реклама

реклама

Учора в селі Білозір’я Черкаського району голова обласної ради Валентина Коваленко намагалася знайти компромісне рішення у питанні вилучення останків німецьких воїнів часів Другої світової війни, які захоронені на території подвір’я місцевої церкви.

Голова зустрілася із настоятелем місцевої Свято-Преображенської церкви Московського патріархату отцем Василієм, Білозірським сільським головою Володимиром Міцуком, директором спеціалізованого підприємства «Пам'ять і слава» Ольгою Бойко, заступником начальника управління культури облдержадміністрації – начальником відділу охорони культурної спадщини, музейної справи та з питань релігій Миколою Суховим, начальником управління планування та архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради, головним архітектором м. Черкаси Віталієм Чорнухою, начальником археологічної інспекції управління культури облдержадміністрації та спеціалістом відділу перепоховань по Центральній Україні Німецької народної Спілки догляду за військовими поховань в Україні Олександром Романенком.

Нагадаємо, що Валентині Коваленко проблему озвучив 18 липня директор Представництва в Україні Німецької народної Спілки догляду за військовими похованнями Ханс-Ульріх Шрадер. За його словами, найбільшим противником ексгумації тіл є місцевий священик.

У той же час, учора отець Василій наголосив, що він жодним чином не противиться цьому і цілком «благословляє справу». Однак зауважив, що, як і раніше, закликає дослухатись думки громади та її активістів, які не згодні на викопування останків солдатів у зв’язку зі страхом руйнування храму.

Ці побоювання і незгоду громади підтвердила й директор спеціалізованого підприємства «Пам’ять і слава» Ольга Бойко, наголосивши, що проблема з самого початку неправильно пояснена людям, а звідси й виникає непорозуміння. Вона також запевнила, що до початку робіт будуть проведені усі необхідні дослідження з тим, щоб жодним чином не зашкодити будівлі та дворищу, а також дотриматися норм чинного законодавства.

– Ми зобов’язуємось залишити після себе принаймні не гірше, ніж є до цього, – наголосила директор та додала, що німецька сторона бере на себе витрати із впорядкування подвір’я після завершення робіт.

Підсумовуючи зустріч, Валентина Коваленко зазначила, що найперше тепер треба зробити всі необхідні дослідження та експертизи, отримати висновки фахівців і, маючи всі офіційні документи, зустрічатись із активом села та пояснювати суть питання.

Вона також застерегла сторони не шукати в цій справі будь-який фінансовий зиск, адже перепоховання останків німецьких солдат здійснюється за кошти пожертв німців та з бюджету їхньої країни відповідно до угоди між урядом Федеративної Республіки Німеччина і урядом України про догляд за могилами загиблих воїнів в обох країнах, тож суворо регулюються прописаним кошторисом.

– Якщо ми сьогодні не дозволимо відкопати останки цих солдатів, нас звинуватять у порушенні цієї міжурядової угоди й зобов’яжуть за власні кошти, з наших власних гаманців, впорядкувати кладовище на території церкви. Де в держави зараз ці кошти? І ще, дуже перепрошую, не хочу нікого цим образити, але виникає риторичне запитання: ми дозволимо поставити пам’ятники загарбникам на території нашої церкви? Як це з моральної сторони? – сказала голова обласної ради.

Вона також звернулася до відповідних інстанцій з тим, щоб якнайшвидше відбулися усі необхідні експертні оцінки, зроблені висновки й надані відповідні дозволи, інформують у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської облради.

реклама

Коментарі  

 
0 #6 Фотограф 04.08.2014 11:21
Цитую Мен:
Прийшли вони тоді наших матерів та дітей вбивать, полягли і хай лежать. Могила воїна там де його в обійми взяла смерть. І взагалі, своїх визволителів забуваємо а німцю постоли лижемо. Країна звихнулась

Потому, что немцы любят порядок и уважают своих людей. Когда хоронят погибших фиксируют место даже малейшего захоронения. С десяток лет назад так же в софиевском парке в Умани были вывезены и перезахоронены останки немцев.
А у нас - братские могилы с надписью "неизвестный солдат" и то в лучшем случае.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #5 Мен 01.08.2014 15:40
Прийшли вони тоді наших матерів та дітей вбивать, полягли і хай лежать. Могила воїна там де його в обійми взяла смерть. І взагалі, своїх визволителів забуваємо а німцю постоли лижемо. Країна звихнулась
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 Жучка 01.08.2014 10:53
Цитую Диба:
От проблемма так проблемма.... где языком поболтать там и Коваленко...

А шо вы хотели... ГОЛОВА !!!!!!!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Диба 01.08.2014 08:22
От проблемма так проблемма.... где языком поболтать там и Коваленко...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Loki 01.08.2014 08:02
Во всех подобных случаях причина лежит на поверхности. Убрать местечкового посредника не пробовали? Отож! А Volksbund Deutsche Kriegsgräberfür sorge ещё никого не обманул! Месяц назад я был и на смоленщине. Там в Духовщине есть мемориал немецким солдатам. И вот недалеко от него, тоже есть деревенька, в которой доживает свой век бревенчатая изба послевоенной постройки, обшитая досками и покрашенная голубой краской. Она как и всё подворье построенна на санитарном захоронении 200 немецких солдат. Хозяева знают это и спокойно живут там. Санировать тоже невозможно, ибо хозяева не знают, что на сумму компенсации, на смоленщине мона построить куда уж более комфортное жилье. А посредник говорит: "Малавата будет!!!". Не ресторан "чайку" с парком, но всё же! А вот помните, как на Лисянщине у одной тётечки ради санитарного захоронения 40 солдат, уничтожили весь огород? Но тогда денёг хватило всем. И ей и основное канешно украинским посредникам. А вы говорите церковь. Да на новую хватило бы!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Україна 31.07.2014 23:00
Cидить колхозна шушера,важно надув губи і вирішує міжнародні угоди виконувати чи ні.Подвір"я в них пошкодиться,цер ква впаде.А ви що церкву на кістках ставили? МП ,то і не дивно,де ж ставити як не на кістках.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100