реклама

реклама

Шевченківські читання, різноманітні науково-мистецькі акції проходять в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини впродовж всього навчального року. Особливо багато заходів відбулося і має відбутися у березні – місяці народження Кобзаря.

У рамках святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка кафедрою географії і методики її навчання було проведено науковий семінар «Шевченко і географія», який відбувся в конференц-залі Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань», інформує інформаційно-аналітичний портал «Вища освіта».


Учасники семінару окреслили надзвичайно широку тематику доповідей, презентацій, пов’язаних із життям Великого Кобзаря. Дослідження науково-краєзнавчої діяльності та художньо-поетичної творчості Т.Г.Шевченка показало, що він все своє життя цікавився пам’ятками давнини, брав участь у їх науковому дослідженні. Зроблені письменником описи історичних пам’яток в «Археологічних замітках», «Щоденнику» та багатьох художніх творах становлять велику цінність і ще далеко не повністю використані в історичній та археологічній науці.

Під час семінару всі присутні дізнались про Т.Г. Шевченка як географа-картографа-дослідника, зокрема про його участь у складі експедиції відомого російського вченого О.І. Бутакова (яка досліджувала Аральське море) та Каратауської експедиції, в ході яких Шевченко створив серію малюнків аквареллю й олівцем з точним відтворенням даних місцевостей.

Запрошені на семінар вчителі продемонстрували фрагмент уроку «Тарас Шевченко і географія» та презентували свою роботу «Т.Г. Шевченко і освіта».

Студентами університету також було продемонстровано презентацію «Пам’ятники Кобзарю в Україні та світі», що вражала своєю масштабністю. Адже на сьогоднішній день в 35-ти країнах світу налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку, які були і є символами українства.

Також в УДПУ за ініціативи кафедри української літератури та українознавства відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Українознавчий вимір творчості Тараса Шевченка».

Нагода ще раз поговорити про життя та творчість Великого Кобзаря та перевірити свої знання випала студентам під час брейн-рингу, присвяченому 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, який підготувала кафедра філософії та суспільствознавства.

Захід пройшов у дружній атмосфері. Тарасові не було б соромно за своїх земляків і знавців його творчості. Журі довелося докласти багато зусиль, щоб з позиції об’єктивності та професіоналізму визначити серед учасників переможця, яким стала команда історичного факультету «Братство тарасівців».

Масштабним та незабутнім став загальноуніверситетський літературно-мистецький захід, приурочений 200-річчю Т.Г. Шевченка. Кожний  виступ залишив по собі неабияке враження. Щирі аплодисменти звучали на адресу народного хору «Кобзар», тріо «Гонта», народного фольклорного аматорського колективу «Софія»,  народного аматорського ансамблю сучасного танцю «Візаві», народного ансамблю танцю «Яворина».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100