перед працівниками редакції її засновники, тобто Черкаська обласна рада, за нового керівництва, невідомо. Крапку має поставити суд.

реклама

Коментарі  

 
-3 #10 колежанка 14.03.2014 17:00
а чого тільки тепер схарапудилися? і чого всіх собак на Очеретяну? де докази її вини? а з ПР працювала чи не кожна собака в області, так що не треба тепер цим очі колоти. А щодо НД - і газета, і сайт достойні, хоч журналістка голред, хоч ні...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #9 Ну-ну 14.03.2014 14:10
Очеретяну на люстрацію!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #8 Фугас 14.03.2014 09:54
Вы че, под...рели? При чем тут Тетяна? В Черкассах из главных редакторов только Журило решает финансовые дела издания
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #7 Дід Трохим 14.03.2014 08:13
Мамок на особом положенії і зразу після нього вобше гріх обіжать, дивись Бобов шоб силу ту саму не потіряв. Мав би совість - оддав би гроші, завірив нотаріально і не позорився. Для нього це як для мене копійок 40.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 не рожеві окуляри 14.03.2014 00:04
Цитую Віталіна:
Не правда, Тетяна нормальна людина і фаховий керівник,не вірю,що порушує закон

Нормальна людина не залишить по собі розбазарені редакції з обкраденими працівниками. А про фаховість взагалі мовчіть: вона не є ані журналістом, ані редактором, бо жодної статті в житті не написала і жодною редакцією не змогла нормально керувати,бо не знає як це взагалі робиться. Усі її керівні посади – це подарунки від її партії – Партії регіонів і Тулуба, яким вона служила і служить весь цей час.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #5 Любомудр 13.03.2014 23:15
Меня терзают смутные сомнения :lol: Что это спустя полгода "Прочерк" забеспокоился о коллегах из "Новой добы". Конкурента что ль узрел? Это после того, как "Нова доба" раньше "Прочерка" в Ильяшенки интервью взяла?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #4 Друзяки 13.03.2014 20:52
кажуть, на Черкащину губернатором прибуде новий герой, тож згадана панянка без роботи не залишиться. А допомогти журналістам у боротьбі з нею мали б інформаційні керівнички - Ганна Турська, Тетяна Єщенко та Федір Пилипенко. Де ж журналістська солідарність? Чи головні інформаційники влади тільки й можуть, що свої справи вирішувати та владі зади заносити?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 незнайка 13.03.2014 20:15
Благодарная была работа-рекламировали покращення как истину в последней инстанции Вечного ничего не бывает Начинайте жить КАК ВСЕ-переходите на сдельную форму оплаты труда
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #2 Віталіна 13.03.2014 19:46
Не правда, Тетяна нормальна людина і фаховий керівник,не вірю,що порушує закон
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 питання 13.03.2014 17:47
Вигнала працівників із порушенням закону (жінок у декреті!!!) Очеретяна, гроші від Бобова та облради отримувала Очеретяна, а винна у всьому облрада... Скільки ще колективів вона облапошить і знищить, щоб журналісти Черкащини врешті дали їй гарного копняка ...?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100