реклама

реклама

Третій рік поспіль Черкащина впевнено тримає перші місця в Україні з урожайності ранніх зернових та зернобобових культур.

Про це в ході науково-практичного семінару, що відбувся на базі Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції ННЦ «Інститут землеробства НААН України», що на Смілянщині, наголосила перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Наталія Старікова.

Так, за оперативними даними, ранніх зернових і зернобобових культур із площі 303 тис. га намолочено – 1,4 млн тонн, середня урожайність – 48,0 ц/га (в Україні – 36,4 ц/га) – а це другий показник по державі. Виробництво зернових та зернобобових у нинішньому році, за попередніми даними, очікується на рівні 3,5 млн тонн.

Привітав учасників зібрання і голова Смілянської райдержадміністрації Сергій Тимофієв, який зазначив, що сьогодні агропромисловий комплекс – це одна з основних галузей, яка може підтримати й зберегти економіку держави. Сергій Петрович подякував аграріям Смілянщини, адже всі вони у своїх господарствах створюють резерв зернових запасів по 20, 50, а то й 120 тонн, аби у надзвичайний час забезпечити населення хлібом.

Про підсумки збору ранніх зернових культур та готовність АПК Черкаської області до проведення осінньо-польових робіт із посіву озимих культур присутніх поінформувала в. о. заступника начальника Департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Тетяна Шендрик.

На питанні щодо шляхів оптимізації функціонування агрофітоценозу озимої пшениці в умовах зміни клімату зупинився директор сільськогосподарської дослідної станції ННЦ Михайло Блащук, а про складові формування врожайності озимих зернових та системність основного обробітку ґрунту в комплексі осінньо-польових робіт та під посів озимих зернових культур під урожай в 2015 році інформував заступник директора з наукової роботи Олександр Демиденко.

Під час семінару аграрії області з окресленого питання виступили ряд науковців сільськогосподарської сфери. Також аграрії переглянули презентацію сільськогосподарської техніки та новітніх засобів захисту рослин.

Наприкінці, прослухавши доповіді присутніх, Наталія Старікова підсумувала:

– Від наших спільних зусиль залежатиме, яким буде урожай озимих зернових у 2015 році. Як виконаємо весь комплекс осінньо-польових робіт, таким буде і підсумок господарчого 2014 року. Наразі у кожному районі необхідно проаналізувати науково-організаційні основи проведення осінньої посівної компанії та особливу увагу звернути на внесення і застосування мінеральних, органічних добрив, засобів захисту рослин, підготовку ґрунту під посів озимих зернових культур. Використовувати варто лише якісне насіння районованих сортів високих кондицій, не нижче другої репродукції. Ми вже сьогодні повинні бути готові до посівної кампанії.

Про це інформує управління інформаційної політики ОДА.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 незнайка 27.08.2014 14:04
Забыла Стариков по мискантусу план обнародовать А Одарич ей с Ткаченко не зря на совещании в ОДА втемяшивал!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 СЕЛЯНИН 27.08.2014 13:31
Старикова! З кым спильных зусыль?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100