реклама

реклама

Народний депутат України Леонід Даценко вимагає від Кабінету Міністрів розглянути можливість запуску в цьогорічному сезоні Пальмірського цукрового заводу, що на Золотоніщині.


На його переконання, це забезпечить жителів робочими місцями та безперебійним постачанням води.

Крім того, Леонід Миколайович просить розглянути можливість щодо «переорієнтування» соціальної інфраструктури селища Пальміра і зменшення її залежності від роботи заводу коштом державного бюджету.

Усі це викладено в депутатському запиті нардепа, який він зачитав на сесії Верховної Ради, пише видання «Дзвін».

Як повідомив Леонід Даценко, ТДВ «Пальмірський цукровий завод» у селищі Пальміра Золотоніського району законсервовано. Цього сезону, як і попереднього, він не запрацює. Директор підприємства Віктор Павліченко інформує, що завод планують продати, оскільки виробництво нерентабельне.

Нагадаємо, цукроварня, що належить агрохолдингу «Кернел», була найбільшим виробником цукру на Черкащині. Позаминулого сезону тут щодоби виготовляли близько 650 тонн солодкого піску.

Зараз на заводі працює близько ста осіб, які підтримують його в законсервованому стані, решта працівників звільнені.

– У цьому контексті треба нагадати, що селище Пальміра створювалося одночасно з будівництвом «Пальмірського цукрового заводу». Разом із підприємством зростало упорядковане робітниче селище, яке нині налічує 476 збудованих цукрозаводом квартир з усіма зручностями, загальна житлова площа яких становить 269 тисяч квадратних метрів, 24 квартири Пальмірського відгодівельного підприємства та 36 приватних будинків. Квартири мешканців селища були електрифіковані та газифіковані, забезпечені холодним водопостачанням і каналізацією, автономним газовим опаленням та гарячим водопостачанням, телефонним зв’язком і кабельним телебаченням, і всі ці зручності тісно пов’язані із інфраструктурою заводу. Так само до заводської інфраструктури тісно «прив’язані» Пальмірська дільнична лікарня зі стаціонарним відділенням на 10 ліжок, Пальмірська загальноосвітня школа І-III ступенів, де навчається 140 учнів 1-11 класів, дитсадок «Кристалик» на 87 місць, в якому передбачено 4 групи для дітей, віком від 1 до 6 років. Серед об’єктів соціальної сфери – філіали районної аптеки, районного відділення зв’язку, Будинок культури на 320 місць із бібліотекою, книжковий фонд якої становить 17,7 тисяч примірників, перукарня, взуттєва майстерня, стадіон, – наводить цифри Леонід Даценко.

Зрозуміло, йдеться в запиті, що в минулому році у зв’язку із закриттям заводу в жителів селища Пальміра почались серйозні проблеми із водопостачанням та водовідведенням, гостро постало питання щодо майбутнього опалення та газопостачання. Сільська рада селища не може взяти на свій баланс всю заводську соціальну інфраструктуру, оскільки це обраховується у непідйомні для сільського бюджету суми.

Наразі, наголошує народний депутат, селищна рада недооформила навіть передачу в комунальну власність водонапірної башти.

– У зв’язку із браком коштів у селищі було закрито дільничну лікарню, яка кількома роками раніше була передана на баланс сільської ради. Майбутня перспектива продажу заводу під імовірну «вирізку» на металобрухт взагалі поставить під питання саму можливість існування жителів селища, – вважає Даценко.

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 стабилизец 25.04.2014 10:15
Очевидно, постарались, чтобы в области остался только Бобов, да с сахарком по цене мяса. Для чего конкуренция, если потребитель уже платит более 10 грн. за кг прошлогоднего сахара и не возникает, т.е. готов платить еще больше ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Нестор Іванович 25.04.2014 09:38
Очевидно, що окрім утримання інфраструктури селища завод був одним із основних наповнювачів місцевого бюджету. Якщо ініціатива Даценка вдасться, то наповнення бюджету дозволить місцеві раді дати лад соціальні сфері.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100