реклама

реклама

Історії українського села присвячено науковий симпозіум, який відбувається сьогодні й завтра у стінах Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.


Це вже десятий Всеукраїнський симпозіум із проблем аграрної історії. Зазвичай на такі заходи збираються й іноземні науковці, проте цьогоріч вони через війну на сході України не приїхали.

– З гордістю можу сказати, що саме наш університет є тим центром селянськознавчих досліджень, куди з радістю напередодні свята Покрови з’їжджаються ті, кому дороге українське село і хто дбає про його майбутнє, – сказав у коментарі журналістам голова Наукового товариства істориків-аграрників, доктор історичних наук, професор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Анатолій Морозов. – А проблема, що порушується, дуже проста. Людям потрібно якісно харчуватися. За даними міжнародних організацій, у світі голодує 1 мільярд людей. Надмірна інтенсифікація виробництва за рахунок хімізації дає негативні наслідки... Історія допомагає нам налагодити призабуті виробництва.

Відкрив симпозіум в.о. ректора ЧНУ Олександр Черевко. Керівник університету розповів про історію симпозіумів з аграрної історії та про сільськогосподарські традиції Черкащини.


Директор Інституту історії України НАНУ Валерій Смолій, вітаючи учасників наукового форуму, наголосив, що в останні роки українські науковці досліджують безліч нових тем, зокрема, заглиблюючись в аграрну історію не лише ХІХ-ХХ століть, а й Середньовіччя й часів археологічних культур. Науковці виявляють цікавість і до сучасних проблем українського села, співпрацюючи у цьому питанні з аграрниками-практиками.

Один із таких практиків, почесний голова Незалежного об’єднання сільськогосподарських виробників Чорнобаївського району, почесний голова Фонду ім. Івана Піддубного Петро Душейко, став одним із організаторів симпозіуму. У своїй промові він наголосив, що наука – це, як не дивно це звучить у наші часи, надзвичайно рентабельна галузь, адже не лише створює нові можливості для виробництва, а й дозволяє попереджати сучасників про помилки їхніх попередників. Він також розповів про роботу свого підприємства, яке намагається не відокремлювати виробництво від проблем повсякденного життя і розвитку села.

– Історики мають дослідити процес, що відбувається в розвитку селянства, дослідити через призму часу з тим, щоб це потім використати в реформах, що нас чекають у майбутньому, – сказав Петро Григорович у коментарі журналістам.

У симпозіумі заплановано близько 80 виступів науковців із різних куточків країни. Значна частина доповідей тісно пов’язана із сучасними проблемами українського села.


– Перспективи розвитку аграрної галузі залежать від того, хто прийде до влади, – сказав журналістам один із учасників симпозіуму, професор кафедри історії України Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Олександр Нікілєв. – Якщо лише роздерибанти і продати землю, як це було при Януковичі, то дуже не гарні перспективи очікують село. А от коли державою керуватимуть люди, зацікавлені в розвитку вітчизняного виробника, і будуть спиратися на наукову основу, то буде успіх!

Наукові праці учасників симпозіуму опубліковано у впливовому науковому виданні «Український селянин». Організаторами симпозіуму виступили Інститут історії України НАН України, Черкаський національний університеті імені Богдана Хмельницького та Наукове товариство істориків-аграрників.


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #12 Редактор 05.10.2014 21:56
Єжи Бузек-колишній польський прем'єр-міністр, а зараз депутат Європарламенту скасував свій візит до ЧНУ запланований на 6 жовтня. Не захотів зустрічатися з Черевко. А ця дія має інформаційно заглушити скандал.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #11 Майдан 3 03.10.2014 13:10
Я маю один історичний факт, що Душейкіс колись був головним представником партії регіонів у Черкаської області. Відійшов від них з синцем під оком, коли не погодився у кабінеті Азарова з тим, що губернатором став не він, а СБ Тулуб.
Другий історичний факт, це те що пан Черева мав дуже багато запитань від правоохоронних органів по факту "фінансових знущань" над усілякими історічними та народними пам"ятками Черкащини. Але в часи того ж Тулуба, він зміг знайти взаємопорозумін ня з ненависною народом владою. От така історічна х..ня малята.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #10 Злий 03.10.2014 12:53
Не лізьте в село,не заважайте фермерам,вони самі влаштуються і досягнуть успіху,чим менше вас тим скорше вони піднімуться.Задроти совкодралі,рези ну роками жують,накуй вони приперлись в Черкаси?Москалів хтось кликав?"Миротворців" сябрів?Черевку з ними цікаво,то хай до них валить,а нам такі гості не треба!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #9 Моня Биберман 03.10.2014 08:47
Вот когда я был на на подписании конвенции зубопротезистам и, так там таки были зубопротезисты. А тут сидят два агрария, но не историка, два историка, но не агрария и золотопидковный ученый банкир-губернатор как свадебный гинерал, которому без разницы где сидеть абы не в тюрьме:) А напишут же - Планетарный Синпозиум, де паришали, как накормить мильярд! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Черкаси 03.10.2014 00:09
"Любий друг" сидить з ординцями,на прикладах історії,під час війни з ними,майбутнє розвитку села обговорює,......Хто цей шабаш організував?Хто ординців запрошував?Сьогодні двоє з батальону "Черкаси" загинули,а Черевко .... з "братніми" народами спілкується,хто сь про братерство з ними мені скаже,приб"ю.Я ціх .... бачити і чути,скільки житиму ,не хочу.Припиніть цю .... на нашу землю возити.Припиніть гратись в "хороши" росіян.Нема там хороших,всі .....Дика пропита орда.Ненавиджу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #7 Черкаси 02.10.2014 18:07
ГНИДНИК СОВКОВИЙ.. :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Міха 02.10.2014 18:05
Гарні посиденьки з "істориками" рашиськобульбаш ними..Черевко ви там Ново..осію часом не шукали,бо вже і Лукашенко в Україну миротворців заслати пропонує,тобі там не гидко з "братами"???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 просто 02.10.2014 17:33
Ці історики якраз і допоможуть, на чолі з душейком.Всепогодні ви наші!А ЛЮСТРАЦІЯ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #4 Я черкащанин 02.10.2014 17:22
Цитую Дід Трохим:
Карочє, Черевко і Душейко рішали як накормить мільярд, а Чабан согласєн. Кому? Хто? Навіщо? О, Боже, коли ж ця профанація закінчиться!


Діду, вам би оце тільки бурчати. Конференція як конференція. Зібралися історики, щоб поспілкуватися й обмінятися думками. Вони так споконвіку роблять, це в них необхідний елемент професійного існування. Душейко, очевидно, це оплатив, йому спасибі. Чого ото бурчати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Виборець 02.10.2014 15:38
ЛЮБІ ДРУЗІ БДЖОЛЯРІ...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100