реклама

реклама

Міська влада Черкас учора привітала цінними подарунками, квітами, а також вітальною листівкою за особистим підписом міського голови Сергія Одарича людину-легенду, відважного героя партизанського руху, учасника Великої Вітчизняної війни Якова Євдокимовича Надточія із 90-річним ювілеєм.


«У часи воєнного лихоліття Ви з честю виконали свій обов’язок перед Батьківщиною. Сьогодні маю гарну нагоду привітати зі славним ювілеєм учасника Великої Вітчизняної війни, партизанського руху на Черкащині, який, не шкодуючи власного життя і здоров’я, як справжній патріот, забезпечував наше мирне життя і свободу від фашистських загарбників. Зичу Вам міцного здоров’я та бадьорості духу, благополуччя і всяких людських радощів», – звертається з привітанням до Якова Євдокимовича міський голова Черкас.

Цього святкового дня оселя славетного черкасця була повна гостей – численні родичі, близькі, друзі, знайомі, колеги по роботі та громадській діяльності (чим довгий час займався ювіляр) йшли поздоровити Якова Євдокимовича з 90-річчям.

Варто відзначити, що Яков Євдокимович Надточій – шанована в Черкасах людина, якого поважають і цінують його земляки.

Хоча, як сам розповідає, зараз його могло і не бути. Оскільки під час війни тричі розстрілювали військові противника. Вперше – тоді йому ледь виповнилось 16 років, наступні рази впритул наблизився до смерті під час війни, де зазнав серйозних поранень та втратив руку. Але Господь таки зберіг Якову Євдокимовичу життя, подарувавши довгі роки.

Яков Надточій народився на Черкащині в селі Мошни в 1924 році . Після закінчення школи – неповнолітнім – долучився до підпільної роботи в партизанському русі в загоні Савченка та Пальохи, допомагаючи нашій армії.

Пройшов Велику Вітчизняну війну, обороняючи наш край від ворога. Після перемоги радянських військ допомагав відбудовувати рідний край та здобував, так би мовити, «мирний» фах. По закінченню Смілянського технікуму харчової промисловості за направленням працював у латвійському місті Любава. Там же закінчив Республіканську партійну школу. Після чого за сімейними обставинами в 1954 році повернувся до Черкас.

Із того часу і донині Яков Євдокимович живе в нашому місті. Довгі роки працював в апараті облдержадміністрації, створив Черкаську районну Спілку організації ветеранів. Має гарну родину. На жаль, дружина Якова Євдокимовича не дожила до цих днів, але його серце і душу  зігріває турбота люблячої доньки Тетяни, двох онуків і двох правнуків.


Примітно, що і дотепер славетний ювіляр веде активне громадське життя, є членом Ради міської організації ветеранів, постійно виступає з лекціями серед молоді, прищеплюючи патріотичне виховання та любов до рідної землі юним черкащанам.

У розмові щодо нинішньої ситуації в Україні Яков Євдокимович з гіркотою в серці зауважує, що під час Великої Вітчизняної війни йому довелось відвойовувати у ворога Іловайськ, Волноваху, Старобешеве та інші міста на Сході Україні. А не минуло й 70 років, як все повторюється знову.

Але Яков Євдокимович вірить у перемогу наший військ і бажає Україні єдності та миру, зазначають у прес-службі Черкаського міськвиконкому.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100