реклама

реклама

На Монастирищині провели третій щорічний з’їзд клубу виноградарів та виноробів Черкаської області, інформує видання «04744».

До клубу зараз входить близько 20-ти учасників. За кілька років вони навчилися виробляти молоді вина типу «Божоле» та з витримкою в декілька років, сухі класичні напої з винограду сортів «Каберне» та «Совіньйон», брендове вино «Херес» та настояний на травах «Вермут».


– Виноробів в нашому об’єднанні поки що малувато, але виноградниками вже досить активно займаємося, – розповідає 62-річний ініціатор створення клубу та головний організатор зустрічей його учасників із Монастища Володимир Фещенко. – Базою для наших зборів поки що слугує мій власний дім. У прибудові до нього проводимо лекції з виноградарства та виноробства, обмінюємось знаннями, рекомендуємо один одному цікаві книги по темі.

Вино, яке в невеликих кількостях в основному для власного споживання виготовляють винороби Черкащини, називається «живим». Учасники клубу пояснюють, що такий продукт не можна виготовити в промислових умовах.


– «Живе» вино містить багато активних речовин, зокрема – флавоноїдів, які зв’язують і виводять з організму вільні радикали. Згідно існуючої теорії раку, саме вільні радикали викликають це важке захворювання. Чим «молодше» вино, тим активніші флавоноїди, які містяться в ньому, – розповідає пан Володимир.


Дегустація місцевих вин стала основною частиною програми з’їзду. Сім любителів-виноробів з Умані та Монастирища представили на ній 13 сортів напоїв власного виробництва. Оцінювали їх за класичними критеріями: колір, аромат, консистенція, смак та післясмакові відчуття. За результатами майже годинної дегустації визначили й переможців. Перші три місця посіли: фермер Юрій Кравець з Родниківки, приватний підприємець Віктор Глухий з Умані та пан Олександр, який теж проживає в Умані.


– Наша дегустація не претендує на професійність та об’єктивність, адже всі ми лише вчимося і займаємось виноградарством та виноробством у вільний від основних занять час, – розповідає ведучий з’їзду Верислав Богатирчук. – Проте, порівняно з дегустаціями минулих років, не можна не відмітити покращення смаку наших вин, а також збільшення кількості учасників клубу.

У найближчих планах у виноробів-любителів з Умані та Монастирища – участь в заходах, які популяризують «живе» вино в регіоні. Так, сьогодні учасники клубу представлять свої напої для дегустації студентами Уманського національного університету садівництва, які вивчають винороградаство і виноробство професійно. Також є амбітні плани стосовно організації Свята живого вина в містах Умань та Монастирище. Проте про подробиці організатори поки що мовчать, аби «не зурочити».

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Loki 25.04.2014 08:10
Сухое вино есть ґут! Штурм, шпритц, шпетлезе! Возможно єнто и есть первые черкасские вайнбауэры и сомелье. Попробовал бы тоже. Токо не вздумайте по совецким традициям капельку антифриза в продукт добавлять! Осталось надеяться, что в Украине найдётся хоть теперь для них Мария Терезия, резрешащая им открывать хойриґеры. Класс посидеть в таком и не шоб укушаться по коммунистически , а под фиртель-другой, отведать курочку по штайермаркски! Позавчера бродил именно по штайермаркскому Riegersburg-у. Все склоны базальтовой скалы заняты виноградниками фамилии Bernhart. Лозе - многие десятки лет! А в прилежащей таверне мона продукцию отведать. В этот раз под Hexengulasch. Если будет не лень, выложу видео прогулки. А первая фото класс. Так для прессы эпатажно обернуть пляшечку в, извините мну, серые трусы? Шо белых как и положено не нашли?) Но это зачёт! Искренне желаю удачи виноделам!! ))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Лейла 24.04.2014 21:51
посиділи мужики...а як назвали благородно....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100