реклама

реклама

Знов обраний 17 квітня на посаду голови апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко в коментарі журналістам заявив, що він «не в захваті» від свого обрання.


– Це буде надзвичайно тяжкий час, – заявив про майбутній рік своєї нової каденції Бабенко.

Він зазначив, що голова обласного суду не впливає на вибір тих чи інших суддів для слухання тієї чи іншої справи. Він не призначає суддів і не звільняє їх, не бере на роботу керівника апарату суду.

– На цей час у голови суду надзвичайно мало адміністративних чи, якщо хочете, каральних повноважень. Якщо суддя виносить якесь рішення, я не маю ніяких важелів впливу на цього суддю, – наголосив Бабенко. – Кожен суддя про це знає. Єдине, що я можу робити – власним прикладом показувати, де і як можна поліпшити свою роботу.

Володимир Миколайович зазначив, що для нього надзвичайно важливо підвищити авторитет суду і суддів.

– Торік апеляційний суд розглянув 8302 справи. З них вищі суди скасували рішення по 211 справах, – розповів Бабенко. – Як бачимо, у вищих судах є довіра до наших рішень. По адміністративних справах у нас стабільність рішень 99,6 відсотків, по цивільних – 93 відсотків, по кримінальних – близько 90 відсотків. За такі показники раніше нагороджували. А тепер ми вийдемо на вулицю й опитаємо десять осіб – із них дев’ять скажуть, що судді – корупціонери, бандити, в них руки – по лікоть у крові. Як нам перебороти цей негативний імідж?

І голова суду, і журналісти погодилися, що вихід із ситуації – більша відкритість суддів. Адже кожен журналіст знає, як важко отримати в суді дозвіл на аудіо-, відеозапис, на фотографування процесу.

На жаль, не стали винятком і збори суддів апеляційного суду, на яких обирали голову суду. Спочатку журналістів не пустили до зали суду, потім – заборонили фотографувати. Дехто із них це пояснював тим, що судді, будучи незалежними, не сприймають будь-якого тиску на них, навіть з боку громадськості. Інші казали, що проблема – в небажанні, щоб їхні фотографії через ЗМІ потрапили до рук когось із осуджених, який вирішив мститися. Але насправді відчувалося, що судді просто бояться публічності.

– Сьогодні ви побачили: багато суддів налаштовані неправильно. Те, що журналістів не допускали, думаю, що це – невірний хід, – вважає Володимир Бабенко. – Навпаки, нам потрібно максимально показувати ті рішення, які ми виносимо. Це – в тому числі й захист від будь-якого впливу на судову гілку влади.

Втім, голова суду взагалі висловив сумнів у тому, що така гілка фактично в країні існує. Він зазначив, що волів би радше піти у відставку, ніж обиратися на керівну посаду. Але він не міг підвести тих людей, які на нього сподіваються.

– Заміна керівництва суду нічого по суті не вирішує. От обрали мене. А могли б обрати й когось іншого. А ми вийдемо на вулицю – і що, від цього якось зміниться ставлення людей до суду? Гадаю, ні. Над підвищенням авторитету суду треба багато працювати. Можливо, розгляд деяких резонансних справ – навіть транслювати в прямому ефірі.

реклама

Коментарі  

 
-1 #8 громадянин 21.04.2014 13:41
Рішення судів повинні бути законні і справедливі, самі судді повинні бути взірцем чесності і порядності, от тоді й довіра громадян до людей в суддівських мантіях буде значно вища.
Також не треба маніпулювати кількісними "показниками" у вигляді 2,5 відсотка скасованих рішень. Адже апеляційний суд області не переглядає адміністративні справи щодо соціальних виплат. Це по перше. А по друге, рішення апеляційного суду про адміністративні правопорушення є кінцевими і також не переглядаються вищимии інстанціями. Це ж стосується і багатьох інших справ, як в цивільному, так і кримінальному судочинстві, які також відповідно до закону не оскаржуються, але входять до загального числа розглянутих справ. Себто якщо співставити кількість скасованих рішень апеляційного суду вищими інстанціями до кількості розглянутих справ, які можуть оскаржуватись, отрмаємо питому вагу скасованих справ набагато вищу. Нагороджувати нікого не потрібно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 Креатив 20.04.2014 21:34
Цікаво, а який розмір зарплати у цих передовиків?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Цой 20.04.2014 00:32
Володимире в апелляционному судI е х....ники, не лукавьте перед людьми що ви не впливаете на своiх коллег, там е к....ционери I не один !!! Нема вiри багатьом в апеляцii , е I резонанснI справи, е I чисто матерiальнI , всiм пройти детектор I люстрацiю... Багато людей знають правду про наших суддiв мiсто в нас не дуже велике!!! Люстацiю по кожному!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #5 Активіст 19.04.2014 21:43
Ну ж не просто так дев'ять громадян із десяти вважають суддів корупціонерами. Мабуть для цього є об'єктивні підстави, і вони відомі всім.
Хоча заради справедливості також необхідно зазначити, що в суддівському корпусі є доволі порядні та чесні професіонали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #4 voleyland 19.04.2014 21:00
Знаком с Володей много лет и могу лично поручиться за его человеческие качества. Другое дело, что сама система украинской власти такая, что для того, чтобы в ней стать своим и удержаться на плаву, свои лучшие устремления требуется скрывать от окружающих. А ещё лучше и от себя тоже... :-(
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #3 Валерий 19.04.2014 16:44
Был в суде в пятницу 12.05 , ни одного работника не было на месте! Наверное празднуют назначение нового начальника! Только за такую работу им не зарплату давать а поджопники от народа! Олийнык гамнюк тоже из этой прослойки нашей бедной Украины! Каждого судью через детектор лжи перед и после работы!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 Василий Николаевич 19.04.2014 16:39
Правильно замена тренера, игроков не меняя получит такой же результат! А результат работы судебного органа- это воровство земли, поддержка рейдерских за хватов, списывание долгов предприятий партии регионов,выселе ние инвалидов из квартир на улицу, и это только верхушка айсберга! Так что этого гражданина мне очень жаль! Если он действительно честный человек !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 незнайка 19.04.2014 15:57
Судя по фото -не в отставку а на работу со сдельной формой оплаты труда и НА НОРМУ ВЫРАБОТКИ если руководящая посада достается за закрытой от постороннего взгляда дверью Спрашивается-каких мнение возобладало? Честных красивых или каких?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100