реклама

реклама

Минулого тижня перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова перебувала з робочим візитом у Литовській республіці.

У складі делегації також були перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Людмила Зарічна, директор комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго» Микола Кушнір та директор науково-виробничої компанії «Ганза» Петро Багрій.


Головною метою поїздки було ознайомлення із досвідом Литви в питаннях енергозбереження, скорочення споживання традиційних енергоресурсів та переходу на альтернативні, енергоефективні системи комунальної теплоенергетики, а також налагодження культурно-освітніх зв’язків із дружньою європейською країною.

Перебуваючи в Литві, учасники делегації відвідали три міста – Вільнюс, Друскінінкай та Каунас, побували на підприємствах, що займаються виготовленням й установкою сучасних енергоефективних паливних котлів, на об’єктах, що опалюються цими котлами, а також зустрілись і поспілкувались із головою міста Каунас Андрієм Купчинскасом, Надзвичайним і Повноважним Псолом України в Литовській Республіці Валерієм Жовтенком.

Зокрема, черкащани відвідали найстаріший у Литві Вільнюський університет, де поспілкувались про напрями співпраці із Валерієм Жовтенком. Так, під час зустрічі обговорено актуальні питання українсько-литовського міжрегіонального співробітництва, зокрема, шляхи розвитку культурних, освітніх та торговельно-економічних зв’язків Черкаської області з Литвою.

Сторонам вдалося досягти попередніх домовленостей щодо створення на базі Вільнюського університету факультативу з вивчення української мови; забезпечення обміну студентами в межах стажування чи проходження практики; було схвалено проведення спільних культурно-мистецьких та інших заходів.


До слова, в ці дні в Литовській республіці проходять Дні культури України в Литві, присвячені 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка й наші митці беруть активну участь у різноманітних заходах. Тож і учасники делегації, разом з українськими письменниками Павлом Вольвачем, Сергієм Грабаром та Галиною Журбою, які прибули до Вільнюса на Шевченківські літературні читання, вшанували пам’ять українського Пророка й поклали квіти до меморіальної дошки Тарасу Шевченку, що розміщена на будівлі Вільнюського університету.

Ще один напрямок робочої поїздки – вивчення й запозичення передового досвіду литовських компаній у впровадженні енергозберігаючих технологій, зменшення енергозатрат опалювальних систем та застосування альтернативних видів палива.

– Тенденція зростання цін на енергоресурси, подорожчання нафти і газу для нашої країни обумовили необхідність негайного впровадження заходів з енергозбереження, зокрема, запровадження технологій з енергозбереження, модернізації комунальної теплоенергетики, перехід на альтернативні види палива, утеплення будівель тощо. Сьогодні ми повинні продумати всі можливі шляхи щодо вирішення питання економії і реалізувати їх у нас на Черкащині, – сказала Наталія Кравцова, коментуючи візит до Литви.

Скорочення споживання природного газу можливо за рахунок, у тому числі, переведення котельних на альтернативні види палива (наприклад, з використанням вугілля, торфу, деревинних пелет, біогазу та інших джерел енергії) та встановлення паливних котлів нового покоління – менш енергоємних, більш енергоефективних.

З метою запозичити досвід вирішення цих проблем у Литві, Наталія Кравцова та члени делегації оглянули виробничі потужності однієї з найбільших в Литві груп підприємств теплопостачання «Kauno Energija», що розташована у м. Каунас, а головним акціонером яких є сама міська громада. Головними видами діяльності групи є енергопостачання тепла, виробництво електроенергії, обслуговування систем опалення та гарячого водопостачання та інші види діяльності.

Гості міста відвідали ЗАТ «Enerstena», послугами якої користується місцева громада. Основним видом діяльності підприємства є проектування, будівництво, реконструкція й модернізація, ремонт та технічне обслуговування енергетичних об’єктів, що працюють на біопаливі, газу, мазуті й іншому паливі. На підприємстві здійснюється повний цикл робіт – від проекту енергоощадного котелень різної величини, їх виготовлення й аж до монтажу, пуску і налагодження роботи.


За словами мера Каунаса, на сьогодні продукція литовських підприємств значно дешевша порівняно з продукцією європейських виробників, в той же час – відрізняється високою ефективністю і надійністю обладнання. Литовські технології дозволяють так очистити конденсат і викиди, що в каналізацію стікає повністю очищена і нейтралізована вода.

Як могли переконатися члени делегації, інвестиції в біопаливні котельні швидко окупаються, коефіцієнт корисної дії сягає 85-90%. Установки призначені для спалювання як сухого, так і вологого палива з вологістю до 65% й призначені для підготовки пари і води та високого/низького тиску, за бажанням замовника можна адаптувати до різних промислових процесів та центральних мереж теплопостачання.

Для біопаливних котлів, ЗАТ «Enerstena» може запропонувати конденсаційні економайзери власного виробництва. Потужність котелень від 5МВт до 50МВт. Завдяки глибокому охолодженню диму і конденсації водяної пари, що містяться в димі, в економайзері утворюється додатковий обсяг тепла, що досягає 15-30%. У конденсаційному економайзері, на відміну від котла, це тепло повертається і використовується. При встановленні конденсаційних економайзерів на 20-25% підвищується потужність котелень біопалива без збільшення кількості використовуваного палива, а її ефективність зростає на 10-30%.


За словами першого заступника голови обласної ради Наталії Кравцової, за результатами поїздки буде підготовлено ряд офіційних листів і звернень з метою встановлення офіційних контактів й налагодження подальшої тісної співпраці, зазначають у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської обласної ради.

реклама

Коментарі  

 
0 #10 Моня Биберман 23.10.2014 09:13
Эскимосы поехали в Японию на том основании, что похожи :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #9 Дід Трохим 23.10.2014 08:40
Ну ладно Кушнір, його тема. Ладно ше двоє, хоть в посадах шось маячитеь близьке до теми. Ну шо це за должность така - "заступниця Коваленко"? Яка угроза ісходить з Литви для Міхайдловни, шоб там за неї заступатись? Про... гроші, контакти вони "встановлюють" лічним присутствієм. В становіть собі інтернет і встановлюйте хоть до ...чки!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #8 правдолюб 22.10.2014 21:03
Вы бы вместо того, чтобы упражняться в глупой риторике, начали с себя и приступили к работе. Люди что-то делают, для того чтобы мы с Вами не замерзли, а Вам все не так. А баба Яга против, даже не важно против кого. Просто против. ПОЗОР в первою очередь Вам. Читаю и плачу. Жить мы станем лучше только тогда, когда таких как Вы перестанет давить жаба и они начнут пахать, а не пальцы на компьютере разминать
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #7 знайка 22.10.2014 18:09
Добре, що досвід перейняли. Тепер будем чекати, коли чей досвід втілять у життя. Тому що не хочеться сидіти взимку у холодних квартирах, рівно як і не хочеться платити за опалення стільки, як в Європі - по кількасот євро на місяць.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #6 Ольга 22.10.2014 18:06
Цитую ФЭД:
Почему Кравцова перед фокамерой всегда становится боком, как на расстреле?

Вы так внимательно следите за фотографиями Кравцовой, проанализировал и их все, и выводы даже сделали. Наверное, влюбились в нее? И откуда такая осведомленность по поводу того, как нужно стоять на расстреле? Вас расстреливали уже раньше? Хотя вряд ли. В этом случае вы бы не смогли писать комментарии на сайте. Или вы кого-то расстреливали? Тогда с этого места, пожалуйста, поподробнее. Может быть вы сепаратист?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #5 федор принципиальный 22.10.2014 17:15
заречную никак не уволят,когда ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Степан 22.10.2014 16:29
Позор!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 незнайка 22.10.2014 16:12
Они не способны разыскать отчетную документацию по КП ОБЛПАЛЫВО А как не топить в роддоме-они научились это экономией называть
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Loki 22.10.2014 15:58
Какие красивые литовские фамилии- кравцовкене и заричнювене! Пропала командировка! Быть там и не поехать в Тракай, посмотреть замок и его знаменитый донжон, и эти озёра? Надо срочно ехать ещё шо то перенимать! ))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 ФЭД 22.10.2014 15:42
Почему Кравцова перед фокамерой всегда становится боком, как на расстреле?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100