реклама
Sucurity Police

реклама

Хоче влада чи не хоче, але фінансувати з обласного бюджету одночасно і гемодіалізне відділення обласної лікарні, і приватну клініку «Фрезеніус», яка надає такі самі послуги, по закону не має права. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції заявив заступник голови ОДА Віталій Коваль.

Нагадаємо, йдеться про надання процедури гемодіалізу («очистки крові») пацієнтам із хронічною нирковою недостатністю. У цих людей нирки не справляються із своїми функціями, тому хворим необхідно тричі на тиждень користатися «штучною ниркою» в спеціалізованих центрах гемодіалізу. В 2010 році всесвітньо відома німецька фірма «Фрезеніус» відкрила в Черкасах свою гемодіалізну клініку, а згодом подібні відділення було відкрито в Черкаській обласній, Уманській та Звенигородській районних лікарнях.

Більшість пацієнтів, які потребують гемодіалізу, отримують процедури в обласній лікарні, Умані та Звенигородці – 147 особи. У «Фрезеніусі» гемодіаліз отримують 59 черкащан. Останні вважають, що німецька клініка надає ці послуги на вищому рівні, ніж комунальні лікувальні заклади.

Гемодіаліз – надзвичайно дорога процедура. Як повідомив Віталій Коваль, торік одна послуга в обласній лікарні коштувала 843 грн, а у «Фрезеніусі» – 1049 грн. Сьогодні гемодіаліз подорожчав – в обласній лікарні – 1098 грн, у «Фрезеніусі» – 1493 грн. Зрозуміло, що сам пацієнт не може сплачувати таких коштів. Але, позаяк отримання таких процедур для нього життєво необхідне, за нього платить громада.

– Оскільки ми маємо обласний комунальний заклад, тобто обласну лікарню, то, згідно з бюджетним законодавством, як би хто цього не хотів, облдержадміністрація не має права закуповувати таку саму послугу в приватної структури, – зазначив Коваль. – Чиновник у своїй діяльності зобов’язаний керуватися нормативними документами.

Ще за попередньої влади з цієї ситуації було знайдено вихід: представники міст і районів, у яких відсутній гемодіалізний заклад міського (районного) рівня, звертаються до місцевої ради, і ця рада передбачає в бюджеті кошти на лікування «своїх» хворих. Практика показує, що кошти з місцевих бюджетів виділяються, як кажуть, «зі скрипом».

– На сьогодні для отримання гемодіалізу хворими з обласного бюджету загалом виділено 18 мільйонів 800 тисяч гривень, з місцевих бюджетів – більше 2 мільйонів 200 тисяч гривень, – розповів Коваль. – Відповідно до законодавства, для освоєння цих коштів оголошуються торги. Районні ради сьогодні готові укладати договори з надавачами послуг – чи це буде обласна лікарня, чи «Фрезеніус», чи ще хтось.

Таким чином, співпраця влади з «Фрезеніусом» здійснюватиметься за схемами, відпрацьованими ще за минулої влади. Вочевидь, німецькі інвестори вже багато разів пожаліли, що вклали кошти у створення черкаської клініки.

реклама

Коментарі  

 
0 #4 Иван 11.09.2014 11:29
Згадайте будь-ласка про ст 19 Конституції де передбачено, що органи держ влади діють виключно у порядку визначених ЗАконом чи іншими підзаконними актами. На сьогодні нажаль жодний нормативний акт не дає і не надавав можливості комунальним чи державним закладам перераховувати кошти до приватної установи яка дублює виконання державою централізовані заходи охорони здоровя. Перераховані кошти в інших регіонах і минулих періодах "З тріском" є ініціативою місцевої влади на свій страх і ризик. Перерахування коштів Фрезеніусу нажаль підпадає під дію ЗУ "Про засади запобігання і протидії корупції" в розрізі ЗУ "Про державнi цiльовi програми" та ПКМУ № 298"Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров'я" а з цього випливає що й ККУ. Проводити процедури закупівлі також д-юро немає підстав, особливо переговорну процедуру (в минулому закупівлю у одного учасника)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Олена 23.07.2014 07:24
Товариш, Коваль, а як же с.49 Конституції? Ви так всі все робите по закону- що аж нудить. Тільки одні вже дотримувалися закону - дивіться, щоб ще і ви ще накарулесили. Бо Ви такий молодий, ну Черняк проти Вас відпочиває.Як самі нічого не петраєте, то поцікавтеся, як ця проблема вирішена в іншому регіоні, де є "Фрезеніус".А на хворих на ХНН, які лікуються у "Фрезеніусі" нема чого натравляти всіх Черкащан. Економний Ви наший. Дивіться , щоб прийшлося і Вам збирати каміння , що розкидаєте. Бідна Черкащина.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Аліса 22.07.2014 16:07
За що стояв майдан ? За що і за кого загинула Небесна сотня? Вийшло прийшли БАНДЮКИ такі як і попередники
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 СЕЛЯНИН 22.07.2014 14:04
Ще б Коваль розбырався хто про жалкуе! Ботнара не пропхалы исим скопом?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100