реклама

реклама

У Черкасах 26 квітня біля пам’ятника «Жертвам Чорнобилю», що в парку біля Святомихайлівського Собору міста, відбувся мітинг-реквієм, присвячений 25-им роковинам трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. У мітингу взяли участь керівники області та міста, ліквідатори аварії на ЧАЕС, учнівська та студентська молодь, представники громадськості, ветеранських організацій. Вдови ліквідаторів несли портрети своїх померлих годувальників.

Відкриваючи захід, голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб відзначив, що Україна впродовж багатовікової історії пережила немало трагічних і сумних подій. Він акцентував увагу на масштабах лиха, яке спіткало Черкащину внаслідок аварії на ЧАЕС. Очільник області підкреслив, що 15% території Черкаської області забруднено радіонуклідами, близько 150 тис. черкащан мають статус ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Голова Черкаської облдержадміністрації розповів про допомогу, яку надає обласна влада цим категоріям населення. Так, цього року, збільшено видатки щодо підтримки осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, а фінансування чорнобильських організацій Черкащини у порівняні з минулим роком зросли майже вдвічі.

Також участь у мітингу взяли лідери обласних чорнобильських організацій. Володимир Болтенков – голова Черкаської обласної організації «Союз-Чорнобиль» і Ольга Янчук – голова Черкаської обласної організації «Діти Чорнобиля». Вони поінформували присутніх про те, що на Черкащині на сьогодні проживає більше ніж 25 тис. дітей, батьки яких є ліквідаторами аварії на ЧАЕС, з-поміж них є понад 700-от дітей-інвалідів загального захворювання, 100 дітей-інвалідів Чорнобиля та онкохворі.

Черкащина пов’язана з Чорнобильською трагедією тісніше за інші регіони – в чорний день 26 квітня 1986 року саме її сини в числі перших стали до боротьби з вогнем і радіацією. 35 викладачів і випускників Черкаського пожежно-технічного училища брали участь у гасінні пожежі, голими руками скидали радіоактивний графіт з розбитого вибухом даху машинного залу. Серця двох випускників училища від отриманих доз радіації перестали битися 10 травня 1986 року. Це були молоді офіцери внутрішньої служби Володимир Правік та Віктор Кібенок. Указом Президії ВР Української СРСР за мужність і героїзм, виявлені при гасінні пожежі на четвертому енергоблоці ЧАЕС, хлопці були удостоєні звань Героїв Радянського Союзу посмертно. Про це повідомляє офіційний портал Черкаської ОДА.

Цього ж дня Президент своїм Указом «Про відзначення державними нагородами України» від 26 квітня цього року відзначив чотирьох черкащан.

Так, «За мужність і самовідданість, виявлені під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, багаторічну активну громадську діяльність, сумлінну працю та високий професіоналізм» орденом “За заслуги” ІІ ступеня нагороджено голову Черкаської обласної громадської організації «Союз Чорнобиль» Володимира Болтенкова, орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено провідного фахівця управління рятувальних сил Управління МНС України в Черкаській області, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, полковника внутрішньої служби у відставці Дмитра Щіпця, орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено старшого фельдшера станції швидкої невідкладної медичної допомоги Черкаської центральної районної лікарні, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Олександра Ширінського, орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено голову Черкаської обласної організації інвалідів «Діти Чорнобиля» Ольгу Янчук. Відповідний Указ Президента розміщено на його офіційному сайті.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Мойша 27.04.2011 14:15
Главное что наградили КАК всегда достойнейших..т.е. чиновников, а не инвалидов -чернобыльцев. Ну разве, что старшего фельдшера....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 городищанин 27.04.2011 11:59
А фото про відкриття памятника в Городищі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100