реклама

реклама

«На майданчику» Ради Федерації – верхньої палати парламенту РФ працює комітет, який координує доставку гуманітарної допомоги жителям Донбасу і безпосередньо владі самопроголошених республік. Про це свідчить розслідування, проведене російським інтернет-ресурсом «РБК».

У середині червня голова Ради Федерації Валентина Матвієнко (як відомо, колишня черкащанка, – ред.) на засіданні тимчасової комісії з моніторингу ситуації в Україні заявила, що в Донецькій і Луганській областях України «почалася справжня гуманітарна катастрофа». Матвієнко запропонувала «об'єднати всі громадські сили», створивши «комітет громадської підтримки південного сходу України». Спікер Ради Федерації підкреслила, що це відповідає «настроям і вимогам громадянського суспільства Росії».

Завданням комітету Матвієнко назвала координацію доставки гуманітарної допомоги «південно-східним регіонам України». Очолив новий комітет сенатор Микола Рижков. До комітету входять близько десятка сенаторів, кілька депутатів Держдуми, представники Міністерства освіти та науки, МНС, члени Громадської палати, консультанти комітетів Радфеда та управлінь президента, волонтери і близько десятка громадських організацій – і відомих («ОПОРА Росії», «Союз добровольців Росії»), і маловідомих. У числі останніх – Фонд земляцтва Донбасу.

Незважаючи на те, що на першому засіданні комітету було проголошено, що комітет буде поза політикою, до нього увійшли спікер «парламенту» самопроголошеної Новоросії Олег Царьов, представники самопроголошеної Луганській народної республіки (ЛНР) і прем'єр-міністр самопроголошеної Донецької народної республіки (ДНР) Олександр Бородай. Останній заявив, що «народ Донбасу хоче жити в Росії».

Одна з головних дійових осіб в комітеті – це голова Фонду земляцтва Донбасу Олександр Ферберт. Йому керівництво комітету доручило координувати доставку медикаментів в Україну. Користуючись своїми знайомствами, Ферберт організує транспортування на Україну.

– Ми знаходимо в Україні транспорт, адже з українськими номерами повернутися простіше, він заїжджає на територію Росії. Тут ми пакуємо машини, пломбуємо, оформляємо. Якщо є прикордонники, вони оформляють вантаж, у нього є всі документи. Після перевірки машина їде за адресою заявки, – пояснює схему Ферберт.

Один з регіональних координаторів Фонду земляцтва Донбасу, який побажав залишитися невідомим, розповів «РБК», що разом із гуманітарною допомогою він відправляє в Україну «добровольців».

– Від добровольців, які поїхали туди воювати, нам теж приходять запити, і ми їм висилаємо все, що потрібно в польових умовах, крім амуніції. Це хлопці з усієї Росії – з Воронежа, Новосибірська і т.д. Вони їздять туди з гуманітарною допомогою й залишаються там. У гарнізонах вони дізнаються, що потрібно, і повідомляють нам. Наш пересильний пункт розташований у Бєлгороді, – розповів координатор.

З комітетом при Раді Федерації взаємодіють також Спілка добровольців Росії, реєстрове козацьке об'єднання «Всевелике військо Донське» і гуманітарний проект КПРФ «Червона Москва – Патріотичний фронт допомоги Донбасу».

«Червона Москва» під керівництвом депутата Держдуми Валерія Рашкина збирає гуманітарну допомогу в наметах, розставлених по Москві. У списках необхідного на сайті проекту, крім іншого, вказані предмети спорядження та військового обмундирування. «Чоловічий камуфляжний одяг (48-54 розміри), ремені поясні, кепки тактичні, плащ-палатки, взуття армійського зразка (41-45 розміри), каски кевларові типу 6Б26, бронежилети, розвантаження, рації з гарнітурами одноканальні і двоканальні».

За словами депутата Рашкіна, це – предмети подвійного призначення, які, крім ополченців, потрібні тим, хто «намагається вирватися з-під обстрілу фашиствующої хунти». Рашкін розповів, що транспортування здійснюється через особливі місця на кордоні і передається представникам ДНР і ЛНР. Коментувати взаємовідносини з прикордонниками і митницею він відмовився.

Аналітик Центру політтехнологій Тетяна Станова (Татьяна Становая) впевнена, що діяльність комітету при Раді Федерації – це «підтримка сепаратистів». За її словами, в Кремлі спочатку задумували створити в Україні вогнище напруженості, який багато років буде головним болем України і підвісить її євроатлантичну інтеграцію. Діяльність комітету укладається в цей проект, каже Станова.

– При цьому офіційно постулюється, що йдеться про внутрішньоукраїнський конфлікт, постраждалим жителям допомагає Росія як нейтральна сторона. Але це спроба підтримати проросійські сили в Україні і один з інструментів впливу на конфлікт, – відзначає політолог. Вона додає, що боятися члени комітету можуть тільки санкцій, які тепер «стали атрибутом патріотизму».

реклама

Коментарі  

 
-2 #7 Mr.Obvious 13.08.2014 21:33
Коли вже наші ЗМІ перестануть боятися називати речі своїми іменами ? Матвієнко(Тютін а), Мєдінскій, інші т.зв. черкащани - жиди, а не українці. Чому дивуватися їхній позиції ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #6 Фугас 13.08.2014 09:55
Цитую Антифедераст:
Лицо подшитое и ботоксное (копирует путина), челюсти искусственные, на голове парик, в голове вата, печень про... - политическая элита России.

Эта пяць! :lol: Особенно про голову и печень. Про печень наша медосвитянка ИЯ вам немало бы рассказала
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Нестор Іванович 13.08.2014 09:06
Нехай би вони подавилися тією гуманітаркою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Ravel 12.08.2014 23:28
Яби Лукянець був живий,він би задавив цю черкащанку власними руками!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Антифедераст 12.08.2014 22:20
Лицо подшитое и ботоксное (копирует путина), челюсти искусственные, на голове парик, в голове вата, печень про... - политическая элита России.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Дід Трохим 12.08.2014 17:28
Губенко, уйми свою падругу!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #1 леся 12.08.2014 17:06
нельзя принимать гуманитарку от агрессора! пусть забирают себе своего "гуманитарного" Гиркина!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100