реклама

реклама

Депутат Руслан Зоря підготував депутатський запит щодо справляння плати за видачу закордонних паспортів на адресу начальника Державної міграційної служби України С.І. Радужного й прокурора Черкаської області Віктора Миколенка та оприлюднив його текст на сьогоднішньому пленарному засіданні сесії міської ради.

Депутати більшістю голосів підтримали цей запит, в якому йдеться, зокрема, про те, що справляння плати за видачу закордонних паспортів (при їх нетерміновому оформленні) має проводитись без оплати будь-яких додаткових платежів, крім державного мита в сумі 170 гривень, інформують Черкаського міськвиконкому.



Депутатський запит щодо справляння плати за видачу закордонних паспортів до прокурора Черкаської області Віктора Миколенка

Шановний Віктор Андрійович!

Законом України «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України» врегульовано порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок.

Положеннями ст. 7 цього Закону передбачено, що правила оформлення і видачі паспортів, їх тимчасового затримання та вилучення визначаються Кабінетом Міністрів України.

На реалізацію вищезазначеного Закону Кабінет Міністрів України постановою від 31 березня 1995 року № 231 прийняв Правила оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документу дитини, їх тимчасового затримання і вилучення, пунктом 10 яких затверджено вичерпний перелік документів, необхідних для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон: заява-анкета встановленого зразка; паспорт громадянина України, свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років) (після прийняття документів повертається); копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи; дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра; квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати.

Згідно зі статтею 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» (далі - Декрет) платниками державного мита на території України є фізичні та юридичні особи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами.

До об'єктів справляння державного мита належить, зокрема, державне мито за видачу громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон або продовження строку його дії у розмірі 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян - 10х17 грн. (статті 2, 3 Декрету).

Постановою Верховного Суду України від 03.12.2013 року (реєстраційний № 36369560), встановлено, що сплата установленого Декретом державного мита покриває вартість витрат, пов'язаних із учиненням відповідачем дій щодо видачі громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон (у тому числі й вартість бланка). Тому органи ДМС не вправі вимагати повторної оплати тих самих дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акта.

Крім того, судом встановлено неправомірність дій органів ДМС стосовно вимог зі сплати вартості бланка паспорта.

Тобто єдиною сумою коштів, яка має сплачуватися громадянами, в тому числі і мешканцями міста Черкаси, за оформлення та видачу закордонного паспорту є державне мито в сумі 170 грн.

В той же час до депутатів Черкаської міської ради неодноразово зверталися мешканці нашого міста зі скаргами на дії УДМСУ в Черкаській області, яка за оформлення та видачу закордонного паспорту додатково вимагає сплати інших платежів (плата за оформлення і видачу паспорту, плата за бланк паспорту тощо).

Непоодинокими є випадки, коли співробітники УДМСУ, відповідальні за оформлення і видачу паспортів замість допомоги громадянам відправляють їх до підрозділу Державного підприємства «Документ», яке знаходиться в приміщенні УДМСУ в Черкаській області і надає такі ж самі послуги з оформлення документів, що і Управління, але дорожче.

Крім цього цілий ряд туристичних фірм прямо рекламують послуги з оформлення закордонних паспортів (зокрема: Агентство «Мандарин», Компанія «Скалат» та багато інших).

Складається враження, що співробітники Черкаського управління свідомо створюють черги та ускладнюють процес видачі закордонних паспортів для того, щоб забезпечити роботою ДП «Документ» та приватні туристичні агентства.

Зважаючи на вищенаведене, Черкаська міська рада вимагає:

- провести перевірку фактів, викладених у зверненні, та вжити передбачених законом заходів щодо припинення порушення прав громадян;

- у разі виявлення ознак кримінальних правопорушень, відкрити кримінальне провадження та розпочати досудове розслідування.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 адекватный 09.07.2014 18:30
Тобто якщо затрати на виготовлення паспорту перевищать 170 грн. З квитанціями до депутата Зорі за компенсацією різниці :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #3 Оксанка 09.07.2014 11:59
Цитую Степан:
Районом займись деятєль ....!

А кто сказал, что он районом не занимается?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Степан 09.07.2014 07:11
Районом займись деятєль ....!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1   08.07.2014 22:28
Черкащани, з великими надіями, починають нетерміново готуватись до еміграції.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100