реклама

реклама

Комунальному підприємству «Аеропорт Черкаси» міська рада відмовила у наданні пільги по сплаті земельного податку в 2014 році. Таке рішення прийнято на сьогоднішній сесії.


Формально від позбавлення аеропорту пільги бюджет мав би поповнитися на 2,2 млн. грн. Але фактично, з огляду на стан справ на підприємстві, говорити про такі прибутки немає сенсу.

Це намагалася донести до депутатів директор аеропорту Олена Качуріна.

– Об’єкт стратегічний, займає велику площу, але він несе на собі величезний багаж боргів, – заявила з трибуни сесії Олена Леонідівна. – Раніше він був у підпорядкуванні міста, зараз – області. Розроблено програму погашення боргів по заробітній платі з 2000 року. В цьому році витримати таке навантаження з плати податку аеропорт не зможе. Зараз підприємство виживає й охороняється за рахунок того, що воно – стратегічний об’єкт, який Державіаслужба і Міноборони використовують у своїх програмах.

Ще одне джерело доходів аеропорту – оренда приміщень, від якої підприємство отримує всього 50 тис. грн. на місяць, оскільки приміщення належним чином не освітлюються і не опалюються.

- Зараз аеропорт у плачевному стані, - додала Качуріна. – Щоб відродити його діяльність і сплачувати всі податки, потрібно відновлювати основну діяльність, тобто регулярні рейси. Вони можливі тільки з заходом лоу-кост авіакомпаній (повітряних низькобюджетних перевізників, - ред.). Зараз – ера відновлення малої авіації. На жаль, останні події в Україні призупинили цей процес. Але є надія на його відновлення.

Як зазначила Олена Качуріна, аеропорт покладає надію також на підписання угоди про єдиний економічний простір із Євросоюзом.

Депутат Валерій Воротнік у своєму виступі зазначив, що ті чи інші надії на відродження аеропорту Черкаси плекали роками, однак нині навіть аеропорт «Бориспіль» закриває свої термінали. На його думку, надавати пільгу підприємству немає сенсу.

Директор департаменту фінансової політики міськради Наталія Джуган нагадала, що аеропорт було передано обласній раді у 2008 році. При цьому місто дало підприємству трансферт на 8,8 млн. грн. для погашення боргів по землі. Обласна влада брала на себе зобов’язання погасити борг по податку на доходи фізичних осіб. Але це питання так і не було вирішено, і підприємство за цим податком має борг приблизно 1 млн. 100 тис. грн. Наталія Джуган запропонувала не надавати податкову пільгу аеропорту, «оскільки тоді підприємство думатиме, як використовувати свою землю найбільш ефективно».

В.о. міського голови Віктор Білоусов зауважив, що в разі скасування пільги отримати будь-які кошти з підприємства, яке не працює, все одно буде неможливо. Тому він запропонував пільгу таки залишити. Але депутати його не підтримали. Пільгу було вирішено скасувати.

Щодо подальшої долі аеропорту від депутатів звучали різні пропозиції: надати його в оренду Міністерству оборони, щоб поставити тут літаки, виведені з Криму, приватизувати підприємство тощо. Була й своєрідна пропозиція – передати аеропорт Миколі Булатецькому для вирощування там кукурудзи, при цьому на злітно-посадковій смузі стояли б комбайни...

Але жарти жартами, а аеропорт зараз перебуває у власності обласної влади, й повертати його назад для міста означає отримати додаткові проблеми. Тож депутати просто махнули на аеропорт рукою – мовляв, нехай залишається як є.

реклама

Коментарі  

 
+1 #12 Зая 16.04.2014 23:29
Цитую Огляч:
А якби був Одарич мыським головою, то обовязково б знайшов можливість і уклав угоди з представниками інших планет на оренду здітної полоси і парковки для НЛО. Про це він вів переговори ще з 2007 року, однак Тулуб йому завадив

Правда,було,під тверджую.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #11 нквд 16.04.2014 14:50
Это НАШ Советский аэропорт.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #10 нквд 16.04.2014 14:49
Скажите спасибо майданщикам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #9 Дід Трохим 16.04.2014 14:23
Євро-12, логістичний центр, хасиди, чартери... Олєгович, невже нізя ше шось придумать? невже вашу безудержну фантазію заклинило? не вірю! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #8 студент 16.04.2014 12:03
а чого не можна започаткувати збір коштів на відновлення нашого аеропорту? на армію по 5 гривень за смс зібрали ж!!! :-) проїжджаючи повз, набридло вже дивитись на трактори, замість літаків :oops:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #7 кума 16.04.2014 11:51
Як дивно! Увесь світ спрощує умови ведення бізнесу, а в Черкасах чомусь так не виходить. Виникає питання, чи сприятиме міськрада в майбутньому для відбудови підприємств в черкасах, чи всіх зробить банкрутами. так ми в європу рухаємось, чи в ж***?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #6 Василь Миколенко 16.04.2014 10:57
Таке рішення - перший крок до перетворення одного з найкращих за технічними параметрами ( вантажопідйомні сть + довжина злітно - посадкової смуги. За цими основними параметрами Черкаський аеропорт на 3 - 4 місці в Україні) аеропорту в державі в приватний оптовий ринок...
Таке безвідповідальн е рішення необхідно переглянути в інтересах майбутнього розвитку Черкаського регіону.
Звичайно, Тулуб не мав на меті розвивати аеропорт, бо підтримував розвиток Донецького аеропорту.
Звичайно, Одарич не підтримував аеропорт, бо бачив на тому місці лише оптовий ринок.
Але вже цих заїжджих шлеперів немає, то час відроджувати цей стратегічний вантажно - транспортний комплекс!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 Черкасець 16.04.2014 10:48
Щоб аеропорт став потрібним - треба знайти під Черкасами нафту, тоді американцям знадобиться раптово тут приземлюватись)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #4 Огляч 16.04.2014 07:55
А якби був Одарич мыським головою, то обовязково б знайшов можливість і уклав угоди з представниками інших планет на оренду здітної полоси і парковки для НЛО. Про це він вів переговори ще з 2007 року, однак Тулуб йому завадив
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #3 Сергій з Кривалівки 16.04.2014 03:10
А як же "Черкаси - місто успіху" та без аеропорту?... Олегович іще у 2006-му обіцяв відродити!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100