реклама

реклама

На Черкащині немає кльову. Через повальну забудову прибережної смуги там безслідно зникають природні нерестовища. Штучно намиті острови закривають рибі дорогу до річки, відтак зимою вона приречена на загибель у пастці.

Чому людська бездумність залишається безкарною, з'ясовували кореспонденти телеканалу «Інтер»:

Володимир Осипов згадує: колись ця затока аж кишіла рибою - ловились щуки, лящі й коропи. Та ось уже кілька років клює хіба дрібний карасик. А все - через дамбу, яка відгородила затоку від Дніпра, - нарікає рибалка.

Володимир Осипов, рибалка:

- Для нас это как говорится - для любителей которые увлекаются этим делом и истинно любят природу - это просто крик души.

А це - вже інша затока. Ще наприкінці квітня тут була вода. Нині майже сто гектарів водоймища відрізані від Дніпра греблею. Найімовірніше, її звели місцеві дачники - щоб скоротити шлях до села, - пояснює рибінспектор.

Іхтіологи б'ють на сполох: на території області таких гребель - щонайменше півсотні. Однак покарати тих, хто їх спорудив практично неможливо.

Андрій Зінченко, іхтіолог:

- Виносяться спільно з екологією приписи для усунення цих випадків, якщо це можна встановити, хто це зробив, якщо це неможливо встановити - то піднімається питання до сільських та селищних рад.

Спеціальна комісія, яку створили при облраді, зараз перевіряє законність виділення прибережних ділянок. За попередніми висновками, 80 відсотків дамб - зведені без дозволу. Чиновники припускають: до цього причетні й посадовці.

Анатолій Рибак, перший заступник голови Черкаської обласної ради:

- Я не хотів би сьогодні казати",що якась інспекція добра, а якась гірша, це скаже по закінчені роботи комісії прокуратура і суд.

Доки чиновники шукають винних, рибоохорона просить виділити хоч трохи грошей - на розчищення відрізаних нерестовищ. Фахівці кажуть - якщо цього не зробити до настання холодів - риба помре від задухи.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100