реклама

реклама

Як достойно відсвяткувати 80-річчя з дня народження Василя Симоненка? Про це міркували під час наради, яку 22 жовтня скликала голова обласної ради Валентина Коваленко. Ювілей видатного українського поета, який жив і працював  на Черкащині, відзначатимемо 8 січня 2015 року. Письменники, видавці, бібліотекарі, театрали, художники, працівники освіти і культури, журналісти і архітектори, які взяли участь у обговоренні, запропонували оголосити 2015 рік на Черкащині роком Василя Симоненка. Також було запропоновано низку ідей, як вшанувати пам'ять видатного земляка.

Передусім, учасники обговорення зійшлися на думці, що відзначати 80-річчя поета необхідно не помпезно, без офіціозу, але творчо та оригінально. Виходячи із цієї концепції, потрібно організувати цікаві і масові заходи, щоб популяризувати постать Василя Симоненка і його поезію.


Зокрема, до ювілею поета планується створити біографічну театральну виставу, у якій би він постав у незвичному ракурсі. За цю справу пообіцяли взятися у обласному музично-драматичному театрі імені Т.Шевченка.

Говорили учасники наради і про необхідність з нагоди ювілею присвоїти одній з вулиць Черкас ім’я Василя Симоненка. Вулиця, яка вже існує у Черкасах, надто коротка – на ній усього кілька будинків. Серед вулиць для перейменування пропонувалися такі: Леніна, Фрунзе, Котовського, або будь-яка інша з радянською назвою. Остаточний варіант, який буде визначений, має затвердити міська рада.

Також, на думку учасників засідання, необхідно впорядкувати меморіальну дошку Василю Симоненку, розміщену на будівлі газети «Черкаський край». Та, що існує нині, має низьку художню цінність, до того ж, прикривається спорудою місцевого закладу харчування. Присутній на нараді начальник управління містобудування і архітектури облдержадміністрації Василь Дмитренко доповів, що робота у цьому напрямку ведеться, і запевнив, що до ювілею поета на будівлі буде висіти нова, професійно зроблена бронзова меморіальна табличка.

Голова обласної ради запропонувала видати невеличку збірку поезій Симоненка, які відображають сьогодення України. Книжечка має бути невеличкого формату, щоб її було зручно носити із собою. Цю збірку планують видати великим накладом і відправити необхідну кількість бійцям на фронт для підняття бойового духу. Також пропонувалося видати окремим виданням казки Василя Симоненка і оновлену книгу спогадів про поета.

Серед інших заходів, які запропонували провести в рамках відзначення 80-річчя Симоненка: створення симоненківського блогу, де будуть зібрані усі відомості про поета; розміщення зовнішньої реклами із цитатами творів Василя Симоненка; реконструкція музейної кімнати «Робочий кабінет В.Симоненка»; проведення тематичних уроків і екскурсій для учнів та студентів тощо.

Більш детальною розробкою заходів буде займатися організаційний комітет. Його засідання планують проводити регулярно, щоб встигнути підготуватися належним чином до ювілею поета.

Про це повідомляє відділ інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської обласної ради.

реклама

Коментарі  

 
+1 #5 лікар 23.10.2014 23:03
Не можна міняти дошку на табличку,це безглуздо! Скоріше Дошка(чудова межіншим),закри вае "харчувальний заклад",а може й кричить до нього,ЗВІЛЬНИ тротуар для пішоходів!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Демократ 23.10.2014 20:38
За яким критерієм підбирався склад учасників обговорення, що сидять за столом?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 choe 23.10.2014 14:47
хтось проаналізував зростання популярності творів поета серед пересічних жителів міста? чи може в існуючому кабінеті-музеї аншлаг?часом тижнями туди ніхто не навідується.а гроші казенні можна закладати та переробляти зроблене аби не без діла...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Дід Трохим 23.10.2014 14:07
А шо, нову бронзову табличку високої художньої цінності "місцевий заклад харчування" імені Ю.Ботічеллі не закриватиме так само як старий низької художньої цінності? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Борис Юхно 23.10.2014 13:36
1. Велич людини не вимірюється довжиною вулиці: не робіть проблеми там, де її нема: усі запропоновані до перейменування вулиці вже мають нові варіанти згідно пропозицій топонімічної комісії, які зависли в повітрі. 2. Два місяці тому про все це вже говорили в редакції "Черкаського краю" і музеї-кімнаті, відтоді жодного руху, навіть каменюки з "пробного пам’ятника" не прибрали. 3. В репертуарі театру є прекрасна вистава "Остання мить" про Симоненка, яку дивилася його мати, "упізнала" в ній сина. То може замість того, щоб поспіхом тулити туленики, краще показати визнану роботу? Бо знову буде це "нове трактування", від якого зуби починають боліти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100