реклама

реклама

Вода "цвіте" у Дніпрі, бо тепла...

Вода "цвіте" у Дніпрі, бо тепла...

Дніпрова вода на Черкащині цьогоріч зацвіла раніше. Висока температура повітря, до +38 та води, до +28, посприяли інтенсивному розвиткові синьо-зелених водоростей. Відживши своє, вони гниють, виділяючи токсини. За інформацією черкаських екологів, така вода може зашкодити здоров'ю.

Хоча завідувач відділу міської санітарно-епідеміологічної станції Ніна Єгольникова каже, що вода у Дніпрі, як і минулоріч у цю пору, чиста. Але через розмноження кишкової палички в інших водоймах уже закрили пляжі у шести райцентрах.

Ніна Єгольникова: "Вода по мікробіологічних показниках відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, купатися у Дніпрі - можна".

Проте багато черкащан бояться купатися у цій воді. Не відлякує зелень Дніпра лише тутешніх хлопчаків. Один поперед одного стрибають у воду з причалу Черкаського річкового порту. Кажуть, що батьки їм не забороняють.

Не тішить спека і більшість місцевих рибалок. Черкащанка Наталя - рибалка з досвідом, скаржиться, що загалом з роками риби у Дніпрі меншає, а тут ще й небувала спека.

"Хіба це риба, то раніше буває зловиш так, що… Виловили сітками, електровудочками. Риби набагато менше стало. Ну, й вода чистіша ж була набагато. Рідко коли воно зацвітає. Це коли жара така сильна. Як зацвіла вода, так вона і почала ловитися гірше. Ми вважаємо , що це жара впливає".

"Ми багато наловили. Ловиться. А є такі рибалки, які кажуть, що не ловиться. Брешуть або не вміють ловити".

Востаннє Дніпро чистили років 20 тому. Начальник управління водних ресурсів області Олександр Бовсуновський каже, що робили це за допомогою біохімічних засобів та спеціальних видів риби, яка їла водорості. Сьогодні ж на це нема коштів.

Додала спека роботи медикам. За невідкладною допомогою у ці гарячі дні звернулися майже вдвічі більше хворих з гіпертонією, порушенням серцевого ритму, побільшало пацієнтів з тепловими ударами.

Страждають від спеки не лише люди. У черкаському зоопарку тварин по п'ять разів на день обливають зі шланга та час від часу підгодовують замороженими фруктами та овочами. Та часто напувають.

Напитися досхочу, без шкоди для здоров'я не можуть власники кожної п'ятої криниці Черкас. Вміст нітратів перевищує допустиму норму. Наталія Лещенко, лікар Черкаської міської санітарно-епідеміологічної станції каже, що у деяких приватних криницях вода забруднена ще й патогенними бактеріями.

Н.Лещенко: "З мікроорганізмами ще можна боротися - кип'ятити воду, можна криницю очистити, продезінфікувати. А от що стосується нітратів - практично нічого зробити не можна".

Джерело: Українська служба радіо ВВС

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100