реклама

реклама

Аби підготуватися до зими та заощадити сімейний бюджет, черкащани активно утеплюють будинки, оформляють субсидії та компенсації, а також встановлюють прилади обліку споживання газу і води. Водночас КП «Черкасиводоканал» нагадує жителям міста, що не варто забувати і про перевірку роботи вже встановлених водомірів. Оскільки існують чітко визначені терміни періодичності їх повірки.

– Згідно із ст. 28 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (частина 3) засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці. Відтак, проводити перевірку лічильників слід не рідше одного разу на 2-4 роки. Цей термін залежить від типу лічильника та міжповірочного періоду, який вказано в паспорті приладу, – наголошують у виробничому відділі КП «Черкасиводоканал».

Разом із тим інформують: оскільки вказана стаття Закону потребувала додаткового механізму дії, для врегулювання відносин між підприємствами-надавачами послуг та їх споживачами, певні правила надання та оплати заходів, встановлених Законом, деталізовані постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», якою затверджено Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та визначено механізм формування таких тарифів для суб’єктів природних монополій (ліцензіатів).

Згідно з умовами пункту 24 зазначеного Порядку, до складової тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення включаються витрати на періодичну повірку, опломбування, обслуговування та ремонт (в т. ч. монтаж, демонтаж, транспортування та монтаж) засобів обліку води, які є власністю ліцензіата.

Лічильники води у квартирах черкащан, встановлені з квітня 2005 року за їхні кошти, є їхньою власністю. Тоді як в КП «Черкасиводоканал» засоби обліку води лише поставлені на абонентський облік для своєчасного та правильного здійснення розрахунків за фактично спожиту споживачами питну воду та послуги з водовідведення.

Тож КП «Черкасиводоканал» пояснює: оскільки засоби обліку води, встановлені в квартирах черкащан, не є власністю підприємства, то і обов’язку щодо повірки, демонтажу, монтажу після повірки цих засобів за рахунок у КП «Черкасиводоканал» не виникає. Отже, оплата цих заходів покладається на власників засобів обліку.

Тоді як КП «Черкасиводоканал» надає населенню послуги з повірки, демонтажу та монтажу після повірки квартирних засобів обліку води за рахунок споживачів в разі їх звернення до підприємства з такими замовленнями.

Зазначимо, що згідно із законом повірка лічильників має тривати не довше одного місяця. Нарахування за послуги за цей період проводиться за середньомісячними показниками лічильників попередніх трьох місяців.

Для проведення процедури повірки лічильника спочатку необхідно його розпломбувати, попередньо викликавши телефоном чи особисто представника служби обліку реалізації води і стоків КП «Черкасиводоканал». Розпломбований та демонтований лічильник слід здати на повірку до сертифікованої повірочної лабораторії. Вже повірений прилад обліку потрібно встановити на своє місце та викликати представника служби обліку реалізації води і стоків для його опломбування.

Абоненти, лічильники яких повірка визнала непридатними для подальшого використання, зобов’язані придбати нові засоби обліку такого ж калібру, інформують у прес-службі комунального підприємства.

реклама

Коментарі  

 
+3 #7 Володимир 19.11.2014 13:43
Дана стаття - безпардонна і нагла брехня КП "Черкасиводокана л", який абсолютно незаконно здирає з людей гроші за повірку лічильників та витрачає їх на отримання багатотисячних премій керівництву. ПРАВДА полягає в тому, що діюче законодавство України зобов'язує саме водоканал здійснювати повірку лічильників власними силами і за власний рахунок, а не за рахунок людей. Основна маса людей про це не знає і продовжує годувати керівників водоканалу, так як ці ліві кошти до простих працівників не доходять. Хто сумнівається - дивіться в реєстрі рішення Придніпровськог о райсуду м.Черкаси від 06.08.2014 та ухвалу апеляційного суду від 13.10.2014 по справі №711/3389/14-ц. Незабаром чекайте виконання цього рішення.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Олександр 09.11.2014 13:07
Вміння дурити людей у Водоканалу на висоті, особливо коли тариф на водовідведення виріс на 120 процентів. Мабуть з Азотом сепаратну угоду склали. А чому б і не обібрати трохи черкащан. а хто не згоден, нехай іде в безкінечні черги в абонементному відділі......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #5 Знаючий 23.10.2014 16:17
І шось я не зрозумів. Яке відношення до повірки засобів обліку водопостачання має вказана постанова КМУ. Цитую ваше
"постановою КМУ від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», якою затверджено Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та визначено механізм формування таких тарифів для суб’єктів природних монополій (ліцензіатів).\
А от як правильно називається цей Порядок;
"ПОРЯДОК
формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованог о опалення і постачання гарячої води."
Де тут ВОДПОСТАЧАННЯ.
Водоканал як завжди думає що всі дурні навколо.
Шановні журналісти, може Ви розберетесь чому Водоканал бере гроші за повірку тоді як ця послуга згідно законодавствам робиться за кошт надавача послуги водопостачання.
А може прокуратуру підключити???????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 незнайка 23.10.2014 16:12
Кто платит за воду в Водоканаловском фонтане? За деньги горожан Овчаренко горожан и ублажил Во как нада уметь! Не то что Жу 2 года троллейбусы гноила! Кстати на улицах эти троллейбусы горожане увидят или только об этом послушают?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Микола 23.10.2014 16:05
Хотілося б нагадати Водоканалу зміст п.9 Постанови КМУ від 21.07.2005р. №630 (зі змінами та доповненнями): "У квартирі (будинку садибного типу) роботи з установлення засобів обліку води і теплової енергії (далі - квартирні засоби обліку) проводяться спеціалізованою організацією, виконавцем,
виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача. Квартирні засоби обліку беруться виконавцем на абонентський облік. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться ЗА РАХУНОК ВИКОНАВЦЯ". Шановні Водоканалівці, вивчіть нормативно-правову базу, а тоді вже розказуйте байки! Інакше отримаєте масові позови від споживачів Ваших послуг!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #2 олег 23.10.2014 16:02
водоколан опять за свое. если вы уже тянете закон про метрологию, то хоть цитируйте его полностью, включая пункт которые не делит счетчики на хозяйские или водоканаловские , а черным по белому определяет:

Періодична повірка, обслуговування та ремонт зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

почему то электрики и газовики буквально это воспринимают, а водоканал ищет лазейки чтобы снять с себя установленную законом обязанность и переложить ее на потребителя.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Микола 23.10.2014 15:55
Є рішення судів 2011 р. з подібних справ на користь споживачів: http://reyestr.court.gov.ua/Review/15161694 та http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/13723018
Крім цього уважно читаємо п.3 ст.28 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність": "Порядок подання фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності,-власниками засобів вимірювальної
техніки (результати вимірювань якими використовуютьс я для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов'язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання". Хочете масових позовів?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100